Site icon Editia de Dimineata

Zece milioane de euro amendă pe GDPR pentru aplicația de dating Grindr

LONDON, ENGLAND - NOVEMBER 24: The "Grindr" and "Tinder" app logos are seen on a mobile phone screen on November 24, 2016 in London, England. Following a number of deaths linked to the use of anonymous online dating apps, the police have warned users to be aware of the risks involved, following the growth in the scale of violence and sexual assaults linked to their use. (Photo by Leon Neal/Getty Images)

Autoritatea Norvegiană pentru Protecția Datelor (ANPD) a emis o notificare prealabilă cu o amendă de 9,6 milioane de euro pentru aplicația de întâlniri Grindr (pentru persoane LGBT), ca urmare a unei plângeri depuse de Consiliul Norvegian al Consumatorilor (CNC). Autoritatea a stabilit că este inacceptabil ca o companie să colecteze și să partajeze date cu caracter personal fără permisiunea utilizatorilor.

Care a fost baiul

Decizia (fișier PDF) precizează că utilizatorii Grindr nu au primit suficiente informații despre modul în care datele personale au fost colectate și partajate cu companii terțe. Consumatorii au trebuit să accepte partajarea datelor cu terți pentru a utiliza aplicația. După cum se întâmplă aproape mereu, utilizatorii au acceptat acești termeni fără să citească toate regulile înainte să înceapă să utilizeze aplicația și apoi nu li s-a comunicat în mod expres că datele personale sunt transmise altora.

ANPD a spus că aplicația a transmis locațiile precise ale utilizatorilor, activitățile online ale utilizatorilor și numele aplicațiilor folosite de aceștia, către cel puțin cinci companii de publicitate, iar utilizatorii erau profilați ca persoane LGBT. Printre alții, Grindr a împărtășit detaliile private ale utilizatorilor cu MoPub, platforma de publicitate mobilă a lui Twitter, care la rândul său poate partaja date cu mai mult de 100 de parteneri.

Plângeri legale împotriva aplicației Grindr și a cinci parteneri comerciali

În 2020, CNC a dezvăluit câte aplicații colectează și partajează cantități mari de informații sensibile fără știrea utilizatorilor. Pe baza acestor constatări, Consiliul a depus plângeri legale împotriva aplicației Grindr și a cinci parteneri comerciali, pentru încălcarea Regulamentului european de protecție a datelor personale (GDPR). Amenda reprezintă 10% din veniturile anuale globale ale companiei Grindr. Firma are termen până la 15 februarie să ofere comentarii sau observații cu privire la decizie.

Există multe exemple despre modul în care datele personale sunt utilizate pentru a manipula totul, de la alegerile utilizatorului la direcționarea către anunțuri despre jocuri de noroc a persoanelor care se luptă cu dependența de gambling. Mai mult, încălcarea prelucrării datelor poate duce la escrocherii sau furt de identitate și datele pot fi utilizate pentru urmărire sau persecuție, de exemplu în țările în care homosexualitatea este ilegală.

Decizia este preliminară, dar, dacă amenda se va confirma, va fi cea mai mare acordată de ANPD și una dintre cele mai mari din lume.

Exit mobile version