29 mai 2020, 17:16

10 trasee europene pentru călătoriile cu mașina (și nu numai)

În cele din urmă, nu destinația contează, ci călătoria, se spune. Așa ar trebui să fie probabi orice călătorie adevărată. Cea care îl provoacă pe om să iasă din zona de confort, să se bucure de momentul în care se află, de peisajele uluitoare din fața ochilor și să nu mai privească drumul doar ca pe un mijloc de a ajunge dintr-un punct în altul.

Chiar dacă, nu-i așa, pare deseori o fantezie să alergi pe șosele cu mașina, cu motococicleta, cu bicicleta, și dintr-o dată să dai de acele priveliști extraordinare, ce te fac să oprești, să admiri, să pozezi. Pentru cei care nu vor să meargă pe aceleași vechi drumuri mult bătătorite, am selectat câteva trasee din Europa, inclusiv din România, firește, ce pot adăuga oricărei călătorii acele note dinamice, înviorătoare, surprinzătoare.

Transfăgărășan, România | Credit foto: Mira Kaliani

Transfăgărășan – DN7c, România

Șoseaua cunoscută cu numele Transfăgărășan începe propriu-zis de la kilometrul 61, din comuna Arefu, județul Argeș, și se termină după 91 de kilometri, în apropiere de localitatea Cârțișoara din Sibiu.

Pe traseu, se află, de la sud spre nord, Barajul Vidraru, Tunelul Bâlea – cu 887 de metri lungime acesta este cel mai lung tunel rutier din țară –, Bâlea Lac – aici șoseaua ajunge la altitudinea maximă, 2042 metri –, Cascada Bâlea.

Nu e nimic surprinzător că Transfăgărășanul a fost amintit în multe topuri printre cele mai uimitoare drumuri din lume. Este deschis circulației de obicei între 1 iulie și 30 octombrie, în funcție de vreme. Drumul șerpuitor și turmele de oi răsfirate pe munți sunt imagini clasice ale Transfăgărașanului.

Transalpina, România | Sursa foto: Wikipedia

Transalpina – DN67C, România

Șoseaua Transalpina străbate munții Parâng și, la Pasul Urdele, ajunge la punctul ei cel mai înalt – 2145 metri. Drum montan închis în perioada iernii,  Transalpina face legătura între Sebeș, județul Alba, și Novaci, județul Gorj, trecând prin alte două județe, Vâlcea și Sibiu.

Este un vechi drum de transhumanță folosit de oierii din satele Mărginimii Sibiului, numit de aceștia Poteca Dracului.

Din vară până în toamnă, drumul este bătut și de bicicliști. Peisajele splendide de o parte și de alta transformă călătoria pe Transalpina într-un spectacol al naturii.

 

Defileul Jiului, România, o imagine de toamnă luată din autobuz | Credit foto: Mira Kaliani

Defileul Jiului, România

Se află între munții Vâlcan și Părâng și e străbătut de șosea și cale ferată presărată cu numeroase tuneluri și poduri. Începe la nord de localitatea Bumbești-Jiu, județul Gorj, și se termină lângă Livezeni, județul Hunedoara.

De la un capăt la altul, șoseaua este însoțită de râul Jiu și peisaje fantastice. Drumul este în mare parte îngust și sinuos și, din păcate, sunt destul de puține spații amenajate unde se poate opri mașina pentru a privi așa cum ai dori frumusețea acestei zona. Oricum, e un traseu minunat, iar toamna decorul pare desăvârșit. Cam la jumătatea drumului se află mănăstirea Lainici, unde se poate face popas și porni în drumeții montane.

Coasta Amalfi {Amalfitana}, Italia | Sursa foto: YouTube

Coasta Amalfi, Italia

Multe trasee de acest fel se întind de-a lungul litoralului, iar acest drum este însoțit de stânci ce dau fiori și orășele pitorești, pline de culoare și lumină. Ca multe alte drumuri din Italia aflate de-a lungul țărmurilor și acesta rămâne memorabil pentru curbele amețitoare, cu un zig-zag perfect, și îngustimea lui din loc în loc.

Probabil oricine recunoaște acest drum încântător, chiar dacă nu a ajuns acolo, deoarece a apărut în numeroase filme, de la Beat the Devil, cu Humphrey Bogart, până la Under the Tuscan Sun, cu Diane Lane și Raoul Bova.

Drumul Romantic, Germania | Credit foto: Mira Kaliani

Drumul Romantic, Germania

Cu siguranță, Drumul Romantic, Romantische Straße, este printre cele mai mari atracții ale Germaniei. A fost reinventat în mare pe un vechi drum roman ce leagă fermecătoare orășele medievale. Pe lângă peisaje fantastice, traseul le oferă celor curioși ocazia să exploreze istoria, cultura, tradițiile așezărilor.

Traseul pleacă din Würzburg – de altfel, e locul de unde mulți turiști aleg să pornească pe acest drum – și se termină după 350 de kilometri în superbul orășel bavarian Füssen. Poate fi parcurs cu mașina, cu autobuzul, pe jos sau cu bicicleta. De la un capăt la altul al traseului sunt amenajate piste exclusiv pentru biciclete și trotuare numai pentru pietoni.

Wild Atlantic Way, Irlanda | Sursa foto: Wild Atlantic Way

Wild Atlantic Way, Irlanda

Este un traseu lung, cel mai lung din Irlanda, de-a lungul coastei vestice, ce se întinde pe 2500 de kilometri. „Ia-ți bagajul, lasă viața de zi cu zi în urmă și pregătește-te pentru o experiență de neuitat în vest”, acesta e mesajul de pe site-ul oficial al acestui traseu.

Dacă mergi de la un capăt la altul, traseul traversează șase regiuni, fiecare cu particularitățile și splendorile ei, cu orășele unde au loc festivaluri de muzică, de gastronomie, de artă și film, pline cu tradiții și zeci de locuri perfecte pentru fotografie.

Ring Road, Islanda | Sursa foto: Guide to Iceland

Ring Road, Islanda

Þjóðvegur 1 este Ring Road, adică un drum național ce înconjoară insula, trece prin cele mai interesante orașe și orășele și oferă călătorilor numeroase atracții de la vulcani activi la aisberguri și, evident, fascinantele Lumini ale Nordului.

Ring Road are o lungime de 1332 de kilometri, fiind astfel cel mai lung drum din Islanda.

Perioada ideală de a parcurge acest drum este între lunile aprilie și octombrie – în timp de iarnă, zăpezile pot bloca drumul, în plus, orele cu lumină naturală sunt mai puține.

Les Corniches, Franța | Sursa foto: Provence info

Les Corniches, Franța

Sunt trei drumuri ce traversează Riviera franceză, strecurându-se între munte și țărm de mare, de la Nisa la Menton, unde se poate explora frumusețea așezărilor rustice din Franța.

Unul dintre orașele prin care trec toate cele trei trasee este Monaco.

Drumul de coastă Estoril, Portugalia | Sursa foto: Visit Cascais

Drumul de coastă Estoril, Portugalia

Se spune că este unul dintre cele mai pitorești drumuri europene, iar farmecul acestui traseu constă în diversitatea peisajelor și a culturii. Drumul oferă priveliști cu oceanul, dar și cu păduri bogate.

Traseul urmează linia țărmului, trece prin orașul-port Cascais – în apropiere, minunea naturală Boca do Inferno. Înainte de a lăsa în urmă țărmul oceanului, se cuvine și o oprire la Cabo da Roca – cel mai vestic punct al Europei.

Klausenpass {Trecătoarea Klausen}, Elveția | Sursa foto: Visit Cascais

Klausenpass, Elveția

Considerat unul dintre cele mai atractive drumuri din lume, Klausen Pass străbate Alpii elvețieni și îi poartă pe călători într-o aventură lungă, cu impresionante peisaje montane. Ajunge la altitudinea de 1948 de metri. Este un drum pe care se încumetă și cicliști, fiind de altfel organizate și competiții sportive.

A fost inițial un drum folosit de fermieri pentru a-și duce vitele la pășuni. Drumul face legătura între orășelul Altdorf și satul Linthal și are o distanță de 46 de kilometri. Între lunile octombrie și mai este în mod obișnuit închis circulației.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

  1. Elena

    26 ianuarie

    Mare pacat ca Defileul Jiului este pe punctul de a fi distrus de proiectul hidroenergetic al Hidroelectricii, care vizeaza secarea Jiului pe intreaga lungime a defileului. Pacat ca nu stm sa apreciem ce avem valoros, ca ne distrugem tara, de parca nu ar fi a noastra!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.