Site icon Editia de Dimineata

23 de ani de la moartea lui Emil Cioran – eternul student îndrăgostit de România

Sursa adevarul.ro

Astăzi se împlinesc 23 de ani de la moartea lui Emil Cioran unul dintre cei mai importanţi filozofi români, dar şi unul dintre cei mai consacrați scriitori de limbă franceză.

Viața și studiile marelui filosof

Emil Cioran s-a născut la Rășinari, aflat pe atunci în comitatul Sibiu. Tatăl său, Emilian Cioran, a fost protopop ortodox și consilier al Mitropoliei din Sibiu. Mama sa, Elvira Cioran, era originară din Veneția de Jos, comună situată în apropiere de Făgăraș.

După studii clasice la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu, începe la 17 ani studiul filozofiei la Universitatea din București. A fost coleg cu Constantin Noica și Mircea Eliade, elev al lui Tudor Vianu și Nae Ionescu. Bun cunoscător al limbii germane, a studiat în original pe Immanuel Kant, Arthur Schopenhauer, și mai ales pe Friedrich Nietzsche.

Sursa istoriepescurt.ro

În timpul studenției a fost în mod deosebit influențat de lectura lui Georg Simmel, Ludwig Klages și Martin Heidegger, precum și de filozoful rus Lev Șestov. În 1933 obține o bursă, care îi permite să continue studiile de filozofie la Berlin, unde intră în contact cu Nicolai Hartmann și Ludwig Klages.

Activitatea literară a destinsului filosof la Paris

În 1940, începe să scrie „Îndreptar pătimaş“, ultima sa carte în limba română, a cărei variantă definitivă va fi încheiată în 1945, an când se stabileşte definitiv în Franţa.

Emil Cioran pe balconul mansardei sale pariziene, nu departe de Teatrul Odéon | Sursa www.rfi.ro

Patru ani mai târziu, în 1949, îi apare „Précis de décomposition“ (tradus în română „Tratat de descompunere“), prima sa carte în limba franceză, la prestigioasa Editură Gallimard, care va publica apoi majoritatea cărţilor sale. Volumul de debut în Franţa îi aduce Premiul Rivarol, singurul de altfel pe care îl va primi, Cioran refuzând apoi toate distincţiile literare care i-au fost atribuite.

Ultimii ani din viață – sfârșitul unui suflet adolescentin

La Emil Cioran, mai întâi a venit sfârşitul literar. „Cincisprezece cărţi, cincisprezece cadavre – cred că ajunge. În sfârşit, înţelepciunea. Nu-mi mai fac nici un plan, nu mai scriu un rând“, îi declară într-o scrisoare amantei sale de la maturitate, Friedgard Thoma, în august 1987.

Sursa click.ro

Emil Cioran a murit la vîrsta de 84 de ani, diminuat de boala Alzheimer care i-a ros treptat memoria. Mitul Cioran este însă viu, ca şi opera sa care cunoaşte un succes tot mai mare în Franţa şi în Europa.

Exit mobile version