Site icon Editia de Dimineata

5 alimente care stimulează buna dispoziție

Obiceiurile alimentare sănătoase, cum ar fi să-ți începi fiecare zi cu un mic dejun hrănitor, să respecți mesele principale ale zilei și gustările dintre mese și gustări, reprezintă piatră de temelie a unei vieți pline de energie. Alimentația joacă un rol important inclusiv în menținerea bunei dispoziții.

Grăsimi esențiale, vitamine și minerale, precum acizii grași Omega-3, magneziul, acidul folic și alte vitamine B, alimente cu un constinut scăzut în grăsimi, dar și ciocolată, au fost obiectul a numeroase studii despre impactul alimentației asupra stării de spirit. Rezultatele nu sunt definitive, dar par să arate o asociere, nu o legătură directă, între aceste alimente și îmbunătățirea stării de spirit.

Conform studiilor, alimentația stimulează buna dispoziție în două moduri. În primul rând, oferă organismului mai multe elemente nutritive cheie, care joacă un rol vital în sănătatea creierului, reducând riscul de depresie și îmbunătățind calitatea somnului. În al doilea rând, combinațiile de vitamine, minerale și antioxidanți produc energie și cresc capacitatea de a gestiona buna funcționare a organismului, pornind de la nivelul celular. Această stimulare a metobolismului trebuie să fie ținta fiecăruia dintre noi, mai degrabă decât o explozie rapidă de energie produsă de consumul de zahăr sau cofeină, care în cele din urmă te fac să te simți obosit sau irascibil.

Include în dietă următoarele alimente care îmbunătățesc starea de bine:

Somon

Creierul este format în proporție de 60% din grăsime și “iubește” grăsimile esențiale acizii grași omega-3, considerate unele dintre cele mai importante substanțe nutritive în stimularea bunei dispoziții. Numeroase studii arată că persoanele care consumă cantități insuficiente de acizi grași omega-3 sunt predispuse la depresie și stări de proastă dispoziție.

Peștele gras cum este somonul este una dintre cele mai bogate surse de grăsimi esențiale omega-3. Pentru a crește buna dispoziție, specialiștii americani în nutriție recomandă consumul de peste gras de 2-3 ori pe săptămâna. Spre exemplu, poți prepara somonul în crustă de semințe de cânepă zdrobite, asezonat cu o salată de ridichii. Combinația te va binedispune, cu siguranță. Atât semințele, cât și mugurii de cânepă sunt bogați în vitamine, minerale și grăsimi esențiale omega-3, care cresc buna dispoziție, întăresc bună funcționare a creierului și fortifică sistemul imunitar.

Ciuperci expuse la razele ultraviolete (UV)

Vitamina D este un alt element cheie al menținerii bunei dispoziții, deoarece ajută la reglarea activității neurotransmițătorilor din creier (serotonină, melatonina și dopamină), care au un impact profund asupra stării de spirit. Studiile au arătat că persoanele cu deficit de vitamina D au un risc mai mare de a suferi de depresie, comparativ cu restul populației.

Deși doză zilnică recomandată de vitamina D (600 UI, pentru persoanele cu vârste cuprinse între 19-70 ani) poate fi atinsă prin alimentație, există un aliment care ajută în mod natural la asimilarea vitaminei D. Este vorba despre ciupercile expuse la razele ultraviolete (UV), considerate un fel de aliment minune. Poți consuma aceste ciuperci alături de cuscus, un aliment bogat în seleniu, care la rândul lui, ajută la îmbunătățirea stării de spirit.

Cireșe

În sezonul cireșelor, consumă o mână de cireșe seara, înainte de a te pregăți pentru somn și nu numai că vei adormi mai ușor, dar te vei trezi veselă și binedispusă. Cireșele au un conținut bogat în melatonină, un hormon care induce starea de somnolență și ajută la îmbunătățirea calității somnului.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, scade capacitatea organismului de a produce în mod natural melatonina. Stresul și expunerea la lumina artificială constribuie și ele la scăderea nivelului de melatonină, iar cireșele pot ajuta la ajustarea nivelului optim de melatonină. În plus, antioxidanții din cireșe ajută creierul să se apere de efectele negative ale radicalilor liberi, stimulând buna dispoziție.

Amarant (știr)

Amarantul (știr) este o super-cereală, foarte apropiată de quinoa, bogată în fibre, antioxidanți, minerale și fier. Această cereală era alimentul principal din dieta aztecilor și incașilor.

Cerealele integrale sunt o parte esențială a oricărei diete pentru bună dispoziție, deoarece sunt bogate în carbohidrați care stimulează producerea serotoninei sau hormonului fericirii. Fibrele din amarant ajută la menținerea unui nivel stabil al tensiunii arteriale, astfel încât să te simți mai mult timp plină de energie. Nutriționiștii americani îți recomandă cu încredere cerealele integrale și nu alimentele bogate în zahăr ori de câte ori simți nevoia de un surplus de energie.

Curmale

Curmalele sunt un alt înlocuitor foarte bun al zahărului. Aceste fructe au o textura bogată și cremoasă și un gust foarte dulce, sunt bogate în fibre, vitamine, minerale și antioxidanți, fiind o alegere mai mult decât sănătoasă pentru a potoli pofta de dulce. În plus, te ajută să-ți menții energia și bună dispoziție.

Amidonul și buna dispoziție

Medicul nutriționist Mihaela Bilic susține în cartea să “Sănătatea are gust” că dieta unui om vesel trebuie să conțină și carbohidrați. Și asta pentru că aceștia stimulează “absorbția triptofanului din alimentele proteice, un aminoacid esențial din care se formează serotonină”.

Conform dr. Bilic, “asocierea amidonului (pâine, orez, cartofi, mămăligă, paște făinoase) cu proteinele din carne, peste, ouă și brânză crește conversia triptofan în serotonină și da o senzație reală de bine, bazată pe echilibrul chimic al substanțelor cerebrale. Iată explicația științifică pentru preferințele noastre alimentare influențate corect de instincte, plăcere, dar și de tradițiile culinare cu care am crescut”.

Sursa: reginamria.ro
Exit mobile version