Site icon Editia de Dimineata

147 de ani de la nașterea lui Nicolae Iorga – istoric și critic literar de excepție al României

Sursa www.dcnews.ro

Personalitatea lui Nicolae Iorga nu are în istoria culturii româneşti înaintaşi. El nu poate fi comparat cu marii savanţi şi cărturari contemporani deoarece inteligența era doar una din dimensiunile fiinţei sale.

Haideți să aflăm povestea unuia dintre cei mai prolifici istorici şi scriitori pe care i-a avut România!

Pe 5 iunie 1871 s-a născut, la Botoşani, Nicolae Iorga, istoric şi om politic de seamă. Iorga a fost prim-ministru al României în perioada aprilie 1931 – iunie 1932. Fiu de avocat, învaţă să citească singur. Debutează la 14 ani, în ziarul Românul al unchiului său Manole Arghiropol (1885). Şcoala primară şi gimnaziul sunt urmate la Botoşani, apoi “Liceul Naţional” din Iaşi, unde îşi dă şi bacalaureatul (1888).

Facultatea (secţia istorico-literară) o termină într-un singur an (1889), la Iaşi, “magna cum laude”. Urmează cursuri de specializare la universităţile din Paris, Berlin şi Leipzig. În 1892 termină ”Ecole practique des hautes Etudes” şi îşi ia doctoratul la Leipzig (1893).

Sursa www.cluj.travel

Și-a început de tânăr activitatea politică, ca și co-fondator al Partidului Naționalist Democratic, bazându-se, din punct de vedere ideologic, pe solidaritatea națională. A fost ministru de interne, prim-ministru între 1931 – 1932, consilier regal, parlamentar.

Activitățile științifice ale lui Iorga reflectă credințele sale de-o viață. Fiind un naționalist moderat și un apărător al tradiționalismului țărănesc (aspect observabil și din asocierea sa cu Sămănătorul), Iorga a devenit interesat în documentarea istoriei domeniilor rurale din vechea Valahie și Moldova. Constatând lipsa de surse privind istoria română din Evul Mediu și încercând să descrie procesul de tranziție de la Dacia romană la un popor vorbind o limbă romanică, Iorga și-a concentrat eforturile în direcția cercetării modului în care au fost păstrate obiceiurilor romane în zonele rurale.

Un patriarh al culturii române

Ca om de literatură, Iorga a scris poezii și drame cu conținut istoric : ”Învierea lui Ștefan cel Mare”, ”Tudor Vladimirescu”, ”Sfântul Francisc din Asisi”, volume memorialistice ”Oameni care au fost”, ”O viață de om, așa cum a fost”. Ca istoric literar a publicat ”Istoria literaturii române în secolul al XVIII-lea”, ”Istoria literaturii religioase”, ”Istoria literaturii românești contemporane”.

Carol al II-lea și Nicolae Iorga – Sursa descopera.ro

Fără a calcula riscurile, Nicolae Iorga s-a angajat în critica intenţiilor revoluţionare ale Mişcării Legionare şi ale lui C. Z. Codreanu. Drept urmare, în după-amiaza zilei de 27 noiembrie 1940 marele istoric a fost ucis lângă Strejnicu de un grup de legionari. A fost împușcat de nouă ori, cu pistoale de 7,65 mm și 6,35 mm. Moartea lui Iorga a generat consternare și a cutremurat comunitatea academică.

Îi poartă numele cel mai mare institut de istorie al ţării, câteva licee şi străzi, cel mai semnificativ amfiteatru al Facultăţii de profil din cadrul Universităţii din Bucureşti. Toate acestea nu sunt decât forme exterioare ale prestigiului recunoscut al istoricului.

Exit mobile version