23 septembrie 2020, 18:39

12 lucruri pe care nu le știai despre ursul polar

E un animal fascinant ce cutreieră de-a lungul Oceanului Arctic, prin Norvegia, Rusia, Groenlanda, Canada, Alaska. Se estimează că au mai rămas în habitatul lor natural în jur de 25.000. Trăiește în locuri izolate, îndepărtate, în grupuri mici, de 150-200 de indivizi, și se confruntă tot mai mult cu amenințarea numărul 1 pentru el : omul.

Ritmul actual în care ghețurile arctice se diminuează va avea ca rezultat, până la jumătatea acestui secol, dispariția pentru totdeauna de pe planeta noastră a două treimi dintre urșii polari care mai există în sălbăticie. Aceasta e concluzia unui studiu științific realizat în 2007 de U.S. Geological Survey.

Finalul nu trebuie să fie însă acesta. În fiecare an, în ziua de 27 februarie, Polar Bears International, o organizație internațională dedicată protejării ursului polar, celebrează Ziua Internațională a Ursului Polar. Este o zi în care ni se amintește un lucru simplu: fiecare putem face ceva pentru a ajuta la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră ce au impact asupra încălzirii globale.

„Pentru a salva energie, putem începe prin a regla termostatul în casă sau la birou la o temperatură mai mică. De asemenea, pentru a ne deplasa am putea folosi transportul public (sau bicicleta), atunci când e posibil, în loc de mașina personală. Evident, dacă crezi că nu mai e nimic de făcut și că tu nu poți face nimic, atunci exact nimic nu vei face”, spune Steven Amstrup , directorul științific de la  Polar Bears International.

Celebrând ursul polar, vă invit să aflăm câteva lucruri despre acest uimitor animal.

Ursul mării

În latină, numele lui este „Ursus maritimus”, ceea ce se traduce prin ursul mării.

Ursul polar și focile

Este un iscusit înotător, stratul de grăsime din corp îl ajută să plutească; își folosește labele să vâslească, iar picioarele din spate pe post de cârme. Cel mai lung record de înot al unui urs polar a fost de 687 de kilometri, în nouă zile, fără întrerupere.

Vânează și se hrănește mai ales cu foci, care îi asigură cea mai bună sursă de calorii, dar nu refuză, la nevoie, păsări marine sau leșuri de balene mici.

600 de kilograme și 3 metri

E uriaș ca dimensiuni. Un urs polar adult  poate ajunge la o greutate de peste 600 de kilograme (ursoaicele sunt mai mici, au numai între 150 și 295 kilograme).  Ca înălțime, ating între un metru și un metru jumătate – dar când se ridică pe labele posterioare poate avea trei metri.

Proiectat pentru ghețurile Oceanului Arctic

Este adaptat perfect climei arctice unde temperatura coboară și la -45 de grade C. Ursul polar e izolat cu două straturi de blană ce îi asigură căldura. În plus, forma urechilor și coada scurtă previn pierderea căldurii. După un înot în apele înghețate, nu trebuie decât să se scuture bine de apă și gata, ziua lui poate continua. Se încălzește repede, așa că mai degrabă poate muri din cauza căldurii decât a frigului.

Longeviv

Ursul polar este printre animalele longevive – în sălbăticie, trăiește în jur de 15-18 ani, dar sunt situații în care biologii au descoperit că unii urși polari aveau în jur de 30 de ani. În captivitate trăiesc în general mai mult – peste 30 de ani. Un astfel de urs din Canada a ajuns la 42 de ani.

Orbi și fără dinți

Cei mai mulți ursuleți polari sunt născuți în luna decembrie, au 30-35 centimetri și cântăresc ceva mai mult de o jumătate de kilogram. Sunt orbi, nu au dinți și sunt acoperiți cu o blană scurtă, moale. În primii doi-trei ani de viață, sunt complet dependenți de mama lor care le asigură căldură și hrană.

Călătorește mult și departe

Pentru a-și procura hrană, ursul polar poate călători, mergând pe uscat sau înotând, sute de kilometri. Un urs polar urmărit prin dispozitiv GPS de World Wildlife Fund a parcurs aproape 4000 de kilometri, din Norvegia în Rusia, în mai puțin de un an.

Un alergător

Cine s-ar aștepta ca acest dolofan să fie un bun alergător? Este unul cât se poate de bun, atinge 40 km/oră. Înarmat cu viteză, cu o forță teribilă, un formidabil simț al mirosului și o mușcătură mortală, ursul polar nu e intimidat de prezența omului pe teritoriul lui și îl vânează de câte ori i se oferă ocazia (în comparație cu alte mamifere terestre, e cunoscut faptul că omul e  într-un mod cu totul extraordinar complet lipsit de capacitatea de a alerga cu viteză mare).

3 pleoape

Ursul polar e echipat cu trei pleoape, a treia având rolul să reducă cantitatea de radiații UV și să-l protejeze de orbirea zăpezilor. Având în vedere unde trăiește, este ceva cât se poate de folositor pentru el.

Un singuratic

Ursul polar iubește mai degrabă singurătatea, deși uneori are chef de joacă și socializează cu ceilalți. Totuși, preferă să petreacă mai mult timp singur, în locuri izolate.

Pentru a le observa comportamentul, oamenii de știință folosesc bărci, elicoptere și alte aparate de zbor adaptate, însă doar atunci când vremea le permite și numai în anumite locuri. De curând, se folosesc dispozitive non-invazive de urmărire prin satelit – ceea ce e mai ieftin decât un elicopter – și, în acest mod, cercetătorii pot să-i identifice în cele mai izolate locuri din Arctic.

Ursul polar și pinguinul

Deși mulți cred că urșii polar și pinguinii se găsesc în aceleași zone – idee generată și de reclame și imagini în care apar împreună – în realitate nu se întâlnesc niciodată. Se află în locuri complet opuse de pe pământ, chiar dacă au ceva în comun: le plac zonele înghețate. Ursul polar trăiește numai în zona arctică în timp ce pinguinii sunt doar în emisfera sudică. Probabil locul unde se află cel mai aproape unul de altul e grădina zoologică.

În captivitate

Ursul polar a fost ținut în captivitate de europeni din secolul al XIII-lea, după ce comercianți vikingi l-au dăruit unor capete încoronate. Când Henric al III-lea al Angliei a primit în dar un urs polar, l-a ținut cu botniță și legat cu lanț, însă era lăsat să prindă pești și să înoate în Tamisa.

Prin organizația Polar Bear International, inițiatoarea Zilei Internaționale a Ursului Polar, oricine se poate implica mai mult în proiecte ce urmăresc protejarea ursului polar în sălbăticie. Puteți adopta simbolic un urs polar iar în schimbul donației, organizația oferă un certificat de adopție cu numele donatorului (dacă acesta dorește) și, în funcție de suma oferită, diferite produse.


  1. Etes Alena

    16 mai

    Ar trebui ca acești oameni care contribuie la schimbarea climei cu impact grav asupra încălzirii globale să protejeze aceste animale pe cale de dispariție și să le iubească ca pe cele mai frumoase daruri ale naturii.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.