19 septembrie 2020, 15:48

12 castele în care ești primit regește

Probabil, orice om s-a visat în copilărie, cel puțin o dată, stăpânul unui castel. Deși, pentru cei mai mulți, sunt doar castele în Spania, aceste visuri pot fi trăite însă și în realitate. Nu neapărat ca stăpân al unui castel – ar fi frumos, poate, dar să ne gândim numai cât ar costa întreținerea! –, mai degrabă ca oaspete.

Europa noastră e plină de castele – nu toate de nisip – și, chiar dacă nu oricine își permite unul doar al lui, cine dorește cu adevărat să fie primit și răsfățat regește, va putea să facă acest lucru. Fie și numai pentru o noapte și o zi.

Am căutat prin Europa și am ales 12 castele, cândva fortărețe acum hoteluri cu facilități moderne, dar care și-au păstrat farmecul istoric.

Castelul de la Caze, Franța | Sursa foto: Château de la Caze

Castelul de la Caze, Franța

Înălțat la o cotitură a râului Tarn, acest castel din secolul al XV-lea a fost dedicat iubirii – o tânără nobilă s-a căsătorit cu un bărbat frumos și galant și ea a dorit un loc-adăpost pentru dragostea lor. Și a construit acest castel.

La etaj, sunt cele mai atractive camere – cu priveliști spre râu.

La 55 de kilometri de castel, este spectaculosul viaduct Millau, de 2460 lungime, ce traversează rîul Tarn la  270 metri deasupra, fiind astfel cel mai înalt viaduct din lume.

Castelul Mirambeau, Franța | Sursa foto: Relais & Châteaux

Castelul Mirambeau, Franța

Acolo unde se întâlnesc podgoriile din Bordeaux și Cognac, în localitate cu același nume din regiunea Nouvelle-Aquitaine, se află Castelul Mirambeau, o bijuterie arhitecturală renascentistă, amplasată în mijlocul unui parc ce se întinde pe nu mai puțin de opt hectare.

Oaspeții au la dispoziție 40 de camere și suite răsfirate între castel și oranjerie, cu draperii înflorate și băi de marmură, spa, un restaurant cu o stea Michelin, o verandă numită Jardin d’hiver pentru priveliști spre parc.

Castelul Dalhousie, Scoția

Castelul Dalhousie, Scoția

Dar nu-i în tot iadul atâta furie cât are o femeie disprețuită, zice vorba veche, iar pereții castelului Dalhousie se spune că știu prea bine despre toate acestea. Povestea este despre lady Catherine, tânăra stăpână a castelului în urmă cu vreo opt sute de veacuri. La o vârstă fragedă, ea s-a îndrăgostit de un îngrijitor de la castel și, după ce a fost prinsă, a fost aruncată în turnul castelului și lăsată fără hrană. Se pare însă că nu și-a găsit sfârșitul nici până azi.

În 1972, castelul a fost transformat în hotel și mulți oaspeți au mărturisit de-a lungul anilor că au văzut o femeie misterioasă umblând pe coridoare sau făcându-le cu mâna de la ferestre. Lady Catherine apare chiar și în fotografiile de nuntă ale unora – pe lângă nunți, castelul este un loc extrem de popular și pentru petrecerea lunii de miere.

Se mai pot vedea și azi parapeții de unde apărătorii de altădată ai castelului aruncau cu ulei încins pe atacatori iar pentru a simți atmosfera din plin se poate sta într-o cameră cu pereți de peste 500 de ani.

Castelul Alarcón, Spania | Credit foto: Miguel Lopez

Castelul Alarcón, Spania

Această fortăreață maură din secolul al VIII-lea, cândva o ruină, a fost restaurată minuțios și cu pricepere de specialiști și, în cele din urmă, a devenit hotel. Câteva din camerele hotelului au păstrat ferestrele originale cu fantă îngustă.

Cuenca, orașul vechi, se află, la fel ca fortăreața medievală, pe o stâncă, iar Las Casas Colgadas (Casele Suspendate) fac deliciul călătorilor.

Castelul Glenapp, Scoția | Sursa foto: Luxury Scotland

Castelul Glenapp, Scoția

Toată lumea a auzit de castelele de poveste (unele, cum am văzut, și bântuite!) ale Scoției, iar Glenapp se pare că este unul dintre cele mai minunate și îl face ușor pe oricine, se zice, să se îndrăgostească rapid de el. Cert este că și în acest castel se poate petrece o noapte sau mai multe, chiar și într-un penthouse cu saună, chef personal, 24/24 ore majordom la dispoziție și, peste toate, priveliști numai pentru privilegiați din turnul castelului.  

Schloss Leopoldskron, Austria | Sursa foto: icastelli

Schloss (Castelul) Leopoldskron, Austria

Construit de prințul arhiepiscop de Salzburg, Leopold Anton Freiherr von Firmian, în 1736, ca reședință de familie, acest palat rococo, amplasat pitoresc la margine de lac fascinează cu vederile panoramice spre munți.

Este și mai celebru din 1965 când la acest castel au fost filmate câteva scene din filmul Sunetul muzicii. Ca oaspete te vei bucura de interiorul palatului, parcului și de alte atracții exclusive.  Așadar, în curând vom cânta din nou the hills are alive.

Schloss Kapfenstein, Austria | Sursa foto: Schloss Hotels

Schloss Kapfenstein, Austria

Construit pe vârful unui vulcan stins, acest castel din secolul al XI-lea oferă panorame splendide spre podgoriile din sudul Stiriei, la granița cu Ungaria și Slovenia. La început a fost o fortăreață înălțată pentru a ține la distanță hoardele.

Devenit hotel, castelul are acum camere luminoase, decorate rustic.

Castelul Czocha, Polonia | Sursa foto: Villa Greta

Castelul Czocha, Polonia

O fortăreață din secolul al XIII-lea, reconstruită după alte veacuri, e acum un hotel original. Între camera de tortură, turnirul anual ce are loc acolo, podul de piatră de la intrare și pivniță, mereu va exista probabil o legătură. Cei care vor merge acolo o vor afla probabil, așa cum mulți vor încerca să exploreze toate coridoarele ascunse ale castelului.

Castelul Otočec (Grad Otočec), Slovenia | Sursa foto: Terme Krka

Castelul Otočec (Grad Otočec), Slovenia

Aflat pe cea mai mare insulă de pe râul Krka, mângâiat de sălcii, acesta e singurul castel aflat pe apă din Slovenia. Castelul a fost menționat în documente din secolul al XIII-lea și este acum un cochet hotel de lux, cu teren de golf și parc de aventură.

Parador de Oropesa, Spania | Sursa foto: Paradores

Parador de Oropesa, Spania

Oropesa este una dintre cele mai vechi așezări locuite din Spania și, se spune, a fost fondată de Hercule în 1716 î.C..

În 1402, castelul a fost restaurat și este cel de azi. Din turn, sunt panorame cu întinderile de vii, plantațiile de măsline, pășunile și, în fundal, apar munții deseori acoperiți cu zăpezi.

Septembrie este aparte la Oropesa, e luna unui festival ce are loc anual.

Castelul Amberley, Anglia | Sursa foto: Amberley Castle

Castelul Amberley, Anglia

La început a fost un conac ridicat prin secolul al XII-lea și fortificat pe la 1377 cu ziduri de 18 metri înălțime. A fost folosit ca fortăreață episcopul de Chichester din provincia Canterbury, iar de 30 de ani a fost transformat în hotel. Oaspeții sunt întâmpinați de rezidenți eleganți ai castelului – păuni albi.

Castelul Kronovall , Suedia| Sursa foto: Slottsguiden

Castelul Kronovall, Suedia

Cetate din secolul al XVIII-lea, cu detalii din barocul francez, castelul are interioare elegante, cu ferestre din podea până în tavan, pereți înflorați, mobilier de secol XVIII și XIX, secol când a fost completat și arată exact ca astăzi. Pentru a experimenta viața la castel așa cum a fost ea cândva, nu au fost adăugate băi în camere – sunt, totuși, în holurile alăturate.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.