6 iunie 2020, 19:42

5 biserici faimoase din lume înfrumusețate de vitralii superbe

Sunt celebre, minunate și au devenit unele din cele mai populare atracții turistice pentru locurile unde se află. Frumusețea acestor biserici vine și de la uimitoarele vitralii ce le împodobesc. Lucrate cu măiestrie și de o splendoare naturală, vitraliile ornează de veacuri, mai exact din secolul al XIII-lea, biserici din toată lumea. Cu toate că, de obicei, acestea sunt asociate cu impozantele catedrale gotice, vitraliile au pătruns în diferite edificii de cult, de la moschei încântătoare la biserici moderne.

Am selectat câteva splendide vitralii ce se regăsesc în diferite biserici, unele fiind opere de artă medievale, altele creații moderne. Fiecare lucrare variază în dimensiuni și stil, însă toate au ceva în comun: o explozie uimitoare de culoare și frumusețe.

La Sainte-Chapelle, Paris, Frața | sursa foto: frenchmoments.eu

La Sainte-Chapelle

Construită în stil gotic pe Île de la Cité, în Paris, la cererea regelui Ludovic al IX-lea, superba Sainte-Chapelle a fost finalizată în șase ani, fiind deschisă în 26 aprilie 1248. Destinată inițial pentru a adăposti relicve prețioase, Sainte-Chapelle a fost capelă regală. Edificiul include două capele, cea de jos a fost pentru servitorii palatului regal, cea de sus fiind rezervată familiei regale și anturajului ei.

Capela de sus și-a câștigat notorietatea pentru colecția celor 15 imense ferestre colorate, diafane. Aceste vitralii sunt considerate cele mai vechi din Paris și reprezintă 1124 de scene religioase ce acoperă o suprafață de sticlă de 618 metri pătrați.

King’s College Chapel, Cambridge, Marea Britanie | sursa foto: rumblerum.com

King’s College Chapel

Prin capela sa, King’s College, unul din cele 31 de colegii din cadrul universității din Cambridge, a devenit o clădire reprezentativă a orașului. Capela a fost înălțată între anii 1446-1515 într-un superb stil gotic. Pe lângă fermecătoarea boltă în evantai, cea mai mare din lume, și o pictură barocă a maestrului Peter Paul Rubens, King’s College Chapel e faimoasă pentru vitralii. Iconografia înfățișată în scenele din acele superbe panouri pictate reprezintă atât motive religioase cât și regale. Cu excepția unui vitraliu din partea de est, toate sunt de origine flamandă și datează între anii 1515-1531.

Capela a fost construită la inițiativa regelui Henric al VI-lea.

Nasir al-Mulk, Shiraz, Iran | sursa foto: commons.wikimedia.org

Nasir al-Mulk

Finalizată în 1888, moscheea Nasir al-Mulk din orașul iranian Shiraz este un desăvârșit exemplu al arhitecturii islamice. Cu mai multe elemente tradiționale, panj kāseh-i, și o fațadă de vitralii strălucitoare, Moscheea Roz, așa cum mai este denumită, oferă celor care pătrund dimineața în interiorul ei un spectacol în fiecare început de zi: atunci când razele soarelui pătrund prin panourile de sticlă împrăștie lumină în interior, pe plăcile de ceramică și pe carpetele persane, într-o revărsare măreață de culori vii, intense.

Moscheea Nasir al-Mulk a fost construită la cererea lui Mirza Hasan Ali Nasir al Molk, din dinastia kadjar, dinastie ce a domnit în Iran între anii 1786 și 1925.

La Sagrada Familia, Barcelona, Spania | sursa foto: sagradafamilia.org

La Sagrada Familia

Proiectată de maestrul modernismului Antoni Gaudí, lucrările la biserica Sagrada Familia au început în 1882 și, cu toate că nu este finalizată, a devenit una din destinațiile de top din Barcelona. Pe lângă fantezistele turnuri ce o decorează, 18 în total, și uimitoarele mozaicuri, biserica e celebră pentru excepționalele vitralii. Acestea surprind viziunea lui Gaudí, de expresivitate și grandoare, și se prezintă în diferite forme și culori, făcând din interiorul avangardist al bisericii unul și mai captivant.

Arhitectul Antoni Gaudí a lucrat mai mult de 40 de ani la acest proiect, iat în ultimii 15 ani de viață aceasta a fost singura lucrare în care s-a implicat. Înălțimea totală a bisericii este de 170 de metri. Finanțarea lucrărilor se face din donații private și din veniturile obținute în urma vânzării biletelor de vizitare.

Capela Rosaire, Vence, Franța | sursa foto: pinterest.com

Capela Rosaire

Pe culmile unde se înalță Vence, o fermecătoare așezare în sud-estul Franței, se zărește un acoperiș din țigle albe și albastre și o cruce din fier forjat ale unei modeste capele, în exterior, cu o arhitectură atât de obișnuită încât poate să treacă neobservată pentru un necunoscător. Capela a fost desăvârșită de pictorul Henry Matisse care a considerat această lucrare ca fiind „capodopera existenței sale”, „suma întregii sale vieți active”. Prin această operă de artă, el a arătat ceea ce a crezut întotdeauna, că arta depășește senzațiile retiniene: „Eu nu lucrez pe pânză ci pe cel care privește”, spunea artistul.

Capela Rosaire sau Capela Matisse, aflată într-o mănăstire dominicană de maici, a fost construită între 1949 – 1951 și decorată timp de patru ani (1946-1951) de artistul Henry Matisse. Capela are armonie și unicitate tocmai prin faptul că tot ceea ce ține de ornamentarea ei – de la ceramică la vitralii, de la picturi la detalii decorative – toate poartă amprenta unui singur artist.

Capela are trei zone de vitralii, toate în culori vibrante, specifice picturii lui Matisse, inspirate din motive ale naturii:  verdele cel crud, galbenul intens, albastrul profund.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.