1 ianuarie 2023, 19:03

10 uimitoare muzee de artă, unde le găsești

E plină lumea de muzee interesante, însă cele aparte au devenit sau vor deveni destinații autentice. Și nu e vorba doar de colecțiile de artă pe care le găzduiesc sau de adaptarea lor erei digitale; unele muzee atrag inclusiv prin clădirile în care sunt găzduite, devenite și acestea adevărate opere de artă.

Le-am căutat prin toată lumea și uite ce muzee de artă mi-au atras atenția. Nu sunt aici cele mai cunoscute sau cele mai vizitate – unele au fost inaugurate numai de câteva luni – doar câteva care își pot uimi vizitatorii.

Guggenheim Bilbao | Sursa foto: Chicago Tribune

10. Guggenheim Bilbao, în Bilbao, Spania

Inaugurat în octombrie 1997, muzeul atrage și azi privirile cu arhitectura uimitoare – de altfel, a fost declarată cea mai spectaculoasă clădire din acel an – și cucerește cu lucrările de artă modernă și contemporană pe care le deține. Expozițiile se schimbă frecvent, pe anumite teme.

Muzeul a fost deschis și cu scopul de a readuce turiști în Bilbao, ceea ce s-a întâmplat și s-a vorbit apoi de așa-numitul „efect Bilbao”, cu referire la felul în care un muzeu poate transforma un întreg oraș.

Muzeul de Istorie Romană din Nîmes | Sursa foto: Pinterest

9. Muzeul de Istorie Romană, în Nîmes, Franța

Nu este un muzeu dedicat artei, însă e plin de istorie, civilizație și cultură romană și e spectaculos în felul lui unic. Deschis în 2018, în fața amfiteatrului roman din Nîmes, muzeul prezintă colecții de arheologie ale acestui vechi oraș ce a păstrat din perioada romană numeroase monumente impresionante.

Ceea ce atrage însă în primul rând este clădirea noului muzeu, proiectată de un arhitect de origine braziliană care a îmbinat numeroase elemente și a imaginat-o ca pe o togă de sticlă ale cărei bucăți amintesc de un mozaic. Muzeul oferă experiențe hi-tech pe măsură, de la proiecții fascinante la touchscreen-uri, holograme, afișaje interactive ce transformă vizita într-o vibrantă experiență în care descoperi orașul Nîmes din alte vremuri.

Muzeul are și sală de spectacole, librărie, cafenea, magazine cu suveniruri, restaurant, o grădină cu vestigii arheologice. Atracția numărul unu este o imensă terasă pe acoperiș, cu o panoramă 360° de unde pot fi văzute cele nouă coline din împrejurimi și clădirile romane ce i-au adus orașului numele de „Roma franceză”.

Anul acesta, în iulie, candidatura Nîmes pentru înscrierea orașului în patrimoniul Mondial UNESCO a fost respinsă – unul din motive, un muzeu de Istorie Romană mult prea modern.

Hamburger Bahnhof – „Orașele din nori”, o expoziție temporară | Sursa foto: Tokyo Design Week

8. Hamburger Bahnhof, în Berlin, Germania

Este unul din cele mai cunoscute muzee de artă contemporană, deschis în 1996 într-o clădire în care a funcționat cândva o stație de gară, după ce un om de afaceri berlinez și-a donat întreaga colecție. Amenajat în stil neoclasic, acest muzeu din Berlin a devenit un apreciat spațiu pentru arta contemporană. Orice vizită e o experiență inedită, având în vedere că numeroase expoziții se schimbă permanent.

Muzeul Soumaya | Sursa foto: Wikipedia

7. Muzeul Soumaya, Ciudad de México, Mexic

Numit după soția milionarului Carlos Slim, cel care e proprietarul, Muzeul Soumaya este tot ce are mai strălucitor în materie de galerii de artă acest oraș. Deși uimește și atrage vizitatori și prin arhitectura lui unică și izbitoare, lucrările de artă expuse – peste 66.000, majoritatea artă europeană, și poți găsi aici artiști faimoși ca Rodin, Henri Matisse, Claude Monet, Pablo Picasso, Joan Miró, Vincent van Gogh sau El Greco – sunt pur și simplu impresionante. De fapt, vasta colecție de artă semnată Rodin este una din cele mai atractive.

Museo d’Arte Contemporanea di Roma (MACRO) | Sursa foto: Arta Part of Culture

6. Muzeul de Artă Contemporană, în Roma, Italia

Museo d’Arte Contemporanea di Roma (MACRO) a fost deschis în 1999. Colecția permanentă a muzeului include o copleșitoare selecție de lucrări ce aparțin celor mai influenți și importanți artiști italieni începând cu anii 1960 la care se adaugă excelente opere de artă semnate de artiști din diferite colțuri ale lumii.

Cu un design interior modern și provocator și cu o abordare extrem de proaspătă în alegerea colecțiilor prezentate, MACRO cucerește și prin îndrăzneala de a găzdui inedite lucrări de artă pe care probabil nu le poți vedea în alte muzee din lume.

MoCA | Sursa foto: The Architect’s Newspaper

5. MoCA, în Shanghai, China

Inaugurat în 2005, acesta a fost primul muzeu de artă privat din China. MoCA a adus pentru public excelente lucrări de artă din toată lumea și este și o platformă de lansare și expunere a artiștilor chinezi contemporani, dar și pentru artiști din Japonia sau Korea. Pe lângă obiecte de artă, muzeul expune și lucrări de modă, arhitectură și artă digitală.

MUSA, muzeul din adâncurile mării | Sursa foto: Underwater Sculpture

4. MUSA [Museo Subacuático de Arte] – Muzeul subacvatic dedicat artei, în Cancún, Mexic

MUSA sau locul unde adâncurile mării și arta contemporană se îmbină pentru a crea un spațiu inedit și a oferi experiențe nemaiauzite. Muzeul a fost amenajat de un sculptor englez, Jason deCaires Taylor, și le oferă vizitatorilor oportunitatea de a-și lărgi orizontul, de a experimenta ceva ce este dincolo de rutina zilei, de a pătrunde într-o altfel de lume a artei. În prezent, potrivit website-ului oficial, MUSA are peste 500 de sculpturi permanente, în mărimi naturale și monumentale, fixate pe fundul mării, la o adâncime de 9 metri.

Scopul muzeului este de oferi o alternativă și în acest mod de a proteja recifele naturale din zonă, aflate în pericol și din cauza numeroșilor turiști care merg anual la Cancún pentru scufundări. Compoziția chimică folosită la realizarea sculpturilor favorizează apariția de recife, prin urmare cu timpul operele vor fi transformate și desăvârșite de viața submarină.

Pentru a experimenta din plin acest muzeu se recomandă scufundările, însă cei care nu sunt obișnuiți și nici nu îndrăznesc să încerce, pot merge cu ambarcațiuni speciale.

Yayoi Kusama și pasiunea ei pentru buline polka și spații infinite | Sursa foto: The Spaces

3, Muzeul Yayoi Kusama, în Tokyo, Japonia

Anul acesta în martie a împlinit 89 de ani, de peste 40 de ani trăiește într-un spital de psihiatrie, este printre cei mai apreciați artiști contemporani japonezi și în 2017 în Tokyo a fost inaugurat un muzeu ce îi este dedicat exclusiv și unde își expune lucrările. Cele cinci zone ale muzeului Yayoi Kusama sunt definite de buline sau „plase infinite”, cum le numește Yayoi Kusama, dovleci ori camere fără sfârșit, cu pereți din oglinzi ce dau senzația spațiului infinit.

Îmbinare, repetare, joc de linii și buline, totul în acest muzeu este instagramabil, exact așa cum te-ai aștepta să fie un loc imaginat de extravaganta și originala Yayoi Kusama.

Tot la șase luni exponatele se schimbă și se creează apoi un alt și incitant spațiu al infinitului de lumini, culori, linii, oglinzi, puncte, buline, buline, buline.

 

2. Atelier des Lumières, Muzeul de Artă digitală – în Paris, Franța

Anul acesta în mijloc de aprilie Parisul și-a deschis și el primul muzeu digital dedicat artei. Se află pe strada Saint-Maur, arondismentul 11, într-o clădirea din secolul al XIX-lea unde cândva a fost turnătorie. Cu ajutorul video proiectoarelor – 140 – operele artiștilor se profilează pe pereți pe o suprafață de 3300 de metri pătrați. Acest modern mod de a lega arta de tehnologie digitală o face mult mai accesibilă și interesantă, inclusiv pentru tineri.

1. Muzeul de Artă Digitală Mori, în Tokyo, Japonia

În vara acestui an, la Tokyo a fost inaugurat primul muzeu de artă digitală din lume, o provocare interactivă menită să destrame granițele între vizitator și lucrările de artă și să-i ofere fiecărui vizitator experiențe unice.

Am creat aici o lume ce se schimbă permanent. Luna viitoare va fi altfel, iar peste două luni va fi diferit. Iar oamenii care vin la expoziţie vor schimba și ei ce au în jur”, spunea la deschiderea muzeului managerul teamLab, un grup de artiști multimedia.

Muzeul de Artă Digitală Mori | Sursa foto: Il Post(AP Photo/Shuji Kajiyama)

Pe o suprafață de 10.000 de metri pătrați, 520 de computere și 470 de proiectoare îmbină culoarea și lumină într-o grafică animată și creează o lume complet diferită, așa cum nu s-a mai văzut vreodată. Exponatele „se mișcă, se conectează cu oamenii, formează legături, comunică cu alte opere și uneori se amestecă între ele”, sună prezentarea de pe pagina muzeului și urmează un mesaj  ce te face să-ți dorești să zbori instant la Tokyo: „creează noi experiențe cu alții, cufundă-te în arta fără frontiere, explorează lumea cu corpul tău”.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol