CITIRE

10 cele mai mici țări din lume după suprafață

10 cele mai mici țări din lume după suprafață

Există în lumea noastră de azi țări cu suprafețe mai mici decât ale unor orașe obișnuite – de exemplu, San Marino se întinde pe 61 km² în timp ce, în România, orașul cu cea mai mare suprafață, Broșteni, are 594 kilometri pătrați.

Cu 195 de țări în momentul de față, e cât se poate de obișnuit ca, atunci când ne gândim la cuvântul „țară”, să ne imaginăm întinderi generoase de pământ populate din plin. Unele țări însă sunt ridicol de mici – suprafața lor nu depășește 400 km² ; multe se află în Europa, dar și în Oceania și Asia. Cum suprafața este doar o cifră, fiecare din aceste țări micuțe are personalitatea ei, propria cultură, istorie, civilizație iar unele sunt printre cele mai bogate state. Iată primele zece țări din lume care sunt cele mai mici în ce privește suprafața lor.

Malta | sursa foto: pixabay.com

  1. Malta – 316 km²

Micuță țară insulară din Marea Mediterană, aflată între Sicilia și țărmul Africii, Republica Malta e formată din trei insule: Gozo, Comino și Malta, aceasta din urmă fiind cea mai largă. În ce privește populația, aceasta este destul de numeroasă în raport cu suprafața – peste 430.000 de locuitori. Capitala, Valletta, are doar 0,8 km², fiind, ca suprafață, capitala cea mai mică dintre țările Uniunii Europene. Cu un climat mediteranean – cu veri calde și ierni blânde –, Malta este o populară destinație pentru turiști din toată lumea atrași de plajele nesfârșite, de istoria bogată și de vibranta viață de noapte.

Maldive | sursa foto: pixabay.com

  1. Maldive – 298 km²

Insulele Maldive se află din sudul Asiei, în Marea Arabiei – Oceanul Indian. Ca suprafață și populație, Republica Maldive, cum e denumirea oficială, este cea mai mică țară asiatică.  Arhipelagul e format din 1192 de insule, din care numai 180 sunt locuite permanent – populația e în jur de 300.000 – la care se adaugă alte 80 amenajate ca destinații turistice. Colonie portugheză, olandeză, britanică, Maldive și-a câștigat independența în 1965 și a devenit republică în 1968. Până la începutul anilor 1970, a fost terra incognita pentru turiști, însă în momentul în care lumea a descoperit aceste insule paradisiace, a devenit o destinație de top. Primul hotel a fost deschis în 1972 și, de atunci, turismul a transformat economia țării și aduce bugetului de stat cele mai mari venituri.

Federația Sfântul Kitts (sau Cristofor) și Nevis | sursa foto: viator.com

  1. Federația Sfântul Kitts (sau Cristofor) și Nevis – 261 km²

Cele două insule din Antilele Mici, aflate între Marea Caraibelor și Oceanul Atlantic, sunt printre cele mai vechi teritorii coloniale ocupate de europeni. Capitala este la Basseterre, unde trăiesc în jur de 13.000 de oameni. Economia acestui micuț stat – cele două insule sunt separate de 3 kilometri de apă – se bazează pe turism, agricultură și mici industrii. Pentru scufundători, zona oferă excelente locuri datorită vieții marine bogate. După ce secole la rând aici s-a produs și exportat zahăr, acum în locul plantațiilor sunt hoteluri elegante și numeroase atracții pentru turiști.

Insulele Marshall | sursa foto: infomarshallislands.com

  1. Insulele Marshall – 181 km²

Insulele Marshall – denumirea oficială Republica Insulelor Marshall – se situează în Oceanul Pacific, aproximativ la jumătatea distanței între statul american Hawaii și Australia. Zona ce înconjoară insulele e cunoscută prin biodiversitatea ei și include peste 800 de specii de pești; atolul Kwajalein, cuprins în insule, este cel mai mare din lume, cu un inel coraligen de 283 kilometri. În jurul Insulelor Marshall se găsesc și numeroase epave.

Liechtenstein | sursa foto: pixabay.com

  1. Liechtenstein – 160 km²

Între Elveția și Austria, amplasat în întregime în Alpi, acest micuț stat din Europa a reușit să fie cel mai bogat din lume după produsul intern brut – 139.100 USD pe cap de locuitor (populația statului e în jur de 37.000 de oameni) – și să aibă cea mai scăzută rată de șomaj. În Liechtenstein nu există aeroport – cel mai mare și mai apropiat este la Zürich din Elveția, la 130 kilometri pe șosea. Accesul se mai poate face însă și prin alte două aeroporturi mici – unul într-un orășel din Germania, altul din Elveția. Denumirea oficială este Principatul Liechtenstein, fiind condus de principele de Liechtenstein.

San Marino | sursa foto: pixabay.com

  1. San Marino – 61 km²

Undeva, complet înconjurat de Italia, se află o enclavă, un mic stat european, cunoscut cu numele oficial Republica Serenisimă San Marino. Pe această suprafață mică, locuiesc peste 33.000 de oameni. Deși nu este un stat membru al Uniunii Europene, moneda folosită este euro. San Marino este și unul din statele europene bogate, cu un produs intern brut pe cap de locuitor de 44,947 dolari americani.

Tuvalu | sursa foto: pixabay.com

  1. Tuvalu – 26 km²

Această micuță țară din Oceanul Pacific, numită până în 1976 Insulele Ellice, este formată din trei insule mărginite de recife de corali și șase atoli. Aceste insule au fost descoperite de englezi în anul 1765. Fost teritoriu britanic, Tuvalu și-a câștigat independența în 1978. Statul are o populație de 10.000 de locuitori și numai opt kilometri de șosea. Tuvalu rămâne încă destul de izolat pentru a deveni o destinație turistică populară, cu toate că are un peisaj marin uimitor și plaje întinse cu nisip fin. Cine ajunge aici pentru o vacanță poate experimenta cum este să trăiești singur pe insulă.

Nauru | sursa foto: roadsandkingdoms.com

  1. Nauru – 21 km²

La est de Australia, Nauru este cel mai mic stat insular din lume. A fost cunoscut pentru exploatarea resurselor de fosfat. Exploatările miniere au încetat, însă efectul nociv se vede acum : mare parte din viața marină a fost distrusă și paradisul tropical ce a fost cândva și în acest loc nu va mai fi niciodată.

Monaco| sursa foto: pixabay.com

  1. Monaco – 2 km²

Principatul Monaco este un micuț oraș-stat independent pe țărmul Mediteranei. Deși cu o suprafață extrem de mică, are o populație de peste 37.000 de locuitori, ceea ce înseamnă peste 18.000 de locuitori pe kilometru pătrat, fiind astfel pe al doilea loc în lume ca densitate. Este locul celor mai bogați oameni din lume și unul din cele preferate de cei faimoși și avuți.

Vatican| sursa foto: pixabay.com

  1. Vatican – 0,44 km²

Cunoscut ca Sfântul Scaun, denumirea oficială este Statul Cetății Vaticanului (în latină Status Civitatis Vaticanae). Acesta este cel mai mic stat independent din lume după suprafață. Este reședința Sfântului Scaun, instituție reprezentată de papă. Din 1984, întreg teritoriul acestui stat se află pe lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO. Limbile oficiale sunt italiana și latina – aici sunt singurele bancomate din lume în care una dintre limbile ce pot fi selectate este cea latină.


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.