CITIRE

7 lucruri despre simpaticul ursuleț panda (și tot ...

7 lucruri despre simpaticul ursuleț panda (și tot atâtea imagini amuzante cu el)

Îl știe și îl îndrăgește o lume întreagă și oricine ar putea sta să-l privească minute în șir pe jucăușul, durduliul, amuzantul panda. Originar din China – chinezii îi spun dà xióng māo – acest ursuleț alb-negru, cu mers domol, lenevior, trăia cândva departe de lume în întinderile sălbatice din sudul și estul Chinei. Creșterea tot mai accentuată a populației a dus la acapararea locurilor unde își ducea liniștit traiul acest ursuleț, unul din simbolurile Chinei. Acolo unde erau păduri vaste, a pătruns omul și le-a distrus pentru a construi pentru el – în acest fel, teritoriile largi stăpânite de panda s-au redus tot mai mult și acest simpatic animal a ajuns o specie amenințată cu dispariția pe care tot omul (cel care i-a invadat habitatul) încearcă de mulți ani să o salveze.

În China, în special în provinciile Sichuan, Shaanxi și Gansu, sunt câteva rezervații naturale de ocrotire a ursului panda. Mulți trăiesc însă retrași în munții Minshan și Qinling, chiar la altitudini mari ce depășesc 3000 de metri, deși nu sunt mari amatori de frig. În timpul iernilor, coboară din înaltul munților și stau în văi, unde clima e ușor mai îmblânzită.

Sursa foto: pixabay.com

În ciuda blândeții lui, Panda este totuși un animal sălbatic și nu poate fi cumpărat pentru a fi păstrat ca animal de companie (doar unul de pluș). În plus, este un mare, mare mâncăcios de bambus și ar fi imposibil pentru cineva să-i poată asigura hrana. Cei care îndrăgesc acest animal îl pot adopta sau sponsoriza.

În legătură cu petele negre ale acestui ursuleț, s-au inventat tot felul de legende. Una dintre acestea vine din China și povestește că odinioară urșii panda aveau blana complet albă. Într-o zi, când cea mai tânără dintr-un grup de patru surori a murit, cele rămase în viață și-au pus picioarele în cenușă, în semn de doliu. În timp ce își plângeau sora moartă, își frecau ochii pentru a-și șterge lacrimile, se îmbrățișau pentru a se consola una pe alta și își astupau urechile pentru a nu auzi plânsetele. În acest fel, au rămas imprimate pe blana lor petele negre. În realitate, studiile arată că blana albă are un rol de camuflaj, permițând ursului panda să se piardă în zăpadă. Petele negre din jurul urechilor sunt interpretate ca semn al unui caracter feroce, pentru a-l feri de leopardul zăpezilor și de șacali.

Pentru chinezi, îmbinarea alb-negru de pe blana ursului panda era comparată cu yin și yang. Pentru că panda are un comportament blând, liniștit, din vechime chinezii vedeau în asta un semn al echilibrului și armoniei între yin și yang.

Sursa foto: pixabay.com

7 lucruri despre simpaticul panda

Povestea Panda

Pe lângă ursul panda sau, simplu, Panda, i se mai spune panda uriaș (pentru a-l diferenția de panda roșu, fără vreo legătură între ei) sau ursul de bambus (datorită preferinței lui culinare pentru bambus). În vechiul glosar chinezesc Erya se vorbește despre mo ca fiind un leopard alb. Pentru occidentali, Armand David, misionar, zoolog și botanist francez, a fost cel care l-a făcut cunoscut pe ursulețul Panda.

Sursa foto: bbc.com

Mâncătorul de bambus

Cine a mâncat muguri de bambus știe că ai tot mânca, așa că îl putem înțelege oarecum pe ursulețul panda care stă cât e ziua de lungă și mănâncă muguri de bambus. De fapt, într-o singură zi un panda adult consumă 40 de kilograme de muguri de bambus. Cu toate că strămoșii lui au fost carnivori, de-a lungul timpului panda a renunțat de-a mai vâna și s-a orientat spre hrana vegetală – muguri de bambus sau frunze. De aceea se mișcă încet, e inactiv, fiindcă bambusul nu îi oferă prea multă energie.

Sursa foto: lightheadedbeds.com

Ocupații de bază

Ursul panda își petrece zilele mâncând și moțăind. Acestea sunt cele două îndeletniciri de bază, motiv pentru care stilul lui de viață e inactiv. Când mai face o pauză și are chef, se mai cațară prin copaci – uneori ațipește acolo – și mai înoată.

Speranța de viață

În sălbăticie, speranța de viață de viață a ursului panda este în jur de 15 ani. În captivitate – rezervații naturale – unde i se asigură hrana și este îngrijit permanent, ajunge la peste 20 de ani, uneori chiar depășește 30. Recordul de longevitate a fost atins de Jia Jia, o femelă de la Ocean Park Hong Kong care a murit la 38 de ani (echivalentul a 100 de ani la om), în octombrie 2016.

Panda cel blând

Este celebru și pentru blândețea lui. Deși e liniștit și își vede de treburile lui – să mănânce și să doarmă –, dacă se simte amenințat sau se sperie, poate să și atace.

100 grame și șase degete

La picioare, panda are șase degete, cel de-al șaselea având rostul lui: îl folosește să sprijine bine bambusul atunci când îl mănâncă.

Un panda nou-născut are doar 100 de grame, uneori 75. Fiind un mare mâncăcios, crește repede și, într-un an, de la 100 de grame poate ajunge la aproape 50 de kilograme. Femela panda naște de obicei un singur ursuleț sau gemeni, rar trei. Dacă sunt doi născuți în libertate, dintre aceștia ea va putea avea grijă doar de unul: îl alege pe cel mai puternic, cel care are șanse de supraviețuire mai mari și pe celălalt îl abandonează.  De la un și jumătate, puii născuți în sălbăticie sunt lăsați să se descurce singuri.

Sursa foto: pixabay.com

1864

Acesta e numărul urșilor panda aflați în sălbăticie. În China în special sunt numeroase rezervații unde sunt îngrijiți și ocrotiți urși panda. În capitala provinciei Sichuan, Chengdu, se află o grădină zoologică devenită cea mai populară printre turiștii care vor să vadă panda. În Beijing și Hong Kong sunt alte rezervații pentru panda ce pot fi vizitate, dar la fel de aglomerate.

Cine vrea să-i vadă la grădina zoologică, îi va găsi probabil mâncând sau dormitând. Cei care au răbdare și timp vor putea fi la un moment dat răsplătiți și cu un spectacol de joacă, adică îi vor putea fotografia cum se cațară, se îmbrățișează, se întind, în tot felul de poziții amuzante.

Sursa foto: wallpapertag.com

Panda reprezintă pentru chinezi simbolul prieteniei și al păcii, iar în anumite zone e văzut și ca purtător de noroc. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii a clasificat panda ca o specie vulnerabilă.


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.