Site icon Editia de Dimineata

180 de ani de la nașterea marelui Gheorghe I. Lahovary, omul care a inovat Poșta Română

Sursa: jurnaluldearges.ro

Azi se împlinesc 180 de ani de la nașterea marelui inginer și scriitor român, Gheorghe I. Lahovary.

Membru de onoare al Academiei Române, acesta s-a născut la data de 13 iunie 1838 într-o familie de boieri cărturari din Râmnicu Vâlcea. Aventura vieții lui Lahovari a început când a fost trimis la București la studii, la„Schewitz”, după care a urmat „Heidelberg” (Germania) și Școala Politehnică din Karlsruhe.

În 1862 s-a întors acasă cu diploma de inginer, act ce i-a adus denumirea de inginer la Ministerul Lucrărilor Publice, de unde a plecat pentru aceeași funcție în cadrul „Poștelor și Telegrafului”, unde a ocupat și funcția de director general și unde a luat o multitudine de măsuri organizatorice deosebit de importante.

Un aspect important pentru cei care nu știu, este faptul că Lahovary este cel care a introdus în cadrul serviciilor poștale românești mandatul poștal și cartea poștală, la fel cum a organizat și distribuirea corespondenței mai rapid.

O altă realizare importantă o mai constituie și înființarea „Societății Geografice Române” alături de Alexandru Cantacuzino, unde a devenit și secretar general al societății, fiind susținut de domnitorul Carol I. Sub îngrijirea lui s-au publicat numeroase studii, articole, memorii și comunicări de specialitate. Mai târziu, în 1893 a fost numit președinte la Înalta Curte de Conturi, de unde a participat la elaborarea mai multor legi, cea mai importantă fiind „Legea contabilității statului”.

Tot la capitolul realizări se încadrează și „Marele Dicționar Geografic al României”, care a fost elaborat în colaborare cu generalul C. Brătianu și Grigore Tocilescu.

Acesta a apărut în Editura „Socec” între 1898 și 1902 în 5 volume și au fost adunate informații pentru el timp de 15 ani. De asemenea, dicționarul conține 30.000 de termeni ce prezintă informații statistice, sociale, istorice, etnografice, arheologice care au o deosebită valoare științifică.

Sursa: okazii.ro

Lista reușitelor continuă cu anul 1868 când a debutat ca scriitor sub pseudonimul „Gill” în „Convorbiri Literare”, dar și cu anul 1909 când a fost ales membru de onoare al Academiei Române.

Lahovary a murit în București în anul 1909, la vârsta de 71 de ani.

Exit mobile version