Editia de Dimineata

16 fermecătoare piețe de Crăciun din Europa – Unde și când le găsești

Nu mai sunt multe zile până când încep să se deschidă atrăgătoarele piețe de Crăciun din Europa. Cu atmosfera lor magică și multitudinea de cadouri și produse, acestea au cucerit deja lumea, motiv pentru care plutește în aer o nerăbdare îmbietoare – acea stare entuziastă când știi că urmează să se întâmple ceva plăcut, ceva ce ai așteptat un alt an întreg. În plus, Europa se poate mândri cu orășele pline de farmec unde aceste piețe îi fac pe vizitatori să trăiască din plin sărbătoarea feerică a Crăciunului.

Primul târg de Crăciun a fost inaugurat în Germania – cel din Bautzen a avut loc în 1384, iar Striezelmarkt (nume ce vine de la striezel, pâinea tradițională de Crăciun ce se vindea în piață) din Dresda va împlini anul acesta 584 de ani de când a fost prima dată organizat. E adevărat, pe atunci țineau doar o zi, lunea dinainte de Crăciun, și aveau loc pentru ca locuitorii să se poată aproviziona mai ușor cu carne, după perioada de post. Cu timpul, obiceiul deschiderii unui târg de Crăciun a fost preluat de multe alte orașe din diferite țări europene și s-a ajuns la ceea ce avem astăzi, adevărate sărbători.

Știu că sunt mulți care iubesc aceste târguri de Crăciun, așa că m-am gândit că ar fi o idee bună să vă prezint câteva din cele mai populare și fermecătoare târguri de Crăciun din Europa – unde au loc și în ce perioadă. Așadar, dacă ești în căutare de cadouri pentru Crăciun sau pur și simplu vrei să te răsfeți câteva zile într-un oraș sau orășel unde aerul e imprimat de mirosul brazilor, al scorțișoarei din vinul fiert și al zecilor de dulciuri, dar și cu alte minunății specifice acestei perioade – iată câteva idei.

Striezelmarkt în Dresda, Germania | Credit foto: © Michael Schmidt, Sursa foto: Dresden.de

Dresda, Germania

Dacă iubești Crăciunul, vei iubi Dresda, spun localnicii. Acest oraș, capitala landului Saxonia, unde trăiesc în jur de 500.000 de oameni, are o piață de Crăciun cu tradiție de secole – chiar dacă atunci era diferită față de ceea ce e azi, așa a început povestea. Striezelmarkt se organizează în Piața Altmarkt și este o ocazie excelentă de a cumpăra tot felul obiecte unicat lucrate manual de artizani și una la fel de bună pentru a savura glühwein, vinul roșu fiert presărat cu tot soiul de condimente combinate în așa fel încât să te încălzească într-o seară rece de iarnă. Dacă planifici să ajungi în Dresda în perioada târgului, nu uita că alte 2,5 milioane de persoane au același plan.

Când: Târgul de Crăciun de la Dresda este deschis între 28 noiembrie – 24 decembrie 2018.

Piața de Crăciun de la Zagreb, Croația | Sursa foto: InfoZagreb

Zagreb, Croația

Surprinzător sau nu, Zagreb a fost votat, într-un sondaj, orașul cu unul dintre cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa. În timpul pieței, au loc evenimente și concerte și se găsesc tot felul de bunătăți pe care gurmanzii nu le pot ocoli. În centrul pieței centrale Ban Josip Jelačić este instalat un brad uriaș, iar pe fântână sunt proiectate jocuri de lumini. În parcul Zrinjevac se află ateliere ale meșterilor de unde pot fi cumpărate cadouri, dar și mâncare și băutură. Firesc, vinul fiert, ciocolata caldă și prăjiturelele de Crăciun ispitesc de peste tot.

Când: Piața de Crăciun de la Zagred este deschisă între 1 decembrie 2018 – 6 ianuarie 2019.

Piața de Crăciun de la Colmar, Franța | Credit foto: Kavalenkava | Sursa foto: Colmar Tourism

Colmar, Franța

Magia Crăciunului din idilicul Colmar, cel mai fermecător oraș din Alsacia, a cucerit deja lumea. De 18 ani, aici se găsește unul din cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa – de fapt, sunt mai multe piețe legate între ele prin străzile labirintice cu caldarâm încadrate de casele vechi cu bârne de lemn, în stil german (de altfel, Colmar se află la câțiva kilometri de granița cu Germania).

Colmar e un loc norocos pentru că are toate ingredientele să fie destinația de vis. În perioada pieței de Crăciun, oferă numai lucruri bune, începând cu evenimente culturale, gastronomie, tradiții. Un loc perfect pentru familii, prieteni, cupluri.

Când: Piața de Crăciun de la Colmar este deschisă între 23 noiembrie 2018 – 30 decembrie 2018.

Piața de Crăciun de la Budapesta, Ungaria | Credit foto: Lerner Vadim (foto stânga), Fütő Beáta

Budapesta, Ungaria

Desfășurat în zona bazilicii sfântul Ștefan, târgul de Crăciun din Budapesta celebrează tradiția sărbătorilor de sfârșit de an. În plus, este atractiv și pentru elementele moderne pe care le oferă an de an, cum ar fi, flash mobs, produse contemporane ungurești realizate manual și impresionantul spectacol de lumini 3D.

Când: Piața de Crăciun de la Budapesta este deschisă între 27 noiembrie 2018 – 2 ianuarie 2019.

Piața de Crăciun de la Basel, Elveția | Credit foto: Andreas Gerth

Basel, Elveția

Cu o lungă tradiție, piața de Crăciuni din Basel a devenit una din cele mai mari și mai atrăgătoare din Europa. În lumina caldă a beculețelor de Crăciun, centrul vechi al orașului este rupt din poveste. Târgul are loc în Barfüsserplatz, dar și în Münsterplatz, cea mai încântătoare piață a orașului.

Când: Piața de Crăciun de la Basel este deschisă între 22 noiembrie – 23 decembrie 2018.

Piața de Crăciun de la Tallinn, Estonia | Credit foto: Allan Alajaan / Visit Tallin

Tallinn, Estonia

Legenda spune că prima ediție a târgului de Crăciun de la Tallinn a fost lansată chiar de Moș Crăciun. Pare tărâmul de vis perfect pentru povești, magie, arome. De mulți ani, atât localnicii, cât și oaspeții orașului sunt fascinați de atmosfera acestui târg unde bucuria de a trăi sărbătoarea Crăciunului este completă.

Când: Piața de Crăciun de la Tallinn este deschisă între 24 noiembrie 2018 – 6 ianuarie 2019.

Piața de Crăciun de la Viena, Austria | Sursa foto: The Travel Expert

Viena, Austria

Capitala Austriei știe să celebreze sărbătorile de iarnă și se transformă într-o uriașă și spectaculară piață de Crăciun. Cadouri, decorațiuni pentru brad, dulciuri, băuturi calde – nelipsitul vin cald aromat – nimic nu lipsește pentru a face din acest loc un tărâm de basm nordic.

Când: Piața de Crăciun de la Viena este deschisă între 17 noiembrie – 24 decembrie 2018.

Piața de Crăciun de la Bruxelles, Belgia | Sursa foto: Brussels Guide

Bruxelles, Belgia

Patinoar, un minunat pom de Crăciun, o paradă festivă, un spectacol magic de lumini și sunete – toate însuflețesc târgul de Crăciun de la Bruxelles și tentează călători din tot felul de țări. Atmosfera de sărbătoare este molipsitoare și această piață din capitala Belgiei are fără îndoială farmecul ei.

Când: Piața de Crăciun de la Bruxelles este deschisă între 30 noiembrie 2018 – 6 ianuarie 2019.

Piața de Crăciun de la Sibiu, România | Credit foto: Mira Kaliani

Sibiu, România

Este, probabil, cel mai popular târg de Crăciun din România, organizat prima dată în 2007, anul când Sibiu a fost și Capitală Culturală Europeană. Am fost la două ediții, cea din 2007 și cea din 2016, și pot spune că a evoluat frumos și a devenit tot mai spectaculos. Atmosfera din Centrul Vechi al Sibiului – Piața Mare –, unde se desfășoară târgul, e fantastică; sunt proiecții de lumini pe clădiri medievale, concerte, evenimente variate și, evident, zeci de căsuțe unde pot fi cumpărate produse variate. Un lucru bun este că sunt vândute direct de producători și nu prin comercianți. Anul acesta, organizatorii promit proiecții inedite pe clădiri, astfel pe fiecare casă aflate vizavi de biserica romano-catolică va fi un anumit tip de proiecție ce îi va schimba fațada.

Când: Târgul de Crăciun de la Sibiu este deschis între 16 noiembrie 2018 – 3 ianuarie 2019.

Piața de Crăciun de la București, România | Sursa foto: Bucharest Christmas Market

București, România

Bunătăți culinare, meșteșuguri și produse tradiționale românești, căsuța lui Moș Crăciun – destinația preferată a copiilor, patinoar, carusel, concerte și spectacole tradiționale românești, toate acestea vor fi la Târgul de Crăciun București, ajuns anul acesta la a șaptea ediție. Târgul are loc în Piața Constituției și se poate vizita zilnic între orele 10:00 – 22:00.

Când: Târgul de Crăciun de la București este deschis între 30 noiembrie – 26 decembrie 2018.

Toate orașele mari ale Europei organizează piețe de Crăciun însă nu toate pot să creeze atmosfera de neuitat. Deseori, cu farmecul lor medieval, orășelele reușesc să ademenească turiștii oricând, iar în ultimele două luni din an lumea găsește un motiv în plus de a le vizita. Alte idei:

Piețe de Crăciun de la Montbéliard, Metz, Manchester | Surse foto: French Moments și Visit Manchester

Montbéliard, Franța, un orășel ce are suficiente atracții pentru a-i convinge pe oameni să-l vizitezi în timpul anului, iar la sfârșit de an mai face și un târg de Crăciun feeric; are loc între 24 noiembrie și 24 decembrie 2018.

Metz, Franța, impresionează cu centrul vechi unde se află faimoasa catedrală gotică. În toate cele șase piețe principale se simte din plin aerul special adus de sărbătorilor de iarnă. Piața de Crăciun de la Metz are loc între 18 noiembrie – 30 decembrie 2018.

Manchester, Regatul Unit, este o destinație minunată pentru o excursie în timpul târgului de Crăciun. Oaspeții apreciază această piață de Crăciun mai mult decât cele din Londra pentru atmosfera caldă și autenticitatea ei. Piața de Crăciun de la Manchester are loc între 9 noiembrie – 22 decembrie 2018.

Piețe de Crăciun de la Köln, Lisabona, Rothenburg ob der Tauber | Surse foto: 10Best, Discover Walks, Bavaria Tourism

Köln (Colonia), Germania, nu are doar o piață, ci piețe de Crăciun răspândite în tot orașul – ceea ce îl face atât de încântător pentru turiști, dar și pentru localnici. Aromele de mere coapte, vin fiert, biscuiți cu scorțișoară și multe alte delicii dau savoare și creează o atmsoferă unică în acest oraș traversat de Rin. Piața de Crăciun de la Köln are loc între 26 noiembrie și 23 decembrie 2018.

Lisabona, Portugalia, iubește Crăciunul, fără îndoială, și o arată așa cum se cuvine în piețele de Crăciun. Încearcă bolo rei sau bolo rainha, tradiționala prăjitură portugheză ce se prepară în această perioadă din an, una cu fructe uscate, alta cu nuci. Piața de Crăciun organizată în Campo Pequeno (arena unde au loc lupte de tauri) are loc între 29 noiembrie și 2 decembrie 2018.

Rothenburg ob der Tauber, Germania, cu mireasma vinului alb fiert, al migdalelor prăjite, al brazilor, cu luminițe și muzică de fanfară, este orășelul ce te face să-l iubești de la prima întâlnire. Iar în vremea Crăciunului este pur și simplu irezistibil. Târgul de Crăciun de la Rothenburg ob der Tauber are loc între 30 noiembrie și 23 decembrie 2018.

Exit mobile version