18 mai 2021, 20:42

12 locuri unde iarna (poate) face spectacol de magie

Iarna aceasta nu e o glumă, fără îndoială. Zăpada cât casa a zăpăcit o bună parte din bătrânul nostru continent. Totuși, cum se spune, privită de la fereastră, iarna arată întotdeauna teribil și îți dă frisonul acela „brrr, ce bine e la căldurică în casă!”.

Dacă te încumeți să ieși afară, ai putea totuși să ai o surpriză și să descoperi că iarna nu e atât de înfiorătoare precum o credeai. Sigur, nu întotdeauna e așa, uneori chiar e cumplită, dar de cele mai multe ori pare prietenoasă, cu tot cerul ei mohorât și nasul nostru mai mult sau mai puțin… curgător. Până la urmă și acestea vin odată cu iarnă și se duc tot cu ea, iar dincolo de partea mai puțin plăcută a iernii, ai putea câștiga niște amintiri dragi, dacă nu rămâi lipit de șemineu cât e iarna de lungă. Iar asta nu e doar o expresie, chiar pare uneori că iarna ține cât toate celelalte trei anotimpuri.

Totuși, dacă nu ai chef mereu să pleci și să explorezi locuri noi în toiul iernii, acum pot veni destinațiile la tine și să le privești comod, pe ecranul calculatorului tău, în timp ce savurezi un ceai aromat.

Viena, Austria

AUSTRIA

Am întâlnit prima dată Viena în miez de iarnă și a rămas în memoria mea ca un oraș minunat, chiar și atunci când este sub troiene. Viena are ceva al ei și numai al ei, are stil, ținută, e îmbietoare. Iarna înseamnă aici și concerte clasice – începând cu cel deja cunoscut în toată lumea, din prima zi a anului –, ciocolată caldă, ceaiuri, cafele, Sachertort, dar și Schönbrunn învelit în straie albe – numai bun de pozat și pus pe rețele sociale.

Filzmoos, Austria | Credit foto: Mira Kaliani

Pe lângă faptul că, în mijloc de ianuarie, Filzmoos organizează un celebru festival al baloanelor cu aer cald, acest sătuc montan din provincia Salzburg devine iarna un loc idilic. Panoramele cu munți, păduri, văi și sătuce tipice zonelor alpine, te fac să te pierzi într-un decor de basm.

Hallstatt, Austria | Sursa foto: Culture Trip

Hallstatt se află la marginea lacului cu același nume, iar imaginile cu lacul și casele  din secolul al XVI-lea arată un orășel de vis. Iarna este mai puțin vizitat, dar nu mai puțin spectaculos. În decor, intră și munții plini cu zăpadă și aspectul sticlos al lacului.

Bled, Slovenia

SLOVENIA

Bled este un orășel aflat la marginea unui lac glaciar ce poartă același nume. În mijlocul lacului, este o insuliță cu un farmec aparte dat de biserica neogotică din secolului al XV-lea, ceea ce a făcut din Bled o destinație extrem de populară. Iarna, imaginea cu lacul poate deveni senzațională atunci când Alpii Iulieni apar acoperiți de zăpadă și pe lac să lasă ceața.

Peșteri de gheață, Vatnajokull, Islanda | Thousand Wonders

ISLANDA

Considerată o minune a naturii, celebra lagună de gheață Jökulsárlón (se traduce prin laguna ghețarului) este una dintre destinațiile turistice ale Islandei. Iarna, pot fi vizitate și peșteri de gheață de la Vatnajokull.

Bergen, Norvegia | ImgCop

NORVEGIA

Ce ar putea oare să nu-i fie pe plac unui călător când ajunge în Bergen, un oraș cunoscut pentru căsuțele din lemn, colorate, la care se adaugă decorul clasic norvegian, cu fiorduri și munți? Ah, și cine e norocos și ajunge când e timpul, poate vedea chiar și Luminile Nordului.

Lacurile Plitvice, Croația | Credit foto: Jaka Ivančič; Sursa: National Geographic Your Shot

CROAȚIA

La lacurile Plitvice din Croația oamenii merg de obicei din primăvara până târziu în toamnă. Cele 16 lacuri terasate și legate între ele prin cascade și zeci de variații de nuanțe de albastru sfidează imaginația în orice anotimp – iarna, însă, când cascadele îngheață totul devine o fantezie hibernală.

Castelul Neuschwanstein, Bavaria, Germania | Sursa foto: Askideas

GERMANIA

Castelul Neuschwanstein este probabil cel mai cunoscut din Germania. Dacă nu din toată Germania, care oricum e plină de castele superbe, din Bavaria cu siguranță. Neuschwanstein, castelul adevărat ce l-a inspirat pe Disney pentru a crea castelul Frumoasei din Pădurea Adormită, e de neuitat indiferent în ce anotimp e vizitat. Iarna însă vine cu magia ei și zăpezile învăluie castelul într-o poveste diafană.

Peisaj de iarnă în România | Credit foto: Mira Kaliani

ROMÂNIA

Sunt multe locuri în România unde iarna face spectacol în mijlocul naturii și creează scene feerice (ca să vedem partea frumoasă a iernii). De la sate pitorești la peisaje montane, iarna face mereu o invitație de a o sărbători și de a vedea în ea și frumusețea.

Iarna în Mărginimea Sibiului, Gura Râului | Credit foto: Mira Kaliani

Unele sate din Mărginimea Sibiului păstrează încă acel șarm dintr-un trecut și te pot face să te simți, în anumite privințe, ca-n acele vremuri. Iarna, pe ulițe, poți vedea sănii trase de cai, copii care se dau pe derdeluș, iar dacă urci pe dealurile ce mărginesc satele te vei bucura de panorame minunate. Trei așezări din Mărginimea Sibiului care te pot cuceri în orice anotimp, inclusiv iarna: Gura Râului, Fântânele, Galeș.

Cetatea Colțești, Alba | Credit foto: Mira Kaliani

Colțești și Rimetea sunt două așezări din județul Alba unde iarna are momentele ei de magie. La Colțești, în apropiere de sat, pe un deal este și o cetate veche, iar de acolo sunt priveliști minunate cu tot satul.

Rimetea, Alba | Credit foto: Mira Kaliani

La câțiva kilometri, se află Rimetea. Cu casele ei albe, tradiționale, ferestre mici, verzi, din care, iarna, zâmbesc moși bucălați, cu ulițe înguste și munte în apropiere, Rimetea pare o ilustrată imaginată. Din fericire, e cât se poate de reală.

Munții Gilăului, Cluj | Credit foto: Mira Kaliani

Munții Gilăului

Într-o iarnă am făcut prin acești munți un traseu de vreo 15 kilometri – plecat dimineața devreme, întors seara târziu. Deși nu am avut atunci parte de zăpezile din poveste, cum sunt cele din iarna aceasta, a fost o zi geroasă. Însă peisajele de iarnă de aici sunt incredibile și cu siguranță efortul de a înfrunta frigul dispare. La final, rămân amintirile cu peisajele fantastice și, după o astfel de zi, te simți plin de energie.

Trascău, Apuseni | Credit foto: Mira Kaliani

Valea Uzei, Munții Trascău

De Râmeț, mănăstirea și cheile spectaculoase, cam toată lumea a auzit. Valea Uzei e un cătun la câțiva kilometri de mănăstire. Pare pierdut în lume și timp, însă de acolo, de sus, peisajele cu munți, văi, căsuțe vechi, răzlețe, adăposturi tipice și conturul unei bisericuțe, iar de jur împrejur păduri ninse, sunt uluitoare.   


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.