20 septembrie 2021, 23:45

7 lucruri inedite despre Cetatea Histria, cel mai vechi oraș atestat de pe teritoriul de azi al României

Întemeiată de coloniști greci, la jumătatea secolului al VII-lea î.Hr. – istoricul Eusebiu din Cezareea notează anul 657 – Cetatea Histria a înflorit neîntrerupt vreme de peste un mileniu. În ciuda faptului că a fost atacată și distrusă de multe ori, cetatea nu s-a lăsat înfrântă și a continuat să se dezvolte. Spre sfârșitul primului secol din era creștină, romanii au luat-o în stăpânire. Și din nou a prosperat.

În urmă cu mai mulți ani, într-un început de toamnă, sub un cer dobrogean năucitor de frumos, am ajuns și la Histria. Iată câteva lucruri interesante din trecutul acestei cetăți antice.

Histria – Lângă Dunăre”

Histria provine din cuvântul „Hister”, denumirea latină pentru Dunăre. În scrierile vechi, apare și „Ister”, echivalentul grecescului „Istria” care de asemenea se referă la Dunăre sau la regiunea de la gurile Dunării.

Histria se poate traduce prin „La Dunăre” sau „Lângă Dunăre”. Antica Histria era amplasată pe o peninsulă, cu port la Marea Neagră.

Sub cerul Dobrogei | credit foto: Mira Kaliani

Cea dintâi așezare urbană

Histria este prima așezare urbană atestată documentar de pe teritoriul de azi al României. A fost fondată de greci veniți din anticul oraș Milet – până la jumătatea secolului al VI-lea î.Hr., înainte de invazia perșilor, Milet a fost considerat cel mai grandios și mai bogat dintre orașele Greciei.

În „Istoria naturală”, Pliniu cel Bătrân ne spune că grecii din Milet au întemeiat nu mai puțin de 90 de colonii. Una dintre acestea a fost Histria, pe malul Pontului Euxin (Póntos Áxeinos), așa cum numeau grecii Marea Neagră. Áxeinos, preluat din persană, înseamnă „întunecat, de culoare închisă”. Tradițional, grecii descriau Marea Neagră ca pe o „mare neospitalieră”. Superstițioși, tot ei au crezut că este de rău augur acest nume și l-au schimbat în eufemismul „Póntos Eúxeinos”, ceea ce înseamnă „mare primitoare”.

În drum spre cetate | credit foto: Mira Kaliani

Primele monede

Buni comercianți, grecii de la Histria au făcut negoț cu alte orașe din Grecia și treptat cetatea a ajuns una din cele prospere din zonă. A avut la un moment dat peste 10.000 de locuitori, număr care, în acea epocă, reprezenta o metropolă.

Cum comerțul mergea bine, în jurul anului 480 d.Hr., la Cetatea Histria au fost bătute, potrivit cercetărilor arheologice, primele monede de pe teritoriul actual al României.

Când au venit romanii

După ce romanii au luat în stăpânire Cetatea Histria, au clădit acolo o puternică fortificație. Drumurile au fost pavate cu piatră, locuințele erau alimentate de la rețeaua de apă – evident, în zona unde trăiau aristocrații; noua cetate romană avea terme, centre culturale și sportive.

Cetatea Histria | credit foto: Mira Kaliani

Invaziile

Negustori abili și meșteri renumiți, oamenii cetății trăiau bine iar Histria devenise cunoscută pentru bogația, măreția, prosperitatea ei. Toate acestea nu au rămas indiferente nici invadatorilor, dornici de a se îmbogăți prin jafuri.  Cetatea a fost de multe ori atacată și distrusă, dar de fiecare refăcută.

Artizanii

Cetatea avea numeroase ateliere meșteșugărești unde se lucrau tot felul de produse de valoare: podoabe din aur și alte materiale prețioase, dar și obiecte din ceramică. Negustorii le încărcau apoi pe vasele lor și le transportau pe mare în alte orașe. Când reveneau, aduceau alte lucruri de care cei de la Histria aveau nevoie. Cât timp aceste mărfuri aveau căutare, negoțul mergea și cetatea a cunoscut belșugul.

Din Muzeul Arheologic Histria | credit foto: Mira Kaliani

De la măreție la sfârșit

Din când în când, natura oferă lumii câte o lecție. Așa a fost dintotdeauna, așa s-a întâmplat și la Histria. Aluviunile aduse de Dunăre au închis la un moment dat accesul la port și s-a format Lacul Sinoe. Fără port, nu s-a mai putut face comerț pe mare.

Cum natura a luat în stăpânire locul, orașul a început să-și piardă gloria iar oamenii au renunțat încetul cu încetul și au părăsit locul. După secole de  bunăstare, Histria a ajuns la apus.

Veacuri în șir nimeni nu a mai știut nimic de această cetate. Până într-o zi din anul 1868 când un arheolog francez a descoperit-o. Totuși, Vasile Pârvan a făcut primele cercetări arheologice intense și a adus-o la lumină.

Foto coperta: [Cetataea Histria, vedere aeriană | credit foto: Pleșoianu Laurențiu, AirView]


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

  1. […] Întemeiată de coloniști greci, la jumătatea secolului al VII-lea î.Hr. – istoricul Eusebiu din Cezareea notează anul 657 – Cetatea Histria a înflorit neîntrerupt vreme de peste un mileniu. În ciuda faptului că a fost atacată și distrusă de multe ori, cetatea nu s-a lăsat înfrântă și a continuat să se dezvolte. Spre sfârșitul primului […] …read more […]

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.