Site icon Editia de Dimineata

35500 de permise de călătorie gratuite DiscoverEU, pentru tineri

Începând din această vară, mii de tineri vor călători din nou în Europa cu trenul gratuit, datorită celei mai recente cereri de propuneri din cadrul programului DiscoverEU.

Astăzi, 16 aprilie, la ora 12:00 CET, în timpul Săptămânii europene a tineretului, Comisia a lansat cea mai recentă rundă de înscrieri în cadrul inițiativei DiscoverEU. Acesta se va încheia marți, 30 aprilie, la ora 12:00 CET.

În total, sunt disponibile 35 500 de permise de călătorie. Pentru a obține unul, tinerii născuți între 1 iulie 2005 și 30 iunie 2006 pot participa la un quiz cu cinci întrebări despre UE și o întrebare suplimentară pe Portalul european pentru tineret. Candidații selectați vor primi un permis gratuit de transport feroviar pentru a călători în Europa timp de până la 30 zile, între 1 iulie 2024 și 30 septembrie 2025.

Cererea de propuneri este deschisă candidaților din Uniunea Europeană și din țările asociate la programul Erasmus+, inclusiv Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia. Titularii de bilete își pot planifica propriile rute sau se pot inspira din cele existente. De exemplu, ei pot descoperi o rută lansată anul trecut, care se axează pe orașe și locuri care fac ca Uniunea Europeană să devină „frumoasă, durabilă și favorabilă incluziunii”, în conformitate cu principiile noului Bauhaus european.

Participanții pot beneficia, de asemenea, de itinerarul cultural DiscoverEU, o inițiativă a Anului european al tineretului 2022, care combină diverse destinații culturale, inclusiv arhitectura, muzica, arta fină, teatrul, moda și designul. Participanții pot vizita capitalele europene ale culturii, care se află pe lista patrimoniului mondial UNESCO, siturile care poartă Marca patrimoniului european sau locațiile „ Access City Award”, care sunt orașe care au mers mai departe pentru a deveni mai accesibile tuturor.

DiscoverEU este mult mai mult decât un bilet. Participanții vor primi, de asemenea, un card de reducere cu peste 40 000 de posibilități de reducere pentru transportul public, cultură, cazare, alimentație, sport și alte servicii în țările eligibile. În plus, agențiile naționale Erasmus+ organizează reuniuni de informare înainte de plecare, iar agențiile naționale din toate țările Erasmus+ pregătesc întâlniri DiscoverEU, programe de învățare cu o durată de la o zi la trei zile.

Incluziunea socială este o prioritate absolută a programului Erasmus+, astfel încât participanții cu dizabilități sau cu probleme de sănătate primesc sprijin în călătoriile lor. Începând din octombrie 2022, agențiile naționale Erasmus+ au pus în aplicare Acțiunea de incluziune DiscoverEU, permițând organizațiilor care lucrează cu tineri cu mai puține oportunități să solicite un grant. Această acțiune oferă un sprijin suplimentar participanților, cum ar fi finanțare suplimentară și posibilitatea de a călători împreună cu însoțitorii. De la prima cerere de propuneri din octombrie 250, agențiile naționale Erasmus+ au acordat peste 2022 de proiecte, iar în acest an au loc două cereri de propuneri pentru acțiunea de incluziune.

În timp ce DiscoverEU încurajează călătoriile durabile pe calea ferată, sunt disponibile modalități speciale pentru tinerii din regiunile ultraperiferice, din țările și teritoriile de peste mări, din zonele îndepărtate și din insule.

Istoricul dosarului

Comisia a lansat DiscoverEU în iunie 2018, în urma unei acțiuni pregătitoare a Parlamentului European. Acesta este integrat în programul Erasmus+ 2021-2027.

Din 2018, peste 1 milioane de candidați și-au depus candidatura pentru 284 000 de permise de călătorie disponibile. Conform celui mai recent sondaj ulterior călătoriei, 72% dintre candidați au declarat că este prima dată când călătoresc în afara țării lor de reședință cu trenul. Pentru mulți, a fost, de asemenea, prima dată când au călătorit fără părinți sau adulți însoțitori, iar majoritatea au indicat un sentiment sporit de independență. Peste două treimi au declarat că nu ar fi fost în măsură să își finanțeze permisul de călătorie fără DiscoverEU.

Experiența DiscoverEU le-a oferit tinerilor o mai bună înțelegere a altor culturi, precum și a istoriei europene și le-a îmbunătățit competențele lingvistice. Participanții sunt invitați să devină ambasadori DiscoverEU pentru a promova inițiativa. Grupul oficial #DiscoverEU are peste 96 000 de membri, în care tinerii călători se pot contacta reciproc pentru a face schimb de experiențe și sfaturi.

Pentru a se înscrie, candidații eligibili trebuie să completeze un chestionar cu variante multiple de răspuns care testează cunoștințele generale despre Uniunea Europeană și alte inițiative ale UE destinate tinerilor. Comisia va clasifica solicitanții pe baza răspunsurilor acestora. Comisia va oferi permise de călătorie solicitanților care urmează clasamentul acestora, până la limita biletelor disponibile.

Exit mobile version