Site icon Editia de Dimineata

13 iulie, ziua în care se năștea Iulius Cezar, părintele Imperiului Roman

Sursa: dorudima.ro

Articol realizat de Cristian Țene

Acum 2118 ani(13 iulie 100 î.Hr), în Roma s-a născut Gaius Julius Caesar (Cezar), într-o bine cunoscută familie de patricieni (ginta Iulia), despre care se spunea că aparține lui Iulus, fiul prinţului troian Eneas, care, conform legendei, era la rândul său fiul zeiţei Venus. El este cunoscut în istorie pentru calitățiile sale de lider politic și militar.

O legendă spune că acesta ar fi fost născut prin cezariană, dar oamenii de știință au venit cu dovezi pentru a contrazice acest teorie, susținând că această practică se realiza doar femeilor decedate pentru a fi scos fătul. Deși provenea dintr-o familie de descendenţi patricieni aristocratici a fost crescut într-un mod modest.

Sursa: 1st-art-gallery.com

Interacțiunea lui cu politica a avut un început timpuriu, când în Marele Imperiu scindarea politică în două partide Populares din care făcea parte unchiul său Marius și Optimates care îl avea ca lider pe Lucius Cornelius Sulla, ceea ce decurs într-un război civil. Dezondămândul fiind unul nefericit pentru Caesar, terminându-se cu victoria lui Sulla și instaurarea dictaturii. Acest i-a ordonat să divorțeze de Cornelia Cinnilla și să „lucreze” alături de el, dar Cezar a plecat din Roma pentru a se dedica unei cariere militare impresionante care va rămâne în istorie despre tactici și metode de lupt, care sunt studiate și în zilele noastre. Din aceste acțiuni se pot deduce multe trăsături ale personaității Mărețului Caesar care nu a acționat mereu cu inima, ci mai mult cerebral.

 

Sursa: literature.wikia.com

Carierea sa militară a încununat o mulțime de victorii din Egipt, Galia, Britania, Hispania și din zona bazinului Rin, care au ajutat la expansiunea Imperiunul Roman. Acesta se întoace în Roma după moartea lui Sulla, profesând ca avocat, fiind considerat ca un desăvârșit orator și pentru etica de care dădea dovadă în analizarea cazurilor și setea pentru dreptate pe care o practica. Chiar și marele orator Cicero îi aducea elogii: „Există cineva ce are calitatea de a vorbi mai bună decât Caesar?”

El este cunoscut pentru vorbele celebre care au reușit să treacă testul timpului și să fie amintite și rostite și astăzi.

Am venit, am văzut, am învins!”

„Cel mai mare duşman se ascunde acolo unde vei căuta mai puţin.”

„Zarurile au fost aruncate!”

„Atât timp cât a mai rămas ceva de făcut, socoteşte că n-ai făcut nimic.”

„Ai vrut să devii bărbatul tuturor femeilor, dar ai ajuns să fii femeia tuturor bărbaţilor.”

Sursa: artuk.org

Următoarele rănduri sunt acordate lucrurilor mai puțin cunoscute despre Împăratul Julius Caesar. Cezar purta o coronita pe cap pentru a ascunde inceputul de calvitie. Pentru realizările din timpul vieții, Julius Caesar a fost declarat zeu, cu epitetul „divus” atașat numelui de familie. În credința populară s-a răspândit ideea că Jupiter l-a luat cu el în pe muntele Olimp. În 47 î.Hr acesta trăit o poveste de dragoste cu regina Cleopatra a Egipului, dar aceasta nu s-a putut concretiza din cauza legilor care nu permiteau căsătoria între doi oameni decât dacă erau cetăţeni romani.

Sursa: sutori.com

Conform însemnărilor din acea vreme, împăratul  acuza amețeli și amorțeli ale membrelor, iar în timpul bătăliei de la Thapsus, 46 î. Hr, acesta a leșinat. Se spune că ar fi suferit și câteva atacuri vasculare, care i-ar fi șubrezit sănătatea. Boala de care sufera Caesar este cunoscută de noi sub numele de epilepsie, pe atunci era considerată una sacră de către greci, care credeau că zeii comunică prin intermediul acestora. A redactat două opere importante pentru literatura militară „Commentarii de Bello Gallico” şi „Commentarii de Bello Civili”, traduse și în limba română, „Războiul Galic. Războiul Civil”.

Despre Caesar se mai spune că ar fi plâns atunci când a văzut bustul lui Alexandru cel Mare, deoarece la vârsta sa nu se putea mândri cu asemenea cuceriri precum cele ale macedoneanului. Totodată, numele său a dat mai departe lexemul „cezar”, atribuit ulterior împăraților romani.

Sursa: 1st-art-gallery.com

Chiar dacă a fost o mare personalitate a Imperiului Roman, acesta și-a găsit sfârșitul într-un mod nedemn pentru un militar cu o carieră impresionantă ca a sa, fiind înjunghiat de 23 de ori pentru că dictatura lui luase o turnură greșită. Asasinarea a fost făcută cu o precizie militară și pusă la punct până în cel mai mic detaliu. Zvonurile spun că acesta ar fi rostit când a fost înjunghiat „Și tu, Brutus?”, după alții Și tu, copile?” și aceste cuvinte ar fi doar o invenție din perioada „Renașterii” pentru a da o culoare „romantică” poveștii. Asasinatul s-a realizat cu pumnale, nu cu săbii, pentru că acestea erau greu de introdus în sala Senatului.

 

Sursa: historia.ro

Exit mobile version