Editia de Dimineata

2020: cel mai cald an în Europa

Anul 2020 a fost în Europa cel mai cald an de când se fac măsurători meteo, fiind marcat de incendiile din nordul extrem, dar și de o iarnă cu temperaturi mult peste medie, arată datele Copernicus Earth.

Anul 2020 a doborât o mulțime de recorduri de căldură care stăteau în picioare de zeci de ani în mai multe țări precum Franța, Rusia, Norvegia, Suedia, Spania sau Germania.

2020: cel mai cald an în Europa. Nu neapărat veri sufocante, dar ierni foarte calde

Temperatura medie în Europa a fost anul trecut cu 0,4 grade peste cea din cei mai calzi cinci ani de până acum, toți acești ani fiind din ultimul deceniu.

Temperaturile cresc în toate anotimpurile, dar anul trecut, deși vara nu a fost printre cele mai calde din istorie, iarna a fost cea mai caldă, cu 3,4 grade peste media climatologică din ultimii 20 de ani ai secolului trecut.

Un exemplu edificator este că în 2 ianuarue 2020 au fost +19 grade în satul Sunndalsora din nordul Norvegiei.

Și toamna a fost una cu temperaturi medii record, iar vara a fost extrem de caldă mai ales în Scandinavia și partea europeaană a Rusiei.

Partea arctică a Siberiei s-a confruntat anul trecut cu temperaturi medii cu 4,3 grade mai mari decât media anilor 1981-2000. Chiar dacă nu este un oraș european, merită amintit faptul că într-unul dintre polii mondiali ai frigului, Verhoiansk (Iakuția, Rusia), au fost 38 de grade.

Câteva exemple de anul trecut din Europa: au fost +34 de grade în orașul norvegian Trondheim și 35 de grade în orașul rusesc Kotlas, în timp ce în mai multe locuri din Franța au fost peste +41 de grade, iar la San Sebastian, în Spania, au fost +43 de grade, scrie Hotnews.

Citește și:

„Atât timp cât morții nu sunt morții tăi, nu crezi”

Exit mobile version