Site icon Editia de Dimineata

50 de ani de M*A*S*H. Vă vine să credeți? Serialul care a fost de trei ori mai lung decât războiul pe care îl reflecta

La 17 septembrie 1972 se difuza primul episod dintr-un serial care avea să devină un adevărat fenomen.

M*A*S*H este serialul care a durat de aproape patru ori mai mult decât războiul despre care a fost vorba. Este unul dintre puținele cazuri în care un film aclamat de critici (MASH, 1970, regia Robert Altman) a fost adaptat cu succes într-un serial de televiziune și mai mult apreciat de critici.

Comedia militară dramatică M*A*S*H (alții poate ar numi-o comedie, însă încercați să prindeți “genul” ecestui serial, nu veți putea) a rulat timp de 11 sezoane, încheindu-se cu un episod final în topul celor mai  urmărite evenimente din istoria televiziunii.

MASH, stilizat sub numele de M*A*S*H, este povestea unui grup de medici inadaptați din Spitalul Chirurgical Mobil al Armatei nr. 4077, care se confruntă cu ororile războiului coreean din anii 1950. Serialul a rezistat timp de 11 sezoane, din septembrie 1972 până la ultimul episod din 1983.

Inițial, a fost axat pe doi chirurgi ai armatei: Benjamin „Hawkeye” Pierce, interpretat de Alan Alda, un tip deștept, dar empatic, și „Trapper” John McIntyre, interpretat de Wayne Rogers.

Serialul avea o distribuție de ansamblu și diferite episoade se concentrau adesea pe unul dintre personajele prezentate.

Printre aceste personaje – caporalul „Radar” O’Reilly, Klinger, soldatul travestit care voia să scape de armată, locotenent-colonelul Henry Blake, comandantul unității medicale, un om ușor de suportat, și părintele pios Mulcahy, prezent tot timpul pentru a da un sfat bun. Antagoniștii, maiorul conspirator Frank Burns și maiorul Margaret „Hot Lips” Houlihan, erau dublurile lui Hawkeye și Trapper, dar ocazional erau și personaje centrale în unele episoade.

Bazat pe filmul din 1970, la rândul său bazat pe un roman, MASH a fost conceput ca o „comedie neagră” care se desfășoară în timpul Războiului din Coreea.

În realitate, a fost o critică subțire voalată a războiului din Vietnam care făcea ravagii la acea vreme, scrie The Conversation.

50 de ani de M*A*S*H. Cum s-a născut proiectul?

Creatorii serialului știau că nu vor scăpa cu bine dacă vor face o comedie despre războiul din Vietnam. Emisiunile de știri necenzurate care arătau cruzimea războiului din Vietnam erau transmise direct publicului american, care era, până atunci, din ce în ce mai obosit de războiul din ce în ce mai brutal.

Amplasarea serialului cu 20 de ani mai devreme le-a permis creatorilor să își mascheze criticile în spatele unei perspective istorice – dar majoritatea telespectatorilor și-au dat seama de adevăratul context.

Un sitcom împotriva războiului

Ceea ce a început ca o critică la adresa războiului din Vietnam a evoluat curând într-o critică la adresa tuturor războaielor.

În multe episoade, publicul își amintea de ororile vieților pierdute în luptele de pe front, precum și de angoasa și traumele cu care se confruntau cei din spatele frontului.

Nu conta despre ce război era vorba, MASH spunea că toate războaiele sunt la fel, pline de vieți distruse.

Acoperirea acestui mesaj în comedie a fost modul în care creatorii au reușit să îl facă acceptabil pentru un public larg.

Schimbări

Primele sezoane au o notă distinctivă de sitcom, mai ales datorită co-creatorilor serialului, Larry Gelbart și Gene Reynolds, care proveneau din domeniul comediei.

Când ambii creatori au plecat la sfârșitul sezonului cinci, serialul a luat o turnură mai dramatică.

În special, Alan Alda s-a implicat mai mult în anumite scenarii și a dus serialul într-o direcție mai dramatică, diminuând elementele comice. Acest lucru s-a reflectat și în schimbarea multor personaje secundare.

Filfizonul și glumețul Trapper a fost înlocuit cu moralistul și profesionistul BJ Hunnicutt, plângăciosul Frank Burns cu pretențiosul Charles Winchester, laconicul Henry Blake cu oficiosul Sherman Potter iar Radar nu a mai fost de văzut după sezonul opt.

Toate reflectoarele au fost puse asupra personajului Hawkeye, ceea ce i-a făcut pe mulți să vadă în serial un fel de alan Alda Show. Nu foarte departe de adevăr.

Pe măsură ce războiul din Vietnam s-a încheiat în 1975, tonul serialului s-a schimbat și el. A devenit mai puțin politic și s-a concentrat mai mult pe dilemele personajelor individuale. Dar aceste lucruri nu au făcut ca show-ul să devină mai puțin popular.

Aproape toate personajele sunt anti-război, reflectând antagonismul tot mai mare pe care publicul american îl simțea față de războiul din Vietnam și oboseala războiului în general, după Vietnam.

Chiar și Frank sau “Hot Lips”, cele mai patriotice personaje, se întrebau uneori dacă războiul a meritat toată suferința și moartea. Iar serialul le-a reamintit oamenilor că umorul folosit nu era menit să îi lipsească de respect față de cei care luptau, ci era un mecanism de adaptare la trauma celor implicați.

50 de ani de M*A*S*H. Un clasic atemporal

Asta nu înseamnă că nu există probleme cu serialul atunci când este privit cu sensibilitate modernă.

Publicul contemporan ar putea avea unele probleme cu unele dintre reprezentările personajelor și problemele abordate de serial. Caporalul Klinger, de exemplu, ar fi văzut astăzi ca fiind cumva controversat. Înclinația sa de a se îmbrăca în haine de femeie nu se datora faptului că era transsexual sau interesat de travestiți, ci pentru că încerca să obțină o eliberare din funcție „Secțiunea 8”, sau de sănătate mintală. Ceea ce ar putea leza, în context modern, anumite minorități

Singura femeie care a jucat un rol recurent semnificativ a fost „Buze Fierbinți” Houlihan, dar, așa cum sugerează porecla, a fost adesea ținta umorului sexualizat.

Acest lucru nu a împiedicat serialul să își mențină o popularitate ridicată în reluările continue pe care publicul american le primește pe cablu sau  pe serviciile de streaming.

MASH a fost un produs al timpului său, însă temele sale despre absurditatea războiului sunt universale. A devenit mai mult decât o emisiune TV: o experiență cathartică comună pentru publicul obosit de război.

M*A*S*H, 50 de ani. 50 de lucruri pe care poate nu le știați despre serial

Amestecând comedia cu drama, serialul a prezentat poveștile bărbaților și femeilor care au servit în timpul Războiului din Coreea, oferind o modalitate de a procesa trauma și consecințele pe care Războiul din Vietnam, care era încă în curs de desfășurare atunci când a avut loc premiera, le-a avut asupra țării. Având adesea ca scop să contracareze intoleranța și să promoveze egalitatea în poveștile sale, serialul a avut ocazii în care a folosit ceea ce astăzi ar fi văzut ca fiind stereotipuri și limbaj rasist sau sexist.

Pentru a marca cea de-a 50-a aniversare a serialului, ne-am scufundat adânc în trecut, dezgropând amintiri, anecdote și fapte aleatorii despre serial.

1-10

  1. Ce este un MASH? Bună întrebare, civilule! MASH este acronimul de la Mobile Army Surgical Hospital (Spitalul Chirurgical Mobil al Armatei), un nou tip de spital de campanie conceput după cel de-al Doilea Război Mondial, pe care armata americană a început să îl folosească atunci când a început Războiul din Coreea, în 1950.
  2. Filmul din 1970 regizat de Robert Altman i-a avut în rolurile principale pe Donald Sutherland în rolul lui Hawkeye Pierce și Elliott Gould în rolul lui Trapper John, ambii căpitani în grad. Sally Kellerman a jucat rolul maiorului Margaret „Buze Fierbinți” Houlihan. Robert Duvall l-a interpretat pe mereu enervantul maior Frank Burns.
  3. Filmul „M*A*S*H” a obținut cinci nominalizări la premiile Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor și cel mai bun actor în rol secundar pentru Kellerman. A câștigat doar pentru scenariul scenaristului Ring Lardner Jr.
  4. Reflectând probabil schisma țării cu privire la rolul SUA în Vietnam, „M*A*S*H” a pierdut premiul pentru cel mai bun film în fața unui alt film de război, mai tradiționalul film biografic despre al Doilea Război Mondial „Patton”. (NR. este vorba despre filmul după scenariul lui Francis Ford Coppola, cu George Scott în rol principal, care a cucerit șapte Premii Oscar)
  5. Serialul de televiziune „M*A*S*H” a fost la un pas de a nu supraviețui primului sezon, deoarece a avut audiențele foarte slabe – a terminat pe locul 46 în clasamentul general. Dar CBS l-a reînnoit pentru un al doilea sezon în 1973, plasându-l în grila de programe de sâmbătă seara, imediat după ce succesul „All In The Family”, iar „M*A*S*H” a luat avânt.
  6. Acel lineup de sâmbătă seara este considerat unul dintre cele mai bune din istoria televiziunii: „All In The Family” și „M*A*S*H”, apoi „The Mary Tyler Moore Show”, „The Bob Newhart Show” și „The Carole Burnett Show”. WOW, ce vremuri!
  7. În al doilea sezon, „M*A*S*H” a ajuns în Top 10 și, deși s-a mutat în zilele de luni sau marți pentru restul perioadei de difuzare, nu a ieșit niciodată în afara Top 20 după aceea.
  8. Materialul sursă original atât pentru film, cât și pentru serialul TV a fost un roman din 1968 cu titlul neinspirat „MASH: Un roman despre trei doctori”, de Richard Hooker, pseudonimul doctorului Richard Hornberger.
  9. Dr. Hornburger chiar a trăit această poveste, fiind înrolat după școala medicală, trimis în Coreea și repartizat la MASH 8055.
  10. Hornburger era un fan al filmului – dar nu și al serialului TV. „Îi plăcea filmul pentru că el credea că a urmat foarte îndeaproape intenția sa originală”, a declarat fiul său pentru necrologul lui Hornberger din New York Times. „Dar tatăl meu era un conservator politic și nu-i plăceau tendințele liberale pe care Alan Alda le-a portretizat ca fiind ale lui Hawkeye Pierce.”

11-20

  1. Alda a spus că nu l-a considerat niciodată pe Hawkeye Pierce ca fiind cu adevărat liberal. „Unii oameni cred că era foarte liberal”, a declarat actorul într-un interviu. „Dar el a fost, de asemenea, un conservator tradițional. Adică, nu-și dorea nimic mai mult decât ca oamenii să-l lase în pace pentru a se putea bucura de martini-ul său, știți? Guvernul ar trebui să iasă din dulapul lui cu băuturi alcoolice, nu era treaba lui”.
  2. Pe lângă Alda în rolul lui Hawkeye Pierce, Wayne Rogers l-a interpretat pe Trapper John, Loretta Swit a preluat rolul lui Hot Lips Houlihan, iar Larry Linville l-a interpretat pe Frank Burns.
  3. Dr. Sidney Friedman, psihiatrul din MASH, a fost interpretat de Allan Arbus, fostul soț al celebrei fotografe Diane Arbus.
  4. Fiul lui Robert Altman, Mike Altman, a scris versurile pentru tema melodiei MASH (1970), „Suicide is Painless”. Avea doar 15 ani când a scris versurile.
  5. În timp ce tatăl său a câștigat doar 70.000 de dolari pentru regia filmului, Mike a câștigat peste 2 milioane de dolari și continuă să câștige din drepturile de autor pentru co-scrierea melodiei. Cu toate acestea, versurile au fost eliminate din versiunea pentru televiziune, deoarece au fost considerate prea controversate pentru televiziune la acea vreme.
  6. Alan Alda a învins alți doi actori pentru rolul principal al lui Hawkeye Pierce. El nu a semnat pentru acest rol decât cu șase ore înainte de filmarea episodului pilot.
  7. Alan Alda a fost singurul personaj din serialul TV care a apărut în fiecare episod.
  8. Personajul Hawkeye și-a primit porecla de la tatăl său, a cărui carte preferată era „The Last of the Mohicans”, în care personajul Natty Bumppo este poreclit Hawkeye.
  9. Acesta este același personaj interpretat de Daniel Day-Lewis în adaptarea cinematografică a cărții „The Last of the Mohicans”, deși acolo era Nathaniel Poe, deoarece realizatorii au crezut că spectatorii vor râde de un nume precum Natty Bumppo. (Așa a fost.)
  10. Hawkeye provenea din orașul fictiv Crabapple Cove, Maine, ceea ce sugerează că, dacă ar fi avut loc o crimă acolo, el ar fi putut să apeleze la ajutorul spionului din „Murder, She Wrote” Jessica Fletcher din Cabot Cove, Maine, pentru a rezolva cazul. Drăguț, nu?

21-30

  1. Wayne Rogers a părăsit serialul după trei sezoane, deoarece considera că Trapper John era mereu umbrit de Hawkeye în scenarii. Ulterior, Rogers a jucat din nou rolul unui doctor în serialul „House Calls”.
  2. La fel ca Rogers, personajul Trapper John a revenit mai târziu la televiziune, actorul Pernell Roberts fiind titularul serialului „Trapper John MD”, care a durat mai mult de două ori mai mult decât a durat serialul „M*A*S*H” în timpul difuzării personajului.
  3. Actorul Mike Farrell, în rolul lui B.J. Hunnicutt, l-a înlocuit pe Trapper John în Mlaștină (denumirea pe care cortul lui Hawkeye îl avea în film).
  4. McLean Stevenson, care l-a interpretat pe locotenent-colonelul Henry Blake, a plecat, de asemenea, după al treilea sezon, și a făcut-o într-un mod fără precedent. În loc să fie pur și simplu trimis înapoi acasă, personajul a murit într-un accident de avion, aparent pentru prima dată când un personaj a fost ucis vreodată într-o comedie TV de o jumătate de oră.
  5. Telespectatorii nu au fost deloc mulțumiți că serialul l-a ucis pe Henry, iar controversa a creat furori. Atât de mult, încât, la scurt timp după aceea, Stevenson a apărut la „The Cher Show”, costumat în Blake și vâslind pe o plută gonflabilă, spunând: „Hei, băieți! Sunt bine! Sunt bine!”
  6. „Abyssinia, Henry”, episodul în care a murit colonelul Blake, a fost clasat pe locul 20 în topul celor mai bune episoade de televiziune din toate timpurile de către TV Guide în 1997.
  7. Scenariștii din „M*A*S*H” au fost foarte apreciați. În 2013, Writers Guild a clasat serialul pe locul 5 în topul celor mai bine scrise seriale TV din toate timpurile, plasându-l după „The Sopranos”, „Seinfeld”, „The Twilight Zone” și „All In The Family”, dar înaintea „The Mary Tyler Moore Show”, „Mad Men”, „Cheers”, „The Wire” și „The West Wing”.
  8. Actorul Harry Morgan, în rolul colonelului Sherman T. Potter, l-a înlocuit pe Blake ca ofițer comandant. Interpretat de Harry Morgan – care apăruse ca un personaj diferit, un ofițer rasist, într-un episod anterior – era un tip direct, la fel ca în rolul său anterior de ofițer Bill Gannon din „Dragnet”.
  9. Caporalul Walter Eugene „Radar” O’Reilly a fost interpretat de Gary Burghoff atât în film, cât și în serialul TV, singurul actor important care și-a reluat rolul.
  10. Poate vă amintiți că Radar obișnuia să se culce cu un ursuleț de pluș în brațe, în serial. Ursulețul a fost vândut în 2014 la licitație pentru 14.307 dolari.

31-40

  1. A fost numit Radar din cauza abilității sale aproape ciudate de a anticipa cererile și ordinele celorlalți, precum și pentru că era întotdeauna primul care auzea elicopterele care soseau cu mai multe victime.
  2. Gary Burghoff și-a creat propria garderobă pentru Radar, subliniind că hainele sale vor fi cu o mărime mai mare. De asemenea, a fost ideea lui ca Radar să aibă ochelari.
  3. Jamie Farr, în rolul caporalului Maxwell Q. „Max” Klinger, a avut un singur scop și anume să obțină o eliberare din funcție în baza Secțiunii 8, îmbrăcându-se ca o femeie pentru a dovedi că este nebun. În timpul serialului, el s-a îmbrăcat uneori ca Cleopatra, Albă ca Zăpada, Dorothy din „Vrăjitorul din Oz” și Scarlett O’Hara din „Pe aripile vântului”.
  4. Klinger (Jamie Farr) urma să apară doar într-un singur episod. Cu toate acestea, el s-a dovedit a fi atât de popular încât a devenit un personaj obișnuit.
  5. Klinger a menționat adesea dragostea sa pentru hot-dog unguresc de la Tony Packo’s din orașul său natal Toledo. Acest restaurant real este în funcțiune din 1932.
  6. Co-creatorul serialului, Larry Gelbart, a declarat în timpul unei ediții speciale de reuniune a serialului „M*A*S*H” că isprăvile lui Klinger au fost inspirate de comediantul Lenny Bruce, care ar fi încercat să se eschiveze de la serviciul militar îmbrăcându-se ca o WAVE, o femeie membră a Marinei SUA.
  7. Cu soldați, doctori și asistente medicale care intrau și ieșeau în mod constant din 4077, serialul TV a avut roluri din belșug. Printre vedetele invitate care au devenit celebre după ce și-au încheiat serviciul în „M*A*S*H” se numără Ron Howard, Ed Begley Jr., Lawrence Fishburne, Andrew Dice Clay, Teri Garr, Shelley Long, Patrick Swayze, Rita Wilson și John Ritter.
  1. Alan Alda și Jamie Farr au fost singurii doi actori care au servit în armată și au petrecut timp în Coreea, deși niciunul dintre ei nu a fost acolo înainte de declararea armistițiului din 1953.
  2. Filmările la locații au fost făcute la 20th Century Fox Ranch, deținut de 20th Century Fox Studios, care astăzi este Malibu Creek State Park. Decorurile originale au ars în timp ce „M*A*S*H” își încheia stagiunea, dar au fost făcute unele restaurări în urmă cu 15 ani.
  1. Actorul Jeff Maxwell, care l-a interpretat pe Igor, bucătarul, și care este coprezentator al podcastului MASH Matters, urma să participe la celebrarea celei de-a 50-a aniversări la acest loc sâmbătă, 17 septembrie.

41-50

  1. Creatorii serialului s-au luptat cu utilizarea, încă tipică la acea vreme, a unei piste de râs în serial, obținând în cele din urmă acordul CBS pentru a nu mai avea râsete artificiale în scenele din sala de operație.
  2. „M*A*S*H” a fost adesea lăudat pentru că aborda subiecte serioase în formatul său TV. În 1975, a câștigat un premiu Peabody „pentru profunzimea umorului său și pentru modul în care comedia este folosită pentru a ridica spiritul și, de asemenea, pentru a oferi o declarație profundă despre natura războiului”.
  3. Finalul serialului, „Goodbye, Farewell, and Amen”, un episod de două ore și jumătate, a fost difuzat la 28 februarie 1983.
  4. În Statele Unite, acel episod a atras 105,97 milioane de telespectatori și o audiență totală de 121,6 milioane, mai mult decât Super Bowl XVII sau decât miniseria „Roots”.
  5. Episodul a depășit recordul de audiență pentru un singur episod, care fusese stabilit de episodul „Dallas” în care telespectatorii au aflat răspunsul la întrebarea „Cine l-a împușcat pe J.R.?”.
  6. Din 1983 până în 2010, „Goodbye, Farewell and Amen” a rămas cea mai urmărită emisiune de televiziune din istoria Americii. În cele din urmă, a fost depășită ca număr total de telespectatori în februarie 2010 de Super Bowl XLIV, deși rămâne cel mai urmărit final al unui serial de televiziune.
  7. Serialul a fost nominalizat la peste 100 de premii Emmy și a câștigat 14.
  8. Alan Alda a avut cea mai mare recoltă, cu cinci premii Emmy, trei pentru interpretare și câte unul pentru regie și scenariu. La vremea respectivă, el a fost primul care a câștigat vreodată Emmy pentru interpretare, regie și scenariu într-un serial.
  9. Printre ceilalți membri ai distribuției care au câștigat Emmy pentru interpretare se numără Loretta Swit, care a câștigat de două ori pentru interpretarea maiorului Margaret „Buze Fierbinți” Houlihan, și câte unul pentru Gary Burghoff, în rolul lui Radar O’Reilly, și Harry Morgan, în rolul colonelului Sherman T. Potter.
  10. Serialul de televiziune a durat 11 sezoane. Războiul din Coreea a durat trei ani.

Old „MASH” television show set sign on display at Malibu Creek State Park on February 26, 2012 in Los Angeles County, California, USA.

Exit mobile version