4 august 2020, 2:38

7 locuri abandonate și pline de farmec

Liniștite și frumoase, aceste locuri au cunoscut cândva povești și multă viață. Din diferite motive, au fost părăsite și, de-a lungul timpului, unele au devenit atracții turistice și destinații preferate de fotografi în căutarea acelor imagini unice, aparte.

Kolmanskop, Namibia

Privind acum fotografii din Kolmanskop, e greu de crezut că oamenii din acest oraș namibian au avut la un moment dat cel mai mare venit pe cap de locuitor din lume. Într-o perioadă de 40 de ani, Kolmanskop a cunoscut viața, prosperitatea și moartea.

Kolmanskop, Namibia | sursa: ifly2017.com

La începutul secolului al XX-lea, seduși de gândul îmbogățirii rapide, numeroși oameni au pornit în deșertul Namibiei în căutarea diamantelor. În 1908, au fondat un oraș numit Kolmanskop și s-au apucat de extracția diamantelor. Orașul a crescut și a ajuns până la 1300 de locuitori. Până la începutul Primului Război Mondial, la minele din Kolmanskop s-au produs mai mult de 1000 kilograme de diamante. Atunci când au descoperit și mai multe diamante la sud de Kolmanskop, locuitorii au părăsit fără regret acest loc. Azi e un oraș-fantomă în care deșertul și-a recâștigat dreptul de a fi stăpân și Kolmanskop este acum celebru pentru straniile case umplute de nisipul deșertului namibian.

Ultima familie a părăsit Kolmanskop în 1956. Locul poate fi vizitat.

Orașul minier de la Jinguashi, Taiwan

Jinguashi este un oraș din Taiwan cunoscut pentru vechile mine de aur și cupru. După ce mineralele au fost extrase și industria minieră a cunoscut declinul, muncitorii au plecat și, pe la sfârșitul anilor ’70, vechea așezare a început să intre în rândul orașelor-fantomă. Cum orice loc straniu are fanii lui, mii de vizitatori ajung aici an de an, dornici să fotografieze pitorescul liniei ferate pe unde mergeau vagoneții cu aur și cupru și să exploreze sălbăticia ce a pus stăpânire pe acel loc.

Vechea linie ferată minieră – Jinguashi, Taiwan | sursa: reddit.com

Casele plutitoare, Lacul Obersee, Germania

Obersee se traduce din germană prin „Lacul de Sus” și se află în Parcul Național Berchtesgaden, în sudul Germaniei. Cu apă de cristal, lacul e înconjurat de munți și se află aproape de granița cu Austria. Frumusețea naturală a locului e completată de două case plutitoare, abandonate, care creează o atmosferă aparte. Casele din lemn sunt integrate în peisajul alpin și pur și simplu cer să fie privite și fotografiate.

Case plutitoare abandonate, Lacul Obersee, Germania | credit foto: Kate Pedley

Craco, Italia

După cutremurul din 1980, vechiul orășel Craco din sudul Italiei a fost abandonat complet. Rezidenții au fost nevoiți să recunoască supremația naturii și să părăsească acest loc după ce s-au confruntat cu repetate alunecări de teren și inundații. Azi, în acest fermecător orășel aflat pe vârful unui deal în regiunea Basilicata nu mai este un singur locuitor, dar pe vechile străduțe se plimbă numeroși turiști, fotografi, echipe de filmare.

Craco, Italia | sursa: italianways.com

Great Blasket, Irlanda

An Blascoad Mór, în irlandeză, a fost un loc unde a trăit o comunitate de pescari. În momentul în care populația a scăzut mult, ajungând la 22 de locuitori, așezarea a fost abandonată definitiv. Din 1953 este nelocuită, dar vizitată de turiști și fotografi amatori și profesioniști.

Great Blasket | credit foto: Pat Langan | sursa: irishtimes.com

Insula Hashima, Nagasaki, Japonia

Numită cea mai frumoasă insulă abandonată, Hashima (sau Gunkanjima) a avut, cândva, cea mai densă populație de pe Pământ, adică 7301 oameni/km pătrat. Azi, este complet părăsită. Prima clădire din beton pe insulă a fost finalizată în 1916, însă insula era deja populată din 1887. Oamenii s-au stabilit pe insulă deoarece s-a descoperit subacvatic un zăcământ de cărbune. Este înconjurată de un zid solid, construit de o companie japoneză pentru a-i feri pe locuitori de taifunuri. Când cărbunele a început să fie înlocuit de petrol, rezidenții au început să plece – ultimul locuitor a păsărit insula în 1974. Acum, este un orășel dezolant în mijlocul oceanului.

Gunkanjima se află pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO din 2015. Insula poate fi vizitată; ghizi sunt și foști rezidenți.

Insula Hashima, Nagasaki, Japonia | sursa: wikipedia.org

Pegrema, Republica Carelia, Rusia

Puține lucruri se știu despre acest loc unde în prezent doar natura mai face regulile. Situat pe malul lacului Onega, Pegrema a fost un sat cu minunate case construite din lemn, în stilul arhitectural al regiunii. Scheletele caselor țărănești mari, situate în fața lacului, dau un tablou extrem de pitoresc, în ciuda faptului că așezarea a fost abandonată complet după Revoluția rusă din 1917.

Case abandonate în satul Pegrema | sursa: wikipedia.org


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.