Site icon Editia de Dimineata

13 septembrie, Ziua Pompierilor – între istorie și prezent

În fiecare an, la data de 13 septembrie,în România este sărbătorită Ziua Pompierilor. Deși la nivel internațional, Ziua Pompierilor este celebrată la data de 4 mai. Sărbătoarea a fost instituită pe 4 ianuarie 1999, după decesul a cinci pompieri în circumstanțe tragice într-un incendiu de pădure din Australia. Data de 4 mai are și o conotație tradițională pentru pompierii din multe țări europene, întrucât în această zi este serbat Sfântul Florian, protectorul pompierilor.

În România, data de 13 septembrie a fost aleasă pentru a comemora Bătălia din Dealul Spirii din 1848, fiind o confruntare între compania a 7-a din Regimentul 1 Linie Infanterie și Compania de pompieri condusă de Căpitanul Pavel Zăgănescu și un corp de armată otoman.

Pompierii au dovedit pe timpul luptei din Dealul Spirii vitejie, curaj şi dibăcie în rezolvarea situaţiilor de luptă, capacitate de rezistenţă şi spirit de sacrificiu în inegală confruntare cu trupele otomane covârşitoare.

Și-au pierdut viața în inegala încleștare 200 de otomani, 47 de soldați pompieri și 2 ofițeri (înhumați în curtea Bisericii Sf. Gheorghe Plevenei), și au fost peste 100 de răniți. O parte din pompieri, în frunte cu sublocotenentul Dincă Bălășeanu, s-au retras, pentru a continua lupta, în tabăra generalului Gheorghe Magheru de la Râureni.
Pentru comemorarea eroilor pompieri căzuți în luptă, pe Dealul Spirii a fost ridicat în anul 1901 Monumentul Eroilor Pompieri din București.
Pentru a celebra această zi, care stă la baza identităţii instituţionale, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă vor organiza o serie de evenimente menite să cinstească curajul, gloria şi istoria îndelungată a armei pompierilor. Astfel, vor avea loc, la nivel naţional, ceremonii militare şi religioase, depuneri de coroane şi jerbe de flori la monumentele ridicate în cinstea eroilor pompieri, exerciţii şi aplicaţii demonstrative, organizarea unor puncte mobile de informare preventivă, prezentarea tehnicii de intervenţie utilizată în misiunile specifice, competiţii sportive, expoziţii, precum şi alte activităţi interactive pe care inspectoratele pentru situaţii de urgenţă le dedică publicului larg, arată un comunicat IGSU, remis Agerpres.

Manifestațiile în București încep la ora 09:15, la Monumentul „Eroilor Pompieri ” din Calea 13 Septembrie, cu depuneri de coroane şi jerbe de flori în onoarea ostaşilor pompieri. Acest eveniment va fi urmat, în intervalul orar 10.30 – 12.00, în Piaţa Constituţiei, de o ceremonie militară, prezentarea drapelelor istorice şi uniformelor militare de tradiţie, acordarea de distincţii familiilor eroilor pompieri căzuţi la datorie, conferirea însemnelor onorifice „Pompierul de onoare al anului” şi „Salvatorul de onoare al anului” pentru obţinerea unor performanţe profesionale deosebite, servicii de excepţie şi acte de eroism în executarea misiunilor încredinţate, precum şi defilarea efectivelor de pompieri şi prezentarea tehnicii de intervenţie specifice.
Totodată, începând cu ora 20.30, publicul larg va putea asista, în Centrul Vechi al Capitalei, la retragerea cu torţe a pompierilor salvatori.

 

La Arad a fost deja celebrată această zi, cu un spectacol impresionant. Au defilat 11 plutoane de pompieri și au putut fi văzute Drapelul de Luptă al ISU Arad și Garda Drapelului – pe traseul Andrei Șaguna, de la sediul ISU Arad, strada Octavian Goga – strada Horia, destinația fiind Primăria Arad, urmând prezentarea unei duzini de autospeciale folosite de pompieri la intervenții, totul încheindu-se pe malul Mureșului, unde mai multe ambarcațiuni din cadrul inspectoratului au oferit un show cu fumigene în culorile drapelului. Înainte de acesta, trei aparate de zbor au survolat zona.

Exit mobile version