Site icon Editia de Dimineata

30 de ani de la Revoluție. Este România pregătită pentru un dialog între generații?

revolutie madalina bot

La 30 de ani de la Revoluția anticomunistă din România, mai mulți tineri organizează o vizionare de documentare și o dezbatere despre evenimentele din 1989. Evenimentul este organizat de 45north, Delegații de Tineret ai României la ONU, Freedom House România și CINETic.

Încerând să aflăm ce ar trebui să știe tinerii despre Revoluție, am vorbit cu Mădălina Boț, inițiatoarea proiectului, despre motivele pentru care ar trebui să participi la evenimentul „30 de ani de la Revoluție: un dialog între generații”.

Mădălina Boț

Griul blocurilor

Cu sprijinul părinților ei, Mădălina a început să cerceteze istoria Revoluției. „Singura mea constantă care nu avut de suferit prea multe modificări de pe urma crizelor existențiale este pasiunea pentru citit. Acesta mi-a fost firescul și întotdeauna m-am raportat la el inclusiv – și mai ales -, atunci când a venit vorba de informare. Un copil nu face niciodată asta de capul lui, ci atunci când îi este oferit un exemplu. Așadar, cu ghidaj părintesc – și pentru că oricum m-am și născut puțin mai ciudățică -, m-am apucat și de periplul prin istorie de mică și, în speță, de tenebrele revoluționare. Sigur, și catacombele lui Dumas erau atrăgătoare în generală, dar griul blocurilor trebuia să aibă și el o poveste. Pe care, de altfel, am explorat-o în liceu, cu atât mai mult cu cât nefiind nevoită să rezolv integrale la profilul ăla de visători filologi, am putut să dedic mai multă energie unor astfel de preocupări ce par, astăzi, după absolvirea unui profil de relații internaționale, să se materializeze în ceva. Abundența informațiile este, însă, incrementală, așadar, între timp, sursele de informare la care am acces s-au diversificat, dovadă fiind evenimentul pe care l-am inițiat în cadrul 45North, în parteneriat cu Delegația de Tineret a României la ONU. ”, explică tânăra.

„Bucureștiul este un oraș care mă locuiește”

Tânăra speră că evenimentul să fie un moment de reflecție pentru participanți. „Bucureștiul este un oraș care mă locuiește întru totul, chiar înainte de a face eu asta cu el – toată suita de evenimente pe care o expune este strălucitoare, îți poate lua ochii extrem de facil, transformându-se într-o urbană Fata Morgana. Eu, una, cred că evenimentul pe care îl organizăm nu se înscrie în astfel de tendințe; acesta se dorește a fi, în primul rând, un real moment de reflecție. De stat cu capul în mâini în mijlocul conștiinței naționale. De privit activ și ascultat și mai activ, poate re- și pro-activ. De ne-înțeles absurdul și frustrarea istorice și de deconstruit neînțelesul. Totuși, ceea ce îmi place la acea suită este fluiditatea ei, căci ajunge să se construiască drept o poveste în poveste, o poveste în ramă. ”, spune ONG-ista.

Un 1989 prin două documentare

După ce a trăit evenimentele din 1989 prin documentarele lui Mihalache, Mădălina și-a dorit să împartă această experiență cu tinerii din București. „În octombrie, am participat la festivalul de film Les films de Cannes à Bucarest, am trăit un 1989 prin două documentare pentru două ore, iar după m-am oprit puțin să gândesc. Și să reactualizez orice știam despre Revoluție. Și știam câteva lucruri oricum. Evident că mai sunt multe altele pe care nu le știu, căci doar asta e parte integrantă a paradoxului cunoașterii. Însă cât de mult îmi lărgesc orizontul cunoștințelor ține strict de mine ca individ atomizat, orientat către sine. Ca individ ONGist, însă, cu dor de ducă de schimbare și țesut legături între informație, oameni, instituții, să facilitez altora astfel de experiențe devine o responsabilitate orientată către alții. L-am întrebat atunci pe domnul Mihalache cum putem face să diseminăm la cât mai mulți tineri astfel de documentare. Mi-a spus să îi scriu și am făcut-o. Mai apoi, am discutat cu ai mei colegi de la 45North, un ONG emergent pe care vă încurajez să îl urmăriți îndeaproape, pentru că promite multe pe subiecte de relații internaționale. Împreună cu Dragoș Ghimpe, Ioana Pătrașcu, Iulia Roșu, Roberto Zamfir și Dragoș Târnoveanu, omul din spatele acestei asociații, am conturat o strategie. Și cum sunt și voluntară a Delegației de Tineret a României la ONU, ideea unui parteneriat nu putea decât să consolideze inițiativa.”, povestește Mădălina.

O lecție de istorie

Mădălina își dorește ca evenimentul să fie o lecție de istorie care să-i trezească pe tineri. „Tare mă bucură că domnul regizor ne oferă susținere, atât logistică, prin cele două documentare pe care le vom proiecta – De Crăciun ne-am luat rația de libertate și, în avanpremieră, Oameni cu rotile – cât și inspirațională, căci va discuta cu noi, alături de ceilalți doi vorbitori invitați, despre acoladele lui 1989. Eu știu că fiecare persoană reacționează diferit la același stimul, așadar cred că va fi o diversitate contrastantă de păreri privitoare la ceea ce am pregătit. Cert este, totuși, că participanții se pot aștepta cu siguranță la o lecție de istorie, dar nu una care să adoarmă, ci să trezească. Cu atât mai mult se va întâmpla acest lucru, întrucât evenimentul nostru coincide cu mișcarea globală Giving Tuesday. Dacă acum 30 de ani ne-a fost dăruită libertatea, îi vom invita pe cei care ni se vor alătura să dăruiască simbolic un gând/o valoare/un mesaj/un ceva al lor din 2019 generației de peste 30 ani. ”, spune tânăra.

Transformarea semnelor de întrebare în semne de exclamare

Mădălina speră că vizionarea filmelor o să ducă la o dezbatere care să transforme semnele de întrebare ale tinerilor în semne de exclamare. „Nu cred în panacee, cu atât mai puțin când ele se administrează perechii volatile ”rațiune – simțire”.  Documentarele domnului Cornel Mihalache sunt atât pentru mine, cât și pentru colegii de la 45North și Delegație, revelatorii. Asta nu înseamnă, însă, că vor fi la fel pentru toată lumea; nici nu ar fi de preferat o viziune uniformă – unde ar mai fi dezbaterea? Nu cred că ar trebui impuse modalități unice de traducere a datelor realului, ci oferite variante ale sale, care să provoace fie furie, fie nedumerire, fie descumpănire, fie revelații, adică semne de întrebare care se pot transforma, doar pentru unii, în semne de exclamare.”, transmite Mădălina Boț.

Capsula timpului

Linh Pham, Delegată de Tineret a României la ONU, a propus o capsulă a timpului. Dacă tinerilor de acum le-a fost dată libertatea acum 30 de ani, organizatorii consideră potrivit să lăse și ei ceva pentru cei ce vor urma. În 2050, vor să se deschidă capsula care să prindă tineretul mult mai angrenat în ce se întamplă în jur, în ce se întâmplă cu țara lor și, implicit, cu ei.

Vrei să participi?

Evenimentul „30 de ani de la Revoluție: un dialog între generații” urmează să se desfășoare pe 3 decembrie, între orele 18:00 și 21:00, la CINETic din București.

Surse fotografii cover foto: Radio Reșița, Ziare.com, Tion, Mediafax, Radio România Actualități

Exit mobile version