Site icon Editia de Dimineata

4 ani de pregătire pentru un câine utilitar, pentru o intervenție ca în Turcia

Asociația Energia Inteligentă a lansat a doua ediție a proiectului „Zilele prevenirii dezastrelor”.

Pe parcursul anului 2023 vor avea loc patru acțiuni de informare și responsabilizare a comunităților locale cu privire la diverse situații care pot pune în pericol vieți omenești, precum incendii, dezastre naturale, cutremure sau dispariții de persoane.

Acestea se vor desfășura la Sibiu – martie 2023, Alba Iulia – iunie 2023, Brașov – septembrie 2023 și Oradea – octombrie 2023.

Scopul proiectului, desfășurat în parteneriat cu Departamentul pentru Situații de Urgență, este sporirea măsurilor de prevenire a situațiilor care pun pericol vieți omenești prin acțiuni de informare și responsabilizare.

De altfel, Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a anunțat că lucrează, împreună cu DSU, la elaborarea unui ghid de conduită pentru situații de urgență axat pe trei componente: cum ne pregătim, cum reacționăm și ce facem după un dezastru.

El a oferit amănunte în emisiunea „Serviciul de noapte” cu Maria Ţoghină.

„Este vorba de un ghid de conduită în cazul producerii unei situații de urgență, generatoare de avarie majore în rețeaua de distribuție a energiei electrice sau întrerupere a sistemului de transport a energiei electrice, care practic, în momentul în care am rămâne fără această energie electrică pe o perioadă mai îndelungată, e nevoie de o anumite acțiuni pe care trebuie să le întreprindem, toate acestea pentru a ne pune la adăpost viața, pentru a ne pune la adăpost bunurile, astfel încât oamenii să fie pregătiți și pentru astfel de situații.” Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

De altfel, în cadrul Săptămânii Protecției Civile (25 februarie – 4 martie), Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență organizează, la nivel național, o serie de activități menite să dezvolte comportamentul preventiv. Detalii aici: http://www.dsu.mai.gov.ro/saptamana-protectiei-civile/

Astfel, cei interesați se pot familiariza cu măsurile și regulile de comportare ce trebuie adoptate în cazul producerii unor situații de urgență.

Câinii utilitari, un ajutor pentru găsirea si salvarea persoanelor în cazul dezastrelor

În cadrul proiectului „Zilele prevenirii dezastrelor”, Clubul Câinilor Utilitari va organiza sesiuni de dresaj canin și demonstrații privind utilizarea câinilor în acțiuni de căutare și salvare.

Clubul Câinilor Utilitari este o organizație foarte activă care participă la numeroase acțiuni simulate de căutare persoane dispărute în mediul urban sau natural, dar și la misiuni de căutare-salvare.

În prezent, Clubul Câinilor Utilitari alături de ONG-urile partenere a trimis, sub coordonarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență din România, șase echipe de voluntari om – câine pentru a lua parte la acțiunile de căutare – salvare din Turcia, unde au reușit să scoată de sub dărâmături mai multe persoane captive în urma cutremurului de la începutul lunii.

„În operațiunea de salvare de sub dărâmături, câinele are rolul de a micșora suprafețele. Dacă o clădire dărâmată formează o grămadă de moloz de câteva sute de metri patrați, câinele poate restrânge aria respectivă la 2,4, 6 metri pătrați, pe care ulterior apar colegii noștri de la IGSU și le investighează cu echipamentele lor specifice: camere de luat vederi, echipamente auditive, camere cu termoviziune și vedem în ce măsură acolo se se află sau nu se află ceva. Câinii reduc aceste arii, semnalizând interes în zonele unde apare mirosul uman. E un proces foarte lung, poate să dureze și 20 de ore să sapi după cineva și să te asiguri că reușești să-l descarcerezi pentru că e complicat să sapi în jurul lui, astfel încât să nu sapi prin el, cât și să asiguri tot perimetrul. Dacă noi reușim să deblocăm o victimă, dar ne cade toată clădirea în cap, n-am ajutat pe nimeni de fapt. Și atunci, procesul este foarte îndelungat și la final, sperăm noi să salvăm persoane în viață. În misiunea din Turcia, au fost salvate cinci persoane de către echipele românești. Cele cinci persoane au fost salvate vii și au fost mult mai multe descoperite decedate. Însă echipele românești, prin investigații încrucișate, au ajutat și la găsirea altor supraviețuitori”. Vlad Popescu, președintele Asociației Clubul Câinilor Utilitari.

4 ani de pregătire pentru un câine, pentru o intervenție ca în Turcia

Un câine utilitar are nevoie de pregătire fizică alături de stăpânul lui, pentru că aceștia sunt câini care intră în program cu stapânii. Un alt tip de pregătire este cea psihologică, cu durata de aproximativ doi ani de zile.

Pentru intervenții majore, precum cea din Turcia, este nevoie de o pregătire de aproximativ patru ani.

În momentul de față, Clubul Câinilor Utilitari are o echipă de aproximativ 40 de oameni și câini în București, iar în țară 60 de echipe om-câine. Necesarul ar fi de 500 de echipe la nivelul României.

Vlad Popescu, președintele Asociației Clubul Câinilor Utilitari, îi invită în program pe stăpâni însoțiți de animalele lor de companie pentru a-și testa abilitățile, aceasta fiind și o modalitate plăcută de petrecere a timpului liber alături de animalul de companie.

Membrii Clubului acționează pe bază de voluntariat si au mare nevoie de susținere financiară pentru a supraviețui. Detalii se găsesc pe site-ul Asociației: https://caini-utilitari.ro/.

Video: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 27/28 februarie 2023

CITIȚI ȘI:

Singurul loc din România unde se pregătesc câinii salvatori în caz de cutremur VIDEO

Exit mobile version