21 aprilie 2021, 23:37

11 librării din lume din care nu ai mai pleca

Printre locurile mele preferate atunci când vizitez câte un oraș se află librăriile. Îmi place să mă plimb printre rafturi de cărți, să-mi petrec timpul în librării frumoase, să le explorez, iar în zilele noastre unele dintre acestea sunt pur și simplu irezistibile. Conceptul s-a schimbat, s-a adaptat tehnologiei – internetul este o concurență pentru orice librărie – iar acum e un loc unde poți alege ce cărți vrei, iei un ceai și, eventual, ceva de mâncare sau ronțăială de la ceainăria ori bistroul din librărie, te duci și te scufunzi într-un fotoliu comod și stai  liniștit și te bucuri de lectură.

Librăriile au devenit acele locuri ce te fac să scapi, cel puțin o vreme, de griji și gânduri și viața reală, și să umbli prin alte lumi, să cunoști altă lume, să lași imaginația să zburde cum îi este voia. Și să răsfoiești pagini, nu să faci click.

Cred că poți cunoaște un oraș (și) cutreierând librăriile pe care le are.  Haideți să descoperim câteva librării frumoase, din care nu îți mai vine să pleci, aflate  în diferite locuri din lumea noastră mare.

Livraria Ler Devagar | sursa foto: workfrom.co

Livraria Ler Devagar – Lisabona, Portugalia

A fost amenajată într-un fost depozit de textile; în clădire mai sunt agenții de publicitate, magazine ale unor designeri și galerii de artă. În interior, atrage privirea o sculptură cu o femeie care zboară pe o bicicletă. În zilele de duminică, spațiul se transformă într-o piață pitorească, cu note nostalgice, unde se vând tot felul de obiecte vechi și din cele meșterite de mână.

Librería Acqua Alta| sursa foto: hamusingplanet.com

Librería Acqua Alta, Veneția, Italia

Probabil doar Veneția putea avea o asemenea librărie unde, printre mii și mii de cărți, se găsesc tot felul de mici comori după care trebuie să răscolești prin bărci, căzi de baie, gondole. Proprietarul Luis Frizzio e mereu încântat să-și îndrume clienții și să le dea o câte o sugestie. Aceștia se pot cocoța pe cărți și, dincolo de zid, vor avea o priveliște frumoasă cu unul din cele mai faimoase canale venețiene.

Barter Books | sursa foto: tenpennydreams.com

Barter Books – Alnwick, Marea Britanie

Alnwick este un orășel în Northumberland, Anglia, cu doar 8000 de locuitori. Are o librărie însă care l-a făcut cunoscut lumii. Aceasta a fost amenajată în 1991 într-o veche stație de tren victoriană, din 1887, și se întinde pe o suprafață de aproape 3000 de metri pătrați. Are o mulțime de atracții, de la un bufet cu ceai, cafea, mâncare, prăjiturele, la un mini-cybercafé cu două computere și wi-fi gratuit, fotolii comode, cameră pentru cei foarte mici unde pot fi lăsați de părinți/bunici pentru ca ei să aibă timp să se piardă printre cărți. Iarna, lectura se face la gura sobei (șemineului).

Cook and Book | sursa foto: cookandbook.be

Cook and Book – Bruxelles, Belgia

Știam  de cinematografe unde te uiți la film și în tot acest timp poți lua și masa, dar acum , iată, în Bruxelles (dar mai sunt și ale orașe) este și o librărie cu restaurant unde mănânci printre rafturi pline cu cărți. Se află în mijlocul orașului, are dimensiunile unui supermarket fiind împărțit în opt  camere, fiecare cu un design propriu. În zona cu cărți de gătit, este un celebru Fiat 500, la ficțiune atârnă din tavan sute de cărți iar la cartea de călătorie ce altceva putea să fie dacă nu  o rulotă pregătită de drum.

Cărturești Carusel | credit foto: Mira Kaliani

Cărturești Carusel – București

Librăria Cărturești Carusel este pe strada Lipscani, într-o veche clădire din Centrul Istoric al Bucureșiului, din secolul al XIX-lea. Clădirea a fost în proprietatea familiei de bancheri Chrissoveloni; în perioada comunistă, aici era un magazin. Librăria este amenajată pe șase niveluri, pe o suprafață totală de 1000 metri pătrați. La ultimul etaj, are un bistro, în timp ce la subsol e amenajat un spațiu multimedia.

Livraria Lello e Irmao | sursa foto: modlar.com

Livraria Lello e Irmao – Porto, Portugalia

Clădirea ce găzduiește această librărie este o lucrare artistică împachetată în istorii. A fost construită în 1869; după ce aici s-a amenajat livraria (librăria) cineva a numit-o cea mai frumoasă din lume. Este însă mai multe faimoasă pentru că aici s-au filmat câteva secvențe din seria Harry Potter. Clădirea are o superbă scară de lemn și vitralii strălucitoare.

El Péndulo| sursa foto: libreriausados.com.ar

El Péndulo – Mexico City, Mexic              

Această librărie a reușit o combinație minunată, cu stil, de cărți și cafea – în timp ce te plimbi printre rafturile burdușite cu cărți poți să iei micul dejun ori prânzul ori cina, să asculți muzică live, poezie sau momente de comedie – sincer, ai putea dori să trăiești definitiv în acest loc.

Altaïr| sursa foto: vipicclub.com

Librería Altaïr – Barcelona, Spain

Un paradis pentru călători. O librărie specială pentru iubitorii de călătorii, cea mai mare de acest gen din Europa. Mii de cărți de călătorie și ghiduri în engleză, catalană și spaniolă, ce inspiră de decenii călători din toată lumea. În subsol, este un bar cafe.

The Strand Books | sursa foto: ny.curbed.com

The Strand Books, New York, Statele Unite

Deși poate nu face o impresie prea puternică pentru cei care caută acel design cu stil, însă cu siguranță e una din acele librării din care nu ai mai vrea să pleci. Această librărie este pe Broadway, la numărul 828 în East Village și are sloganul „18 miles of books” (28 de kilometri de cărți). Este un spațiu imens și acest slogan e cât se poate de potrivit. Cititorii pot răsfoi peste două milioane, exact, milioane, de cărți.

Polare Maastricht | sursa foto: sigids.nl

Polare Maastricht, Maastricht, Olanda

În 2008, Boekhandel Dominicanen (Polare Maastricht) a fost votată de ziarul britanic The Guardian cea mai frumoasă librărie din lume și continuă să apară în topul preferințelor cititorilor. Se află într-o veche – din 1294 – biserică dominicană medievală, realizată în stil gotic, și a fost inaugurată în 2007. Cu toate că biserica a fost abandonată mai bine de două veacuri, nu a devenit o ruină. Înainte de a se deschide aici o uimitoare librărie, biserica a fost și depozit pentru biciclete. Renovată minuțios a devenit un templu pentru cititori, un loc de neocolit în Maastricht.

Tianjin Binhai | sursa foto: sigids.nl

Tianjin Binhai, Tianjin, China

În octombrie 2017 s-a deschis în Tianjin această librărie numită „Ochiul”, datorită formei sferice ce apare ca un iris. Clădirea este construită pe cinci niveluri și ocupă un spațiu de 33.700 metri pătrați. Sunt rafturi terasate – asemeni lanurilor de orez în terase – unde încap 1,2 milioane de cărți. Iubitorii de cărți vor găsi aici o fărâmă de paradis.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.