Site icon Editia de Dimineata

15 ani fără ”Păsărilă”

Au trecut 15 ani de când handbalistul român Marian Cozma, alintat de cunoscuţi “Păsărilă”, a fost înjunghiat mortal în Ungaria, la Veszprem.

Durerea, pentru familie, prieteni, cei care l-au cunoscut şi îl apreciau, a rămas intactă. Nici nu ar fi putut fi altfel, când un destin este frânt brutal şi absurd.

”Timpul nu îndulcește tristețea. Poate să spună asta cineva în necunostință de cauză. Atunci când ți-e dor, n-ai ce să vezi! E mult mai rău. Durerea macină în interior. Îl visez des pe Marian ”, spunea tatăl său, Petre Cozma.

În 2006, Marian Cozma s-a transferat în Ungaria, la KC Veszprém, unde era foarte apreciat şi iubit.

Marian Cozma nu a fost uitat de presa din țara vecină.  Magyar Hirlap, Mandiner și sportal.hu alocă spații largi comemorării handbalistului român.

Conducerea clubului din Veszprem se ocupă și de site-ul omagial mariancozma.com, în trei limbi: română, maghiară și engleză.

Dimineaţa blestemată

Crima a avut loc în dimineaţa zilei de 8 februarie 2009, în localul Patriota din Veszprem, în timp ce sportivul petrecea împreună cu colegii de echipă naşterea copilului unuia dintre ei.

Inițial, Judecătoria Veszprem i-a condamnat la închisoare pe viaţă pe doi dintre vinovaţii pentru moartea lui Marian, Raffael Sandor şi Nemeth Gyozo. Alţi patru complici au primit pedepse cuprinse între 3 şi 20 de ani: Ivan Sztojka – 20, Pal Gabor 5, Bihari Csaba 4 şi concubina lui Raffael 3 ani.

Avocaţii inculpaţilor au înaintat un recurs. Curtea de Apel Gyor a reanalizat cazul şi a redus pedepsele principalilor trei inculpaţi de la închisoare pe viaţă la doar 18 ani, în timp ce Ivan Sztojka a primit o pedeapsă de doar 8 ani.

Presiunile opiniei publice şi cele ale presei ungare, susţinute şi de ministrul de Justiţie de la acea vreme, au dus la redeschiderea cazului la Curtea Supremă de Justiţie, Kuria. Aceasta a menţinut pedepsele principalilor doi inculpaţi, însă i-a mărit pedeapsa lui Ivan Sztojka de la 8 la 13 ani.

Cum s-au petrecut faptele

La ora 01:47, grupul de 25 de persoane a ajuns la localul Patriota din Veszprem. Erau sub influenţa băuturilor alcoolice şi încă de la început au atras atenţia asupra lor. Au agresat fără motiv mai multe persoane şi le-au adresat cuvinte jignitoare. Unul dintre ei a exclamat: „Aici, astăzi va curge sânge”.

În discoteca de la subsol, Raffael Sandor, Nemeth Gyozo, Sztojka Ivan şi Pal Gabor au iscat o bătaie cu handbalistul Marian Cozma. Gyozo l-a împins din spate pe Cozma, iar când acesta s-a întors, imediat l-a şi lovit.

Marian Cozma nu a fost agresiv şi nu i-a provocat în nici un fel pe agresori. În afara celor patru, în agresarea lui Cozma s-a implicat şi socrul lui Sztojka Ivan, Bihari Csaba, de 48 de ani. În apărarea lui Cozma au sărit colegii de echipă: Ivan Pesici, Zarko Sesum şi Uros Vilovski.

În urma loviturilor încasate, Cozma a căzut la pământ, iar cei cinci agresori au continuat să îl lovească cu pumnii şi picioarele. Raffael Sandor l-a înjunghiat pe Marian, în zona rinichiului, cu o lovitură de cuţit, cu o lovitură de intensitate medie, care i-a provocat o rană mică şi o sângerare uşoară.

În momentul în care Pesic a strigat: „Atenţie, au cuţite!”, Cozma a luat o sticlă şi l-a lovit în cap pe R.Sandor, în timp ce ceilalţi agresori au continuat să îl lovească şi să arunce cu pahare şi sticle în el. Pal şi Bihari au agresat mai mulţi clienţi care au încercat să îl ajute pe handbalist.

Marian, înjunghiat în inimă

Cozma şi colegii lui au fugit din local, însă agresorii au alergat după ei. Pe stradă, Gyozo, Sztojka, Raffael l-au încercuit pe Marian lângă un zid şi au început să îl lovească din toate direcţiile. În acest moment, Raffael Sandor a scos, din nou, cuţitul folosit în discotecă şi l-a înjunghiat pe Marian în inimă. În timp ce Marian era deja căzut la pământ, Gyozo şi Sztojka i-au mai aplicat lovituri de picior în zona capului.

Apoi, Gyozo l-a înjunghiat în zona rinichiului pe Ivan Pesic, care venise să îi acorde primul ajutor lui Marian, în timp ce Zarko Sesum primise o lovitură puternică de picior în cap, de la acelaşi Gyozo. Grupul de cinci agresori a fugit în urmărirea lui Uros Vilovski, însă acesta a reuşit să scape, se arată în rechizitoriul procurorului de caz, confirmat ulterior și de instanța de judecată.

Foto: Istvan Deak

Nu au fost despăgubiți pentru pierderea fiului lor

Marian Cozma a fost lansat în handbal de clubul bucureștean Dinamo București. Tatăl lui Marian, Petre, a fost cel care l-a îndrumat pe fiul său către acest sport, deoarece și el fusese handbalist.

În memoria lui Marian Cozma, Comitetul Director al Federației Române de Handbal a decis ca Centrul Național Olimpic de Excelență de la Sighișoara să poarte numele sportivului, iar în Veszprém s-a ridicat o statuie cu el aruncând la poartă.

Federaţia Română de Handbal şi cea din Ungaria au mai hotărât ca anual să se organizeze meciuri în memoria lui Marian Cozma, atât la Veszprem, cât şi la Bucureşti, la care vor participa loturile naţionale de seniori ale celor două ţări.

Exit mobile version