Site icon Editia de Dimineata

6 alternative sănătoase pentru zahăr

Nutriționiștii plasează zahărul pe primele locuri în lista ingredientelor alimentare dăunătoare pentru sănătate, după ce numeroase studii au stabilit că acesta poate fi responsabil pentru apariția multor boli grave. În primul rând, creșterea în greutate și chiar obezitatea le datorăm în mare măsură zahărului, iar de aici derivă o serie de alte probleme precum diabetul și bolile cardiovasculare.

E greu totuși să renunți brusc la dulciuri și nici nu este recomandat să faci asta, fiind suficient să înlocuiești zahărul din alimentație cu ingrediente care nu au același efect nociv. Din fericire, ai la dispoziție numeroase alternative pe care ți le prezentăm în rândurile ce urmează.

 Mierea

Este primul aliment care îți vine în minte atunci când te gândești la un înlocuitor pentru zahăr, pentru că, pe lângă gustul dulce și aromat, are și o serie de calități terapeutice. Proprietățile sale benefice sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri, de aceea este un aliment foarte căutat și reprezintă pentru mulți prima opțiune când vine vorba de înlocuirea zahărului.

Ca să te bucuri de beneficiile ei, mierea trebuie să fie naturală, așa că ai grijă de unde o cumperi, ca să nu achiziționezi un produs contrafăcut. De exemplu, găsești miere de calitate de la Auchan, unde sunt disponibile sortimente de la producătorii autohtoni și de la cei din străinătate.

Siropul de arțar

Este foarte popular în Canada, țară care are chiar ca simbol național frunza de arțar, iar datorită calităților sale, este căutat și consumat cu plăcere în întreaga lume. Siropul este de fapt seva arțarului, care se recoltează prin perforarea scoarței acestuia, din care se elimină apa prin evaporare, astfel încât produsul final să aibă o consistență vâscoasă. Conține o serie de minerale și antioxidanți care îl recomandă și ca un excelent medicament natural, dincolo de dulceața inconfundabilă.

Stevia

Este un îndulcitor care a apărut mai recent la noi, și este obținut din frunzele plantei cu același nume, plantă ce nu trebuie confundată cu ștevia din grădină, pe care o folosim la ciorbă. Stevia este originară din America de Sud, unde este cultivată chiar pentru frunzele sale dulci. Îndulcitorul stevia este disponibil sub mai multe forme, iar la noi poate fi găsit în special ca pudră și în stare lichidă.

Dacă ajungi în țările unde cultivă stevia poți să cumperi chiar și planta întreagă sau frunzele uscate și tocate mărunt.

Zahărul de cocos

Nucile de cocos ne oferă o multitudine de opțiuni alimentare și nealimentare, de la consumul sub formă crudă la laptele de cocos, untul și uleiul de cocos, chiar și zahăr de cocos. Zahărul se obține prin fierberea și deshidratarea nucilor de cocos, având un conținut bogat de potasiu și de vitamina C. De asemenea, conține aminoacizi esențiali și are un indice glicemic scăzut, ceea ce îl face ideal pentru diabetici.

Siropul de curmale

Există numeroase voci care susțin că acest ingredient este superior mierii în ceea ce privește calitățile terapeutice, fiind tot un produs natural, dar cu un efect antibacterian mai puternic. Conține o serie de minerale și întregul complex de vitamina B, dar este apreciat și pentru calitățile sale gustative. Alternativ, poți folosi și zahăr din curmale, care se obține prin deshidratarea acestor fructe.

Xilitolul și eritolul

Sunt doua ingrediente naturale, recomandate în special pacienților cu diabet, deoarece au un indice glicemic zero, ceea ce înseamnă că nu le poate afecta în vreun fel glicemia. Xilitolul se extrage din fructele de pădure dar și din mesteacăn, în timp ce eritolul se găsește în fructe. Gustul este dulce amărui, iar un alt avantaj este acela că nu atacă dinții.

Chiar dacă ai înlocuit în totalitate zahărul din alimentație cu unul sau mai multe dintre aceste ingrediente naturale, te sfătuim să fii cumpătat în ceea ce privește consumul de dulciuri, pentru că orice exces este dăunător pentru sănătate.

Exit mobile version