Site icon Editia de Dimineata

24 de gânduri de la Dale Carnegie despre temeri, succes, încredere în sine

sursa foto: youberelentless.com

„Adu-ţi aminte că ziua de azi e ziua de mâine pentru care ţi-ai făcut griji ieri”, scria Dale Carnegie (Carnegey, pe numele real), născut în urmă cu 130 de ani în statul american Missouri, într-o fermă modestă. Mai târziu, amintindu-și de copilăria lui, a mărturisit că era nevoit să se trezească la ora 4 dimineața să mulgă vacile și apoi pleca la școală.

După terminarea studiilor, s-a angajat în vânzări, pentru diferite companii; după ce a reușit să strângă ceva bani, a renunțat la vânzări pentru a se implica în mișcarea de educare Chautauqua, foarte populară în America la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX. În acest mod a descoperit și perfecționat o modalitate de a-i ajuta pe oameni să-și înfrângă teama de a vorbi în public. În timp, tehnica lui s-a îmbunătățit permanent și a răspuns tot mai mult nevoii americanului obișnuit de a-și câștiga încrederea în propriile forțe.

La 38 de ani a publicat cartea ce i-a adus un succes imens: How to Win Friends and Influence People, tradusă în limba română cu titlul Secretele succesului. Cum să vă faceţi prieteni şi să deveniţi influent. Aceasta a rămas și azi cea mai vândută carte motivațională. O altă carte devenită extrem de populară este How to Stop Worrying and Start Living, publicată prima dată în 1948; în limba română, a apărut sub titlul Lasă grijile, începe să trăiești.

sursa foto: optimisticquotes.org

Sunt peste șase decenii de când socotelile lui cu viața au fost încheiate, însă ideile răspândite de el continuă să ne influențeze și cărțile lui sunt citite și azi deoarece mesajele sunt simple și (aproape) fiecare dintre noi poate găsi în ele o lecție pentru o viață mai bună.

Câteva gânduri scrise de Dale Carnegie din care putem învăța că ziua de azi este cea mai prețioasă avere pe care o avem, de fapt singurul lucru pe care îl deținem cu siguranță, așa cum spunea el.

# Nu vei obține niciodată succesul adevărat dacă nu îți place ceea ce faci.

# Dacă vrei să păstrezi bucuria, trebuie să o dai mai departe.

# Succesul înseamnă să obţii ceea ce doreşti. Fericirea înseamnă să doreşti ceea ce obţii.

# A fi fericit sau nefericit nu depinde de ceea ce ai sau cine ești sau unde ești sau ce faci. Depinde doar de ceea ce gândești despre asta.

# Clădește succesul pe eșecuri. Descurajarea și eșecul sunt două din cele mai sigure căi spre succes.

# Nu te teme de dușmanii care te atacă. Să-ți fie teamă de prietenii care te lingușesc.

# Cele mai importante lucruri în lume au fost realizate de oameni care au continuat să încerce chiar şi când aparent nu mai exista deloc speranță.

sursa foto: pixabay.com

# Atunci când ne urâm dușmanii le dăm putere asupra noastră: putere asupra somnului nostru, asupra poftei noastre de mâncare, asupra sănătății noastre, asupra fericirii noastre.

# De multe ori nu prea îţi vine să zâmbeşti. Străduieşte-te, înveseleşte-te singur. Comportă-te ca şi cum ai fi fericit şi asta te predispune la fericire.

# Haideți să nu ne dăm voie să fim supărați pe lucruri mărunte pe care ar trebui să le disprețuim și să le dăm uitării. Să ne amintim că „viața e prea scurtă pentru a fi măruntă”.

# Oboseala pe care o resimțim în noi este deseori cauzată de griji, frustrări, resentimente, și nu de muncă.

# Orice ignorant poate să critice, să condamne şi să se lamenteze, însă pentru a fi înţelegător şi iertător e nevoie de caracter şi control de sine.

# Dacă există un secret al succesului, acesta stă în capacitatea de a înţelege punctul de vedere al celuilalt

şi de a vedea lucrurile atât din perspectiva acestuia, cât şi din a ta.

# Aceste două abilități sunt de neprețuit: prima, abilitatea de a gândi. A doua, abilitatea de a face lucrurile în ordinea importanței lor.

sursa foto: pixabay.com

# Oamenii rareori reușesc în viață până când nu le face plăcere ceea ce fac.

# Regula numărul unu: nu critica, un judeca, nu te plânge.

# Mai bine să îți faci griji pentru caracterul tău decât pentru reputație, deoarece caracterul arată ceea ce ești în timp ce reputația este numai ceea ce cred alții că ești.

# Teama un există niciunde altundeva decât în minte.

# Teama apare din lipsa încrederii. Lipsa încrederii apare atunci când nu știi ceea ce poți să faci. A nu știi ceea ce poți să faci rezultă din lipsa experienței. Lipsa de experiență vine din faptul de a nu face ceva nou.

sursa foto: pixabay.com

# Calea împărătească spre inima cuiva este să vorbești cu el despre lucrurile la care ține cel mai mult.

# Omul care obține succes este cel care profită de greșelile lui și încearcă din nou într-un mod diferit.

# Gândurile pe care le avem ne fac ceea ce suntem.

# Cei mai mulți dintre noi avem mult mai mult curaj decât am crezut vreodată că am putea avea.

# Dacă ai o lămâie, fă din ea o limonadă.

Exit mobile version