CITIRE

40 de ani de la nașterea primului copil din lume c...

40 de ani de la nașterea primului copil din lume conceput prin fertilizare in vitro

25 iulie 1978, ora 11:47 seara. Oldham and District General Hospital, Oldham, Anglia. În acea zi, în acel loc, la acea oră, a venit pe lume primul copil conceput prin fertilizare in vitro (FIV). Era o fetiță născută prin cezariană și cântărea 2,608 kilograme. Părinții ei, Lesley și John Brown i-au pus numele Louise, iar medicii i-au dat al doilea nume Joy. Joy de la bucurie, pentru că, spuneau ei, nașterea ei ar putea aduce bucurie și speranță pentru mulți oameni din lumea întreagă.

Dr. Patrick Steptoe (dreapta) și biologul Robert Edwards, „părinții” fertilizării in vitro | Sursa foto: thetimes.co.uk

„Părinții” tehnicii de reproducere asistată ce va fi cunoscută cu numele de fertilizare in vitro au fost doi oameni de știință englezi. În 1968, Patrick Steptoe (1913 – 1988), obstetrician și ginecolog, a fost numit director la Centrul pentru Reproducere Umană, Oldham. Misiunea lui principală a fost să găsească un procedeu prin care infertilitatea să poată fi tratată în cele mai multe cazuri. Începând din anii 1960, biologul Robert Edwards (1925 – 2013) a început să fie și el preocupat de medicina reproducerii iar din 1968 i s-a alăturat doctorului Steptoe. O lungă perioadă de timp, cei doi și asistenții lor au fost nevoiți să suporte numeroase critici și să se confrunte cu împotrivirea multora. Nu toți medicii priveau cu ochi buni astfel de experimente. După zece ani, atitudinea unor înverșunați critici și opozanți s-a schimbat.

Louise Joy și părinții ei, în iulie 1978 | Sursa foto: origo.hu

În toamna anului 1977, Lesley Brown a aflat că infertilitatea ei era cauzată de obstrucția trompelor uterine. Pentru a putea da naștere unui copil, a acceptat să înceapă o procedură nouă, cunoscută mai târziu cu denumirea de fertilizare în vitro. În acea perioadă, era în stadiu de experiment. În momentul în care au apelat la Centrul pentru Reproducere Umană, soții Brown au știut că procedura era experimentală. Totuși, medicii nu le-au spus că nu au fost obținute rezultatele dorite, adică nici un copil nu a putut să fie conceput prin tehnica respectivă. Acest aspect a ridicat problema acordului dat de pacient după ce i s-au dat toate informațiile și i-au fost explicate eventualele riscuri înainte de a se începe terapia. În anul următor, în iulie, Lesley a adus pe lume primul ei copil. După câțiva ani, Lesley și John Brown au mai avut o fetiță, Natalie, concepută tot prin fertilizare în vitro; ea a fost numărul 40.

Cu tatăl ei | Sursa foto: mirror.co.uk

Nașterea fără probleme a primului copil conceput în urma fertilizării in vitro la Oldham General Hospital, în prezent Royal Oldham Hospital, a făcut istorie în lumea medicinii mondiale. Procedura celor doi medici era menită să aducă speranțe pentru cupluri din lumea întreagă care își doreau un copil dar se confruntau cu infertilitatea.

După acest succes, Patrick Steptoe și Robert Edwards au fondat Bourn Hall Clinic, în Cambridge, prima clinică de fertilizare in vitro. În 2010, biologul Robert Edwards a primit Premiul Nobel în medicină pentru dezvoltarea procedurii de fertilizare in vitro. Dr. Steptoe, colegul cu care ar fi împărțit premiul, murise în 1988 iar premiul Nobel nu se acordă postum. Cu toate că una din dispozițiile date de Alfred Nobel se referă la acordarea premiului pentru o descoperire făcută în anul precedent, comitetul a ignorat deseori acest aspect deoarece are nevoie de timp pentru a evalua realizările medicale. Amânări de 30 de ani sau mai mult au fost însă cu totul neobișnuite ; în acest caz, au putut fi explicabile. Comitetul ce acordă premiile Nobel evită de obicei oamenii controversați și subiectele ce provoacă discuții contradictorii. Unul din motivele amânării ar fi putut să fie tocmai problema etică ridicată de mulți în aplicarea fertilizării in vitro. Unii au speculat că un alt motiv ar fi fost orientarea politică a dr. Edwards, un socialist dedicat.

Nașterea ei a făcut rapid ocolul Pământului | Sursa foto: rmanj.com

Cu toate că, imediat după succesul din iulie 1978, tehnica de fertilizarea in vitro a fost destul de repede răspândită în multe țări, nașterea primului copil în urma FIV a provocat și sentimente de neîncredere, îngrijorare și a dus la dezbateri infinite despre intervenția nefirească prin care e concepută o ființă umană. S-a inventat atunci și un cuvânt nou: “Frankenbabies”. Dr. Edwards a răspuns întotdeauna suspiciunilor care, cu timpul și cu dovezi medicale, au început să fie tot mai rare.

Cardinalul Albino Luciani, cel care avea să fie în 1978 pentru foarte scurt timp papa Ioan Paul I, a fost rugat să-și spună părerea cu privire la această reușită medicală. El și-a exprimat atunci îngrijorarea că femeile ar putea să fie astfel folosite ca „fabrici de copii” însă nu i-a condamnat pe părinții care au apelat și pe cei care vor apela în viitor la această procedură medicală pentru că își doresc un copil.

Louise și Sir Robert Edwards, în 2013, anul în care el a murit. | Sursa foto: oldham-chronicle.co.uk

În ultimii 40 de ani, se estimează că, în toată lumea, au fost concepuți prin fertilizare in vitro peste 6 milioane de copii. Potrivit Romedic, primul copil din România conceput prin această procedură s-a născut în 6 februarie 1996, la Timișoara.

După 40 de ani, unii oameni de știință consideră că nu se pot cunoaște încă efectele pe care le poate avea fertilizarea in vitro asupra sănătății celor concepuți prin această tehnică de reproducere asistată. Un studiu realizat în 2015 de Centrul de Cardiologie din Berna, Elveția, a concluzionat că sistemul cardiovascular al celor născuți în urma FIV este mai puțin rezistent.  O sută de tineri au fost duși atunci în drumeție în Alpii elvețieni. Cei concepuți prin fertilizare in vitro au făcut eforturi mai mari ceea ce înseamnă, potrivit celor care au coordonat studiul, că inima acestora devine tot mai fragilă pe măsură ce îmbătrânesc.

Louise Brown, faimoasă doar prin faptul că s-a născut. Altfel. | Sursa foto: retroreport.org

Din ziua în care s-a născut, Louise Joy a fost în atenția presei. Și vreme de 40 de ani a continuat să fie în anumite momente. Cum a fost căsătoria ei din 2004 – printre invitați, a fost și doctorul Robert Edwards, cel care a făcut posibilă venirea ei pe lume – și nașterea celor doi copii, amândoi concepuți natural.

„Când am avut patru ani, părinții mei mi-au arătat filmul nașterii mele și mi-au explicat că am fost concepută diferit față de alți copii. Sunt doar o persoană obișnuită care și-a început viața într-un mod neobișnuit”, a povestit Louise Joy.

Louise Brown împreună cu părinții ei, Lesley și John | Sursa foto: mirror.co.uk

În 2006, tatăl ei a murit la vârsta de 64 de ani, iar după șase ani, la aceeași vârstă a murit și mama ei. În 2015, în amintirea părinților ei, Louise Joy a publicat o carte My Life as the World’s First Test-Tube Baby (Viața mea ca primul copil din lume conceput prin fertilizare in vitro). Ea a povestit și cum părinții ei au primit saci de scrisori, unele pline de ură și cu amenințări: „Gândindu-mă la timpul pe care oamenii l-au folosit ca să trimită tot felul de obiecte oribile și scrisori amenințătoare unui copil de trei luni, aș spune că sunt acte ale unor minți bolnave.”

Louise Brown și cei doi copii ai ei | Sursa foto: bt.com

Faptul că s-a scris despre ea a avut însă și partea bună. Cele mai multe scrisori au fost trimise de femei care nu reușeau să aibă un copil iar povestea familiei Brown le-a readus speranța.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.