Site icon Editia de Dimineata

Companiile aeriene americane avertizează că 5G-ul le va afecta zborurile

Un grup de zece companii aeriene din SUA a avertizat că pornirea iminentă a serviciilor de telefonie mobilă 5G va cauza o „perturbare majoră” zborurilor. Ei au spus că lansarea serviciilor de telefonie mobilă 5G de la companiile Verizon și AT&T, planificată pentru 19 ianuarie, ar provoca o „calamitate economică complet evitabilă”.

Companiile aeriene se tem că semnalele 5G în bandă C vor perturba sistemele de navigație ale avioanelor, în special cele utilizate pe vreme rea. Avertismentul a fost emis într-o scrisoare trimisă autorităților aviatice americane.

„Este necesară o intervenție imediată pentru a evita întreruperi operaționale semnificative pentru pasagerii aerieni, expeditori, lanțul de aprovizionare și livrarea materialelor medicale necesare”, se arată în scriasoare.

Companiile aeriene doresc ca semnalele 5G să fie excluse din „aproximativ trei kilometri ale aeroporturilor afectate”. Acest lucru va permite implementarea 5G, evitând în același timp impactul nociv asupra industriei aviației, publicului care călătorește, lanțului de aprovizionare, distribuției de vaccinuri, forței de muncă și economiei în general.

Aceste preocupări au fost evidențiate recent de cei doi mari producători de avioane, Airbus și Boeing, într-un avertisment comun rar.

Ca urmare, AT&T și Verizon au anunțat marți după-amiază că își amână pentru moment planurile de lansare a rețelei 5G în apropierea aeroporturilor, din cauza acestor temeri.

 

Exit mobile version