Site icon Editia de Dimineata

2024 aduce ”salariul minim adecvat” și în România. Iată cum te va afecta

Prin stabilirea unui „salariu minim adecvat” („fair minimum wage”), fiecare stat va stabili nivelul venitului minim în funcție de condițiile sociale, economice și de evoluția indicatorilor macroeconomici.

România trebuie să implementeze Venitul Minim European Adecvat până în 2024, potrivit angajamentelor pe care și le-a luat și unei directive europene în acest sens.

Sunt aici două aspecte importante în ceea ce privește punctul de pornire în calcul. Pe de o parte ar putea fi vorba despre valoarea coșului de consum. O altă variantă ar fi stabilirea unui procent raportat la salariul mediu.

Astfel, ar putea fi vorba despre 60% din salariul median sau despre 50% din salariul mediu brut pe economie, scrie Alba24.

România trebuie să acționeze în 2024 și să introducă salariul minim adecvat. ca urmare a deciziei Parlamentului European din toamna anului 2022,

Din momentul intrării în vigoare a Directiva 2041 privind salariul minim adecvat în UE, statele membre au la dispoziție doi ani pentru a transpune prevederile acesteia în legislația locală, adică până în 15 octombrie 2024.

Directiva se aplică lucrătorilor din UE care au un contract sau un raport de muncă, potrivit Eur-Lex.Pentru a intensifica negocierile colective pentru stabilirea salariilor, statele membre, cu implicarea partenerilor sociali, trebuie:

 Scopul demersului european

Statele membre cu salarii minime legale pun în aplicare anumite proceduri pentru a se asigura că acestea sunt adecvate, cu scopul de a:

Acestea vor folosi criterii care trebuie să includă cel puțin următoarele:

Norme suplimentare impun statelor membre să:

Directiva nu:

Venitul Minim European (VME) este un concept și o propunere legislativă la nivelul Uniunii Europene (UE) care vizează stabilirea unui venit minim garantat pentru cetățenii europeni.

Scopul principal al VME este de a asigura că toți cetățenii UE au un venit minim adecvat pentru a duce o viață decentă și pentru a preveni sărăcia și excluziunea socială.

 De când se aplică normele?

Directiva trebuie să fie transpusă în legislația națională până la 15 noiembrie 2024. Aceste norme ar trebui să se aplice de la 15 noiembrie 2024.

România face parte din grupul țărilor cu venituri minime statutare, adică în grupul majoritar al statelor cu venituri reglementate prin legi sau statute.

Potrivit EY (Ernst & Young), cele mai recente date statistice disponibile pentru anul 2022 în țara noastră, observăm următoarele serii de date relevante:

1. Câștigul salarial mediu brut: 6.430 lei

2. Câștigul salarial mediu net: 3.974 lei

3. Valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru o persoană adultă singură: 2.708 lei pe lună (astfel cum este prevăzut în Raportul Avocatului Poporului)

4. Salariul lunar minim brut la nivel național (de la 1 ianuarie 2023): 3.000 lei (căruia îi revine, în funcție de deduceri, un net mai mic de 1.900 lei).

Salariul minim în România, departe de rigorile noii directive

Oricum calculăm, cu toate majorările aduse la zi în 2023 (anulate în mare parte de inflație) salariul minim garantat în România este cu mult mai mic decât ar fi venitul minim necesar unui trai decent (așa cum prevede Directiva).

Potrivit specialiștilor de la EY, dacă astăzi s-ar determina în funcție de coșul de consum zilnic pentru un trai decent, atunci venitul (net) minim garantat în România ar trebui să fie mai mare cu cel puțin 800 lei net.

Mai mult, dacă venitul minim garantat în România s-ar calcula având ca reper echivalentul a 50% din câștigul mediu brut pe economie – una dintre alternativele de calcul propuse de Directivă – (i.e., 50% din 6.430 lei = 3.215 lei), sesizăm că decalajul ar crește cu încă aproximativ 500 lei net.

Astfel, venitul minim garantat în România ar trebui să crească cu aproximativ 1.300 lei.”Astfel, putem considera că venitul minim încasat astăzi (i.e., 1.900 lei) de un român este cu 50% mai mic (1.000 lei, în medie, în valori absolute) decât pragul care se presupune că îi asigură traiul decent.

Calculele de mai sus sunt exemple pentru o persoană adultă singură.

Dacă, pe de altă parte, am vorbi despre o familie mai numeroasă, care eventual include și copii și/sau alte persoane în întreținere, atunci discrepanțele devin cu atât mai mari și ne dăm seama că nivelul de trai din România (pentru o bună parte a populației) este departe de a fi decent” mai precizează reprezentanții EY.

Impactul directivei va putea fi însă măsurat în ani buni de-acum încolo, după o perioadă de implementare, probabil graduală, din partea statelor membre.

Potrivit Consiliului UE, statele membre cu salarii minime statutare trebuie să implementeze un cadru de lucru procedural pentru a stabili și actualiza aceste salarii minime conform unui set de criterii clare.

Consiliul și Parlamentul European au căzut de acord ca actualizările la salariile minime statutare vor avea loc cel puțin o dată la doi ani.

Sau, cel mult o dată la patru ani, pentru acele state care folosesc un mecansim automat de indexare.

Exit mobile version