25 octombrie 2021, 23:43

7 lacuri pitorești din Parcul Național Retezat

E început de vară, haideți să sperăm că și vremea va fi mai mult de partea drumeților și va avea grijă ca potecile să fie însorite. Indiferent însă de anotimp, înainte de a porni pe munte un lucru este esențial: de urmărit vremea și atenționările meteorologice.

Situat în vestul Carpaților Meridionali, în județul Hunedoara, Parcul Național Retezat se întinde pe o suprafață de peste 38.000 de hectare și continuă să-și uimească drumeții cu frumusețea lui sălbatică. Parcul a fost înființat în anul 1935, la inițiativa a doi oameni de știință, mari iubitori ai naturii, profesorul Alexandru Borza, fondator al Grădinii Botanice din Cluj-Napoca, și exploratorul Emil Racoviță.

Este o arie naturală protejată – rezervație a biosferei – unde, printre piscuri ce depășesc 2000 de metri, sunt presărate numeroase lacuri, multe de origine glaciară. Deși fiecare lac are farmecul lui, dintre toate lacurile din Parcul Național Retezat am ales șapte, mai mult sau mai puțin cunoscute.

Lacul Bucura, Parcul Național Retezat | Sursa foto: unica.ro

Lacul Bucura

Situat în căldarea Bucura, sub Vârful Peleaga și Șaua Bucurei, la altitudinea de 2040 metri, Lacul Bucura se află pe o suprafață de aproape nouă hectare. Este cel mai întins lac glaciar din Carpații României și, probabil, mai este și unul dintre cele mai populare și vizitate lacuri montane.

Lacul Galeș, Parcul Național Retezat | Sursa foto: alpinet.org

Lacul Galeș

Ca dimensiuni, printre lacurile Retezatului, lacul Galeș este mult mai micuț decât Bucura – ocupă o suprafață de numai 3,68 hectare – însă la frumusețe mulți pot spune că întrece lacul Bucura. Lacul Galeș se află la altitudinea de 1970 metri și are o adâncime de peste 20 de metri. Este un lac mult mai puțin vizitat decât Bucura, însă cu siguranță e unul ce merită văzut.

Lacul Zănoaga, Parcul Național Retezat | Sursa foto: geocaching.com

Lacul Zănoaga

Este pe locul doi ca suprafață între lacurile din Retezat – 6,5 hectare, dar se remarcă prin adâncimea lui de 29 de metri, ceea ce îl plasează pe primul loc în topul lacurilor glaciare din România.

Lacul Peleaga, Parcul Național Retezat | Sursa foto: alpinet.org

Lacul Peleaga

Situat la 2122 metri altitudine, Lacul Peleaga este un lac micuț ca suprafață: nu are nici două hectare. Însă compesează cu peisajul de vis, în sudul șeii dintre vârfurile cele mai înalte din Retezat: Peleaga și Păpușa.

Tău dintre Brazi, Parcul Național Retezat | Sursa foto: skytrip.ro

Tău dintre Brazi

Unul din lacurile pline de farmec (și mister, evident) din Retezat este Tău dintre Brazi (se află în mijlocul unei păduri). Legenda spune că pe fundul acestui lac (ce nu este glaciar și nici prea adânc) aflat la 1700 metri altitudine doarme un monstru care, ca orice monstru, din când în când se trezește și se arată, dar pentru foarte scurt timp. Așa că, pentru a-l vedea, trebuie un noroc fantastic. Cu monstru sau fără, e un lac minunat într-un peisaj sălbatic. Se ajunge de la Lacul Galeș, pe traseul marcat cu punct roșu.

Tău Țapului, Parcul Național Retezat | Sursa foto: zhd.ro

Tău Țapului

E situat la 2070 metri altitudine și e considerat cel mai pitoresc lac din Retezat. Este greu accesibil, ceea ce îi sporește faima pitorească, fiind pe un traseu dificil – traseul Porțile Închise – destinat celor obișnuiți cu muntele. Are un pic peste două hectare și un semn distinctiv: o insuliță formată pe lac în urma unei avalanșe.

Lacul Ștevia, Parcul Național Retezat | Sursa foto: devaturism.ro

Lacul Ștevia

Ținut ca-n palmă într-o căldare, lacul Ștevia se află la 2068 metri altitudine și oglindește vârful Retezat. Pentru a ajunge la lac, de la complexul Râușor se merge pe traseul bandă roșie ce duce spre vârful Retezat – se trece de șirul de stânci și se ajunge la lac.

Lacurile Lia, Ana, Viorica, Florica, Parcul Național Retezat | Sursa foto: alpinet.org

Bonus – Lacurile cu nume de fete

Lia, Ana, Viorica, Florica, în ordinea altitudinii, și anume: 1910 metri, 1978 metri, 2070 metri, 2090 metri. Pentru a vedea aceste lacuri se poate porni pe un traseu de la Lacul Bucura – pe traseul marcat cu punct roșu. Pe traseu, mai sunt Lacul Bucurel, Tâu Porții, Tâu Agățat și apoi cele patru lacuri cu nume de fete. Un traseu pitoresc, așa cum de altfel sunt toate traseele din Retezat.

Cei care se pregătesc de primele lor drumeții în Retezat trebuie să știe că accesul în Parcul Național Retezat se face pe bază de bilet, iar camparea este permisă numai în locurile marcate.

Notă: Cifrele folosite în articol sunt preluate din ghidul și harta munților Retezat.

Dacă îți plac drumețiile, iubești Retezatul, poți oricând să completezi această listă și cu alte lacuri din Parcul Național Retezat.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

  1. Un loc supber, merita vizitat <3

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.