Site icon Editia de Dimineata

7 biblioteci maiestuoase din care nu te-ai mai da dus

„Într-o bibliotecă frumoasă simți într-un anumit fel misterios că absorbi sub piele înțelepciunea conținută în toate acele cărți, fără ca măcar să le deschizi”, spunea Mark Twain.

Înțelepciune, fantezie, cunoaștere, toate sunt găzduite în zeci de biblioteci aflate în lumea noastră, iar unele dintre acestea arată, cum altfel, spectaculos. Sunt spații ce copleșesc și prin măreția lor, într-o armonie desăvârșită cu volumele conținute ce îndeamnă la călătorii lungi, unice, nebănuite. Acele locuri în care intri, te lași purtat de imaginație, sedus de bogăția informațiilor, în care timpul nu mai există, doar un loc din care n-ai mai vrea să pleci.

În această lume în care internetul este mereu la îndemână și informațiile de toate felurile copleșesc, există biblioteci ce păstrează într-un fel magic bucuria lecturii tihnite în spații înălțătoare.

Iată câteva mărețe biblioteci din Europa ce te pot face să-ți dorești să petreci c\t mai mult timp printre cărți.

Trinity College Library, Dublin, Irlanda | Sursa: Wikipedia

Trinity College Library, Dublin, Irlanda

Istoria acestei biblioteci începe odată cu înființarea colegiului universitar în 1592. Este cea mai mare bibliotecă din Irlanda, unde se găsesc azi peste șase milioane de volume la care se adaugă o colecție impresionantă de publicații, manuscrise, hărți, muzică. Cel mai faimos dintre manuscrise este Cartea din Kells sau Cartea lui Columba, o Evanghelie manuscrisă, ilustrată, în limba latină, realizată de călugări celți în jurul anului 800.

Vechea bibliotecă (Old Library) este deschisă oricărui vizitator în Dublin iar o plimbare pe caldarâmul ce duce la  Trinity College Library este o întoarcere în secolul al XVIII-lea – de altfel, așa cum se spun irlandezii, cine nu face o plimbare să viziteze această bibliotecă, nici nu poate spune că a fost în Dublin.

Bibliothèque nationale de France, Paris, Franța | Sursa: Wikipedia

Bibliothèque nationale de France, Paris, Franța

Locul unde se găsesc toate cărțile care au fost publicate în Franța de-a lungul timpurilor și o serie de colecții istorice valoroase. Biblioteca națională din Franța își are originea în biblioteca regală înființată în Palatul Luvru de regele Carol al V-lea, numit cel Înțelept, în anul 1368.  

Carol primise de la predecesorul său o colecție de manuscrise pe care a transferat-o la Luvru. A fost un susținător al educației, motiv pentru care a încurajat realizarea și păstrarea cărților. În timp, colecțiile au fost îmbunătățite – în perioada Revoluției franceze au ajuns la peste 300.000 de volume. La declararea Primei Republici Franceze, septembrie 1792, întregul ansamblu al Bibliotecii Regelui a trecut în proprietate națională, cu denumirea de acum – Biblioteca națională.

Bibliothèque nationale de France deține peste 40 de milioane de lucrări, dintre care 14 milioane sunt cărți și publicații. Din 1996 a fost inaugurat noul sediu.

Monasterio del Escorial, San Lorenzo de El Escorial, Spania | Sursa: Pinterest

Monasterio del Escorial, San Lorenzo de El Escorial, Spania

În anii 1550, regele Spaniei de atunci, Filip al II-lea, a hotărât că dorește o clădire pentru un rol dublu: edificiu religios, care să includă mănăstire și bazilică, și palat regal. A dorit un loc unde să se retragă în liniște și să-i aducă un omagiu tatălui său.

Lucrările pentru ridicarea mănăstirii au început în 1563 și s-au încheiat după 21 de ani.

Clădirea, cel mai important monument arhitectural în stil renascentist specific Spaniei, are patru etaje și include biserica, mănăstirea, palatul regal și biblioteca.

Magnifica bibliotecă – se află pe un spațiu de 55 de metri lungi și 10 metri în lățime – are un interior maiestuos, boltit, decorat de numeroși artiști spanioli și italieni din secolele al XVI-lea și al XVII-lea. Cele șapte arte liberale sunt reprezentate în picturi.

Cu peste 40.000 de lucrări, biblioteca impresionează prin diversitatea ei.

Biblioteca Batthyaneum, Alba Iulia, România | Sursa: Biblioteca Batthyaneum

Biblioteca Batthyaneum, Alba Iulia, România

Clădirea în care se află Biblioteca Batthyaneum a fost construită între anii 1719 – 1739 ca mănăstire trinitariană. În timp, a fost folosită în diferite scopuri, inclusiv de armată, ca depozit.

În 1768, episcopul romano-catolic Ignác Batthyány a cumpărat clădirea și a înfiinţat acolo Institutum Batthyaniani (Institutul lui Batthyani), cu o bibliotecă deschisă publicului, formată din colecția lui personală, adică 18.000 de tipărituri și manuscrise.

Și astăzi, această colecție privată a fondatorului este cea mai prețioasă pentru bibliotecă; în prezent, colecția bibliotecii înseamnă peste 72.000 de lucrări. Cel mai valoros document al acestei biblioteci este așa-numitul Codex Aureus, un faimos manuscris medieval occidental, realizat pe pergament în anul 810.

Biblioteca poate fi vizitată la cerere și tot la cerere se poate intra pentru a studia anumite documente.

Stiftsbibliothek – Biblioteca abației St. Gallen, St. Gallen, Elveția| Sursa: Wikipedia

Stiftsbibliothek – Biblioteca abației St. Gallen, St. Gallen, Elveția

Mănăstirea benedictină Sf. Gallen a fost fondată, potrivit tradiției, în anul 613; cea de astăzi datează din secolul al VIII-lea, iar noile structuri din secolul al XVIII-lea. Biblioteca de aici este una dintre cele mai vechi și mai importante biblioteci monastice din lume. În secolul al XIX-lea, a devenit abație romano-catolică.

Biblioteca a fost reconstruită între anii 1755 și 1768, în stil rococo. De-a lungul timpului, au fost colecționate noi și noi volume, iar în cele peste 12 secole a strâns peste 150.000 de lucrări, dintre care numeroase și valoroase manuscrise din perioada medievală.

Abația Sf. Gallen este monument UNESCO; biblioteca și catedrala pot fi vizitate.

Biblioteca mănăstirii Admont, Austria | Sursa: Stift Admont

Biblioteca mănăstirii Admont, Austria

Este cea mai veche mănăstire ce s-a păstrat în landul Stiria din Austria și aici se află cea mai mare bibliotecă monastică din lume.

Mănăstirea a fost fondată în anul 1074, deși în 1865 un incendiu a distrus-o aproape complet. Arhivele mănăstirii au ars, însă biblioteca, înființată în 1776, a fost salvată. Reconstruirea mănăstirii a început în anul următor și s-a finalizat abia în 1890.  

Sala bibliotecii are 70 de metri lungime și 14 metri lățime – cu o înălțime fastuoasă de 13 metri. Sunt aici în jur de 70.000 de volume,  însă mănăstirea are în total o colecție de peste 200.000 de lucrări.

Tavanul sălii este format din șapte cupole, decorate de Bartolomeo Altomonte, pe care se spune povestea etapelor umane în evoluția cunoașterii până în momentul culminant al Revelației Divine.

Lumina pătrunde printre cele 48 de ferestre și se reflectă în auriu și alb.

Codrington, All Souls College, Oxford, Anglia | Sursa: bluesyemre

Codrington, All Souls College, Oxford, Anglia

Înființată în 1751, aceasta este o bibliotecă universitară în Oxford. Așa cum este astăzi, biblioteca a fost fondată de Christopher Codrington, bibliofil, care a făcut avere din plantațiile de trestie de zahăr.

Biblioteca a început să funcționeze din 1716, după moartea lui Codrington, dar a fost complet finalizată și inaugurată în 1751, iar de atunci a rămas permanent deschisă studenților.

Colecția actuală e formată din 185.000 de lucrări, cele mai multe în domeniile drept, istorie europeană, istorie creștină și cărți clasice. Spre deosebire de alte biblioteci de la Oxford, aceasta este deschisă tuturor studenților Universității.

Exit mobile version