20 octombrie 2021, 16:44

10 construcții faimoase și ușor de recunoscut

În orice perioadă de timp, oriunde în lume, oamenii au ridicat construcții mărețe, uimitoare, de toate felurile, de la catedrale impozante la piramide fascinante, de la castele semețe la temple impresionante și fortificații de netrecut. Dintr-o mulțime de astfel de construcții extraordinare am ales zece care sunt cunoscute și faimoase în lume fie pentru arhitectura spectaculoasă, fie prin semnificația istorică, fie prin ingeniozitatea lor. Indiferent prin ce se remarcă sunt acele construcții ce surprind și nu contenesc, unele de sute de ani, să producă mereu impresii puternice, vii, intense, celor care le vizitează.

Se spune că singurul lucru pentru care plătești și totuși nu te sărăcește, dimpotrivă, te îmbogățește, este doar călătoria. Cine iubește călătoriilor și are pasiunea de a explora și a afla despre istoria, cultura, arta locurilor unde ajunge, știe cât de bogat te poți întoarce după asemenea experiențe.

Catedrala sfântul Vasile din Moscova

Catedrala sfântul Vasile din Moscova

Construită între anii 1555-1561, de Ivan al IV-lea, numit Ivan cel Groaznic, catedrala ortodoxă se află în Piața Roșie, fiind un simbol al orașului. Este faimoasă pentru culorile vii și turlele din cărămidă roșie terminate în domuri spiralate în forma bulbilor de ceapă. Legenda spune că, după înălțarea superbei biserici, Ivan cel Groaznic ar fi ordonat ca arhitecților și constructorilor să li se scoată ochii pentru a nu mai putea niciodată crea o clădire atât de încântătoare.

Marele Sfinx de la Giza, Egipt

Marele Sfinx de la Giza, Egipt

Uriașa statuie de la Giza, în Egipt, reprezintă o ființă mitică având un trup de leu și un cap de om. Mulți cred că fața Sfinxului îl reprezintă pe faraonul Khafre. Este cea mai veche sculptură monumentală din Egipt și părerea generală este că a fost construită de vechii egipteni în timpul domniei faraonului Khafre (c. 2558–2532 î.C.). Statuia are 73 de metri în lungime și 20 de metri înălțime.

Marea Piramidă de la Giza, Egipt | Sursa foto: memphistours.com

Marea Piramidă de la Giza, Egipt

Aflată în rândul celor șapte minune ale lumii antice, aceasta este cea mai veche dintre cele peste o sută de piramide egiptene identificate până acum și singura dintre toate minunile lumii antice care a rezistat până în zilele noastre. A fost construită în jurul anului 2.560 i.C. și avea atunci 145 metri. Deși de-a lungul timpulului a mai pierdut un pic din înălțime, Piramida lui Keops a fost vreme de mai bine de patru milenii cea mai înaltă construcție din lume (până la ridicarea unei alte construcții celebre).

Turnul Eiffel, Paris, Franța

Turnul Eiffel, Paris, Franța

Până la ridicarea acestui turn în capitala Franței, Marea Piramidă de la Giza a fost sute de ani cea mai înaltă construcție realizată vreodată de om. Numit după inginerul Gustave Eiffel, a cărui companie l-a proiectat și realizat, turnul Eiffel a fost construit între 1887-89 pentru Expoziția Universală de la Paris din 1889. Turnul are 300 de metri (324 cu antena adăugată ulterior).

Taj Mahal, Agra, India

Taj Mahal, Agra, India

Acest imens mausoleu, un monument-simbol al dragostei fără sfârșit, din marmură albă construit între anii 1631 și 1653, este recunoscut în lumea întreagă pentru splendoarea lui. De altfel, e una din cele mai frumoase construcții realizate vreodată în lume și e văzut ca un poem prin care, cum spunea poetul Edwin Arnold, dragostea unui împărat a fost încrustată în piatră. Construirea Taj Majal a fost realizată la cererea celui de-al 5-lea împărat mogul al Indiei, Shah Jahan, în memoria celei mai iubite soții, Mumtaz Mahal, care a murit la 38 de ani.

Acropola din Atena, Grecia

Partenonul

În orașele Greciei antice, acropola era citadela așezată în cea mai înaltă zonă și unde se ridicau principalele edificii. Aflată pe colina din apropierea Atenei, Acropola era locul sacru unde au fost înălțate temple pentru zeii protectori ai orașului. Multe din vechile construcții au fost distruse, fie din cauze naturale, fie de om. Azi, Acropola din Atena înseamnă Propileele (aici, acestea reprezintă intrarea monumentală în temple), Partenonul (dedicat zeiței Athena Parthenos, protectoarea orașului), Templul zeiței Atena Nike și Erechteionul (dedicat zeiței Atena și zeului Poseidon). Dintre acestea, Partenonul este cel mai cunoscut și ușor de recunoscut monument.

Catedrala Notre-Dame de Paris, Franța

Catedrala Notre-Dame de Paris

Aceasta e o catedrală ridicată în perioada medievală – construirea ei a început în anul 1163 – într-un stil arhitectural gotic. Este una din cele mai mari și mai cunoscute biserici din Franța, și nu numai. Este una din clădirile-simbol din Paris, amplasată în inima orașului, pe Île de la Cité, o insulă pe Sena. Vitraliile sunt uimitoare și multe dintre acestea datează din perioada construirii catedralei. Este cea mai vizitată clădire din Paris și din Franța.

Ceasul din turnul Palatului Westminster, Londra, Anglia

Ceasul din turnul Palatului Westminster, Londra, Anglia

Turnul cu ceas al Palatului Westminster este un alt simbol ușor de recunoscut de oricine. Clopotul mare din turn a fost numit Big Ben,  deși astazi mulți folosesc această denumire și se referă la ceas, clopot și turn. Primul turn cu ceas instalat la Westminster a fost în 1288; cel actual datează din 1859, când ceasul a fost pus în funcțiune. Turnul are o înălțime de 96,3 metri.

Colosseum, Roma, Italia

Colosseum, Roma, Italia

Construirea imensului amfiteatru a fost inițiată de împăratul Vespasian în anul 72, în centrul Romei antice. Realizată din piatră și beton, construcția a fost ridicată cu ajutorul a zeci de mii de sclavi. Avea 80 de porți de acces și putea să găzduiască aproximativ 50.000 de oameni care urmăreau spectacole, de cele mai multe ori extrem de crude – acestea includeau și celebrele lupte de gladiatori și vânătoare de animale sălbatice. Asemenea evenimente erau folosite de împărați mai ales pentru a câștiga popularitate motiv pentru care intrarea era liberă și deseori se oferea și mâncare. Deși, de-a lungul timpului, o bună parte din colosseum a fost distrus este o atracție turistică extrem de populară în Roma și, evident, imaginea acestui amfiteatru este recunoscută în toată lumea, chiar și de cei care nu l-au văzut niciodată în capitala Italiei.

Marele Zid Chinezesc, China

Marele Zid Chinezesc, China

Una din cele mai faimoase și cunoscute construcții din lume este acest zid ce se întinde pe mii de kilometri, ridicat pentru a apăra granițele imperiului chinez de atacurile unor popoare nomade. Este cel mai lung zid din lume (oficial 21,196.18 km) și cea mai mare construcție rămasă din perioada antică. Cea mai mare parte a zidului rămasă până azi datează din timpul dinastiei Ming (1368–1644).


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.