Site icon Editia de Dimineata

16 români au fost ”extrași” din Afganistan noaptea trecută. Se trimite un avion pentru alți 27 de români

Ministerul Afacerilor Externe anunță că, împreună cu Ministerul Apărării și Forțele Aeriene Române, au fost parcurse în regim de urgență, pe parcursul zilei de ieri și al nopții, proceduri pentru deplasarea avionului militar la Kabul în vederea evacuării cetățenilor români.

Procedurile, extrem de complexe, sunt finalizate, urmând a fi obținută în foarte scurt timp și ultima autorizație de survol pentru unul dintre segmentele traseului de zbor.

În cursul nopții zilei de 17 august au părăsit Afganistan încă 16 cetățeni români. De la momentul apelului MAE de ieri către cetățenii români aflați încă în Afganistan și care nu-și notificaseră prezența, de a contacta Ambasada României de la Islamabad, a fost înregistrată prezența a încă 7 cetățeni români.

În acest moment, conform evidențelor MAE, mai sunt 27 de cetățeni români aflați în Afganistan”, transmite MAE.

Evacuarea diplomaţilor, altor străini şi afgani care au lucrat cu trupele străine se organiza luni într-o stare de urgenţă şi în condiţii extrem de dificile la Kabul.

Şeful forţelor americane la Kabul, generalul Kenneth McKenzie, le-a cerut anterior talibanilor să nu obstrucţioneze operaţiunile de evacuare pe aeroport capitalei afgane, care au provocat scene de panică în cursul cărora cel puţin două persoane au fost ucise.

Generalul McKenzie, aflat la conducerea Comandamentului Central american (CENTCOM), s-a întâlnit cu lideri talibani duminică la Doha, în Qatar, potrivit unui responsabil al Pentagonului, care a refuzat să ofere mai multe detalii despre eventualele angajamente obţinute din partea talibanilor.

SUA au desfăşurat circa 6.000 de soldaţi pentru securizarea evacuării zecilor de mii de americani şi afgani, care au ajutat SUA şi se tem în prezent pentru viaţa lor, şi a asigura securitatea pe aeroportul din Kabul.

Dar pista a fost luată cu asalt luni de mii de persoane care au dat năvală spre aeroport de la prăbuşirea guvernului afgan, lăsând ţara pe mâinile talibanilor.

Înregistrări video cu scene de panică se înmulţesc pe reţelele de social media, arătând afgani încercând să se agaţe cu disperare de avioanele militare americane în timp ce acestea se pregătesc să decoleze.

Resturi umane au fost găsite în pasajul roţii unui avion american care a plecat luni de pe aeroportul din Kabul, relatează The Washington Post, iar un avion militar german a părăsit capitala afgană cu doar şapte oameni la bord, din cauza situaţiei haotice de pe aeroport, potrivit BBC.

Înregistrările video publicate luni pe reţelele de socializare au arătat mii de oameni adunaţi pe aeroportul din Kabul, în speranţa de a părăsi ţara cucerită de talibani. Unii dintre aceştia s-au căţărat pe un avion US Air Force care rula pe pistă, iar doi oameni au putut fi văzuţi căzând de pe un avion care decolase.

Haos total

The Washington Post a citat un oficial care a spus că cei doi oameni erau afgani care se urcaseră pe terenul de aterizare în timp ce avionul decola.

Ziarul a scris că piloţii au declarat o urgenţă când nu au putut ridica terenul de aterizare şi au aterizat într-o altă ţară. Echipajul a descoperit rămăsiţele umane în timpul inspecţiei.

Pe de altă parte, un avion militar german a plecat din Kabul cu doar şapte oameni la bord. Aeronava a decolat spre Uzbekistan.

Ministerul german al Apărării transmisese anterior că zborul A400M nu a putut ateriza din cauza numărului mare de oameni aflaţi pe pistă şi a fost nevoit să ajungă într-o altă ţară pentru a realimenta.

Agenţia de presă DW a relatat că două avioane militare de transport au fost trimise pentru a prelua lucrătorii de la ambasada Germaniei şi personalul local.

Potrivit ziarului Bild, avionul trebuia să ducă 57 de membri ai personalului ambasadei şi alţi 88 de cetăţeni germani.

„Am avut foarte puţin timp şi din acest motiv i-am luat cu noi doar pe cei care se aflau acolo şi, din cauza situaţiei haotice, alţii nu au putut fi pe aeroport ieri”, a spus ministrul Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, potrivit Tagesschau.

În Kabul, momentan, funcţionează doar ambasadele Rusiei, Chinei şi Pakistanului.

India este ţara care şi-a retras cel mai recent personalul din capitala afgană. Un avion indian care a plecat din Kabul cu ambasadorul şi personal diplomatic la bord a ajuns marţi în statul vestic Gujarat.

Solicitarea magistraților către MAE

Două asociaţii din Justiţie îşi manifestă solidaritatea şi suportul faţă de judecătorii şi procurorii din Afganistan şi solicită Ministerului Afacerilor Externe să acorde „imediat” vize în format electronic tuturor magistraţilor afgani „a căror viaţă este pusă în pericol”.

„Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie îşi manifestă deplina solidaritate şi suportul necondiţionat faţă de colegii noştri judecători şi procurori din Afganistan, ţinte ale regimului politic nou instalat în statul respectiv”, se arată într-un comunicat al celor două organizaţii, transmis, luni, AGERPRES.

Potrivit sursei citate, în ultimii 10 ani, au fost ucişi şi răniţi zeci de magistraţi şi alt personal judiciar, fiind plasate bombe în palatele de justiţie sau fiind împuşcaţi judecătorii pe străzi în 2013, 2017, 2021, în atentate vindicative. De asemenea, în timpul regimului taliban anterior, a avut loc o „epurare a magistraturii pe criterii tehnice şi religioase”.

„Într-un scurt interviu acordat astăzi Revistei Forumul Judecătorilor, judecătoarea afgană Tayeba Parsa (Curtea de Apel din Kabul) a exprimat temeri serioase cu privire la fapul că, după căderea Guvernului, judecătorii afgani (şi în special femeile judecător) vor fi ucişi fără a mai exista procese de stabilire a vreunei vinovăţii, ei deja fiind căutaţi la domicilii. În faţa unei asemenea situaţii inimaginabile, comunitatea internaţională nu trebuie să rămână nepăsătoare. Pe lângă presiunea internaţională pentru ca regimul nou instalat să respecte drepturile omului, este necesară deschiderea imediată a oricăror forme de asistenţă umanitară, absolut necesară pentru persoanele în cauză”, transmit cele două asociaţii.

Ca urmare, Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie solicită Ministerului Afacerilor Externe să acorde vize în format electronic tuturor judecătorilor şi procurorilor afgani a căror viaţă este pusă în pericol.

Exit mobile version