8 iunie 2022, 11:45

7 castele abandonate dar care continuă să atragă priviri cu frumusețea lor de odinioară

Au fost semețe și impozante ca o dovadă a puterii și averii celor care le-au construit. Din diferite motive, unele castele mărețe cândva au fost la un moment dat lăsate în voia sorții și au ajuns într-o stare tristă de degradare. Invadate de bălării, de tot felul de vietăți de care nimeni nu vrea să știe și să le vadă, totuși au rămas, nu se știe cum, pe locul lor, și, mai mult, au reușit să păstreze o fărâmă de demnitate și frumusețe. Unele sunt azi ruine, amintind vag de ceea ce au fost în alte vremi; altele sunt de-a dreptul impresionante chiar dacă tot ce mai au sunt ziduri exterioare.

Vă invit la un tur prin câteva castele abandonate ce nu încetează să-l farmece pe cel care ajunge să le exploreze. Să descoperim câteva din poveștile lor și să vedem imagini;  sunt fotografii ce m-au făcut să mă gândesc la provocări, schimbări, eternitate. Să cred că unele lucruri, indiferent cât de neglijate sunt, nu dispar, nu se urâțesc, nu cad în uitare; dimpotrivă, rămân mereu acolo și îl fac pe trecătorul, întâmplător sau nu, să le privească, să le admire. Și să dorească să le vadă din nou în strălucirea de altădată.

Castelul Spiš | Sursa foto: reddit.com

Castelul Spiš – Žehra, Slovacia

Este unul din cele mai mari castele din Europa ca suprafață – se întinde pe mai bine de 41.000 de metri pătrați. Inițial, castelul Spiš a fost construit în secolul al XII-lea, ca o fortificație medievală, și refăcut integral în secolul al XV-lea. Familia Zápolya, printre care Ioan, rege al Ungariei între 1526 și 1540, a adăugat castelului elemente arhitecturale gotice și a transformat castelul într-o confortabilă reședință de familie. Castelul a fost ultima dată în proprietatea familiei Csáky care l-a abandonat, în urma unui incendiu, la începutul secolului al XVIII-lea, deoarece au considerat că nu oferă confortul necesar pentru a putea fi locuit.

Castelul Spiš a fost parțial reconstruit la jumătatea secolului al XX-lea când s-au făcut și numeroase cercetări arheologice. În zona renovată, e deschis un muzeu în care pot fi văzute, printre altele, diferite obiecte de tortură folosite pe vremuri la castel.

Castelul Muromtzevo | Sursa foto: strangeabandonedplaces.com

Castelul Muromtzevo – Sudogda, Rusia

Acest castel abandonat are o poveste potrivită temperamentului rusesc, fiind construit doar pentru a câștiga un pariu oarecare făcut între doi nobili.  Legenda despre acest castel începe în secolul al XIX-lea când un nobil rus a călătorit în Franța unde a întâlnit un lord francez. Cei doi au început o dispută despre superioritatea țărilor lor de baștină. După ce lordul a lăudat arhitectura franceză, rusul a spus că va ridica un castel în Rusia care se va putea măsura în măreție și somptuozitate cu cele din Franța. Lordul s-a arătat amuzat și l-a luat în derâdere pe rus, spunându-i că, dacă va înalța un astfel de castel în Rusia, va veni personal să-l vadă.

Întors în țara natală, Vladimir Khrapovitsky a cumpărat un teren și a ridicat acest castel, într-un stil medieval german și cu influențe franțuzești, de altfel o bizarerie în peisajul Rusiei. Se spune că nobilul francez și-a ținut promisiunea și el și a venit să vadă castelul din Rusia. După revoluția rusească, Vladimir Khrapovitsky a fost nevoit să-și abandoneze castelul și se spune că a murit în sărăcie.

Natura l-a luat cu asalt și, chiar dacă nu a fost restaurat și este abandonat de multă vreme, a fost imprejmuit anul trecut și este păzit permanent. Poate fi vizitat în tur ghidat.

Castelul Old Wardour | Sursa foto: english-heritage.org.uk

Castelul Old Wardour – Tisbury, Marea Britanie

Ridicat în liniștitul comitat Wiltshire în secolul al XIV-lea, acest castel a fost odinioară, ca stil arhitectural, unul dintre cele mai îndrăznețe și moderne din Marea Britanie. A fost construit pentru a servi ca rezidență, având tot luxul din acea perioadă. A fost parțial distrus în timpul războiului civil din Marea Britanie, iar acum este văzut doar ca o „ruină romantică”. Poate fi vizitat în tururi organizate.

Château de l’Ortenbourg | Sursa foto: sentinellesortenberg.monsite-orange.fr

Château de l’Ortenbourg – Scherwiller, Bas-Rhin, Franța

Ruinele castelului Ortenbourg se înalță de pe un vârf stâncos, de la altitudinea de 437 metri. Castelul poartă numele familiei Ortenbourg care există în această așezare franceză din secolul X. În apropiere de anul 1000, un castel apărea menționat că a fost înălțat de un anumit conte Werner d’Ortenberg. Cel care există azi a fost construit în 1262 de Rodolphe IV de Habsbourg, rege al Romanilor, ca fortăreață,  pentru a putea controla zona. De-a lungul timpului, a avut mai mulți proprietari; de asemenea, a fost ars și parțial distrus în 1633, în timpul unui război. În 1924, a fost clasat monument istoric și este în prezent în proprietatea localității Scherwiller.

Castelul Jijona – La Torre Grossa | Sursa foto: holidu.es

Castelul Jijona (Xixona) – Jijona, Alicante, Spania

Construit de mauri, în timpul ocupației arabe a peninsulei iberice (între secolele VIII – XIII), castelul e cunoscut mai ales cu numele de La Torre Grossa. În 1708, regele Filip al V-lea, prin decret regal, a dăruit castelul comunității din Jijona.

Castelul Bánffy din Bonțida, județul Cluj| Credit foto: Mira Kaliani

Castelul Bánffy – Bonțida, Cluj

Familia nobiliară Bánffy, cu o istorie ce începe din secolul al XII-lea, a fost una din cele mai bogate din Transilvania. A avut mai multe reședințe, printre care și castelul de la Bonțida, construit în stil renascentist în secolul al XV-lea. În secolul al XIX-lea a fost reconstruit, deși s-au păstrat elemente renascentiste, i-a fost adăugată fațada neogotică, romantică. Grădina hotelului se întindea pe sute de hectare și era amenajată după modelele de la Versailles și Schönbrunn, fiind considerată până în anul 1944 cea mai frumoasă grădină din Transilvania.

După război, armata germană nu a plecat înainte de a incendia și jefui și acest castel. Ultimul proprietar din familia Bánffy a fost nevoit să abandoneze castelul și a fost luat de comuniști care l-au folosit ca sediu pentru CAP. Fiica ultimului proprietar care a mai trăit la castel a încheiat în 2009 un contract de concesiune a castelului pe o perioadă de 49 de ani cu o asociație ce se obligă să restaureze castelul și să înființeze acolo un centru cultural.

Castelul poate fi vizitat; este cunoscut și pentru festivalul de muzică Electric Castle ce are loc vara pe domeniu.

Castello di Sammezzano | Surse foto: marcolodovichi.com ; www.themayor.eu; samwoolfe.com

Castello di Sammezzano – Toscana, Italia         

Un marchiz puțin cunoscut a lăsat lumii una din cele mai splendide realizări de arhitectură maură. El a început construirea castelului Sammezzano, pe locul unui vechi palat; lucrările au durat peste patru decenii, din 1853 până în 1889. Dezamăgit de viața politică, marchizul și-a creat refugiul perfect. Fiecare cameră este unică, decorată cu elemente arabe, și toate dau acestui castel extravagant și uimitor, o atmosferă plină de culoare, magie, poezie, asemeni poveștilor din „O mie și una de nopți”.

După ce marchizul Ferdinando Panciatichi Ximenes d’Aragona a murit în 1897, castelul a fost transformat în hotel-restaurant; în anii 1990, complexul hotelier a fost închis și lăsat în paragină – nu au fost instalate camere de supraveghere motiv pentru care a fost prădat deseori.

Deși abandonat și fără proprietar, au fost întotdeauna voluntari care, în limita posibilităților, au încercat să salveze acest castel. O campanie de salvare și de păstrare a artei și arhitecturii castelului a fost lansată de mulți ani de comitetul FPXA (inițialele de la numele marchizului), care se ocupă de castel, însă nimeni nu s-a arătat interesat de a-l cumpăra. Așa a fost până în 2017, când castello di Sammezzano a fost cumpărat de o companie din Dubai; comunitatea locală speră că, în acest mod, castelul va redobândi strălucirea din vremea marchizului și oricine îl va putea vizita pentru a-i admira frumusețea desprinsă din povești arabe.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE