Site icon Editia de Dimineata

159 de ani de la Mica Unire. Ce s-a întâmplat pe 24 ianuarie 1859

sursa: digi24.ro

La data de 24 ianuarie 1859, deputaţii din Adunarea electivă de la Bucureşti l-au ales domn al Ţării Româneşti pe noul domnitor al Moldovei, unionistul Alexandru Ioan Cuza. Prin această mișcare Marile Puteri au fost puse în fața faptului împlinit. Acestea ceruseră ca Unirea Principatelor să fie numai una administrativă, adică cele două ţări să aibă instituţii similare, dar în dublu exemplar: doi domnitori, două guverne, două parlamente, cu o singură Curte de Casaţie, comună, la Focşani. Prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, Moldova şi Ţara Românească au devenit un singur stat.

Cum s-a produs Mica Unire

În Moldova, Adunarea rezultată din alegerile din decembrie 1858 era dominată de Partida Naţională. 33 din cei 55 de de deputaţi erau unionişti. În ciuda majorităţii unioniste, alegerea noului Domn s-a dovedit a fi extrem de dificilă. În cursă se înscriseseră 38 de candidaţi. Au avut loc dezbateri îndelungate.

sursa: rador.ro

Separatiştii considerau că prin Unire se vor crea situaţii dezavantajoase pentru principatul de la nord de Milcov. Muntenia era mai mare, Moldova pierduse Bucovina la 1775 şi Basarabia la 1812. Deşi Moldova era ceva mai bine administrată, moşiile erau mai bine administrate şi lucrate, în general, exista o superioritate inclusiv în ochii unor moldoveni; percepţia publică acum este total răsturnată pentru că realităţile de acum au indus ideea că aşa a fost tot timpul în România”, spune spune Dorin Dobrincu, istoric la Institutul A. D. Xenopol din Iași.

După lungi deliberări, la 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales Domn cu 48 de voturi, deci cu 15 mai multe decât numărul unioniştilor declaraţi. În Muntenia, numai 24 din cei 72 de deputaţi ai Adunării elective erau unionişti. Din fericire pentru Unire, nici unul dintre candidaţii conservatori Gheorghe Bibescu şi Barbu Ştirbei, şi cu atât mai puţin unionistul Nicolae Golescu nu au reuşit să obţină numărul necesar de voturi.

Gheorghe Bibescu, sursa: wikiwand.com

Barbu Știrbei, sursa: newsbv.ro

Soluţia a apărut în noaptea de 23 spre 24 ianuarie 1859, în discuţiile purtate la celebrul Hotel Concordia, pe atunci cel mai occidental şi cel mai sofisticat hotel din Bucureşti, locul de întâlnire al preferat de unionişti. Se pare că Dimitrie Ghica, fiul domnitorului Grigore Ghica, a fost cel care a făcut propunerea ca domnitorul Moldovei să fie ales domn şi în Ţara Românească. A doua zi, în sala din Dealul Mitropoliei, Vasile Boerescu a prezentat conservatorilor propunerea. Alexandru Ioan Cuza a fost ales la Bucureşti în unanimitate.

Alexandru Ioan Cuza, sursa: commons.wikimedia.org

Prima grijă a domnitorului Cuza şi a colaboratorilor lui după dubla alegere din ianuarie 1859 a fost să se asigure că Unirea este recunoscută. Ofensate că fuseseră puse în faţa faptului împlinit, Turcia şi Austria ameninţau să ocupe militar Principatele sub motiv că se încălcase Convenţia de la Paris. Totuși, cinci din cele şapte puteri au recunoscut rapid Unirea personală a lui Cuza, cu instituţii separate şi numai pe parcursul vieţii lui. În vară, Austria a pierdut războiul cu Franţa, aşa că a fost nevoită să renunţe la presiuni, Iar Poarta, rămasă singură, a cedat la rândul ei.

De ce se sărbătorește Unirea la Iași

Așa cum s-a întâmplat în ultimii ani, Mica Unire va fi sărbătorită la Iași. Unii se întreabă de ce se întâmplă așa, în condițiile în care în fosta capitală a Moldovei s-a votat pentru Cuza pe 5 ianuarie, în vreme ce ziua de 24 este legată de votul dat în Adunarea de la București. În realitate, Unirea s-a sărbătorit la Iași, ca și-n celelalte orașe ale Moldovei, chiar în 1859.

sursa: tribuna.ro

La vremea respectivă Ministerul de Interne ieșean scria cu entuziasm către restul administrațiilor din Moldova: „Înălțimea sa domnul nostru Alexandru Ioan I este ales de domn și a Valahiei de către Adunarea de acolo în unanimitate. Anul acesta, fiind cel mai măreț și mai important al istoriei noastre naționale, autoritățile locale vor lăsa toată libertatea la serbările ce ar voi să faci, observând buna liniște și toate măsurile spre ferirea de la orice necuviinți”.

 

 

Exit mobile version