25 octombrie 2021, 22:17

7 uimitoare locuri din lume unde natura a făcut minuni

Pentru unii, plimbările confortabile în metropole sau orășele europene pline de farmec le oferă cele mai plăcute amintiri. Departe de orașe zgomotoase și stațiuni populare, există însă acele peisaje ce ne uimesc prin frumusețea lor și ne arată mereu și mereu cât de surprinzătoare și extraordinară poate să fie natura. Tocmai de aceea întotdeauna vor fi alții dornici de încercări provocatoare, inedite, aparte, de a trăi acele aventuri în locuri îndepărtate, acolo unde natura a fost lăsată în pace de om, și-a putut face de cap și a creat minuni.

Cum Pământul e plin de asemenea frumuseți naturale, am ales șapte locuri spectaculoase ce stârnesc în orice suflet aventuros pofta de a porni din nou pe drumuri necunoscute și a explora noi ținuturi.

Lacul Turkana, Kenya | Sursa foto: sirmichaelssafaris.com

Lacul Turkana

A fost numit inițial Lacul Rudolf de către exploratorul maghiar contele Sámuel Teleki de Szék care a ajuns aici în 1888. După un drum de peste 700 de kilometri, în acest lac își termină călătoria râul Omo. Lacul Turkana se află în partea de nord-vest a Kenyei, aproape de granița cu Etiopia. Este un ținut izolat unde chiar și azi puțini se aventurează. În apele lacului, se găsesc mii de crocodili, printre cei mai mari din lume, numeroase specii de păsări, cum ar fi egrete, ibiși sau marele pelican alb, și în împrejurimile lui trăiesc zebre, girafe, dar și lei.

Canionul Bryce, Utah, Statele Unite| Sursa foto: visittheusa.ca

Canionul Bryce

O impresionantă rezervație naturală întinsă în sudul statului american Utah, Canionul Bryce are o suprafață de 145 km pătrați. Este cunoscut pentru bizarele și spectaculoase coloane stâncoase de culoare roșie, numite hoodoo, ce s-au format prin acțiunea de erodare a vântului.

Pantanal, Mato Grosso do Sul, Brazilia| Sursa foto: nationalgeographic.com

Pantanal

Numele acestui loc vine din cuvântul portughez pântano care înseamnă mlaștină, zonă umedă. Zonele umede – locuri unde pământul e acoperit de ape sărate sau dulci – acoperă doar 6 la sută din suprafața Pământului. Pantanal se întinde pe mai bine de 187.000 de hectare – ceea ce înseamnă suprafața a cel puțin nouă țări europene –, în principal în statul brazilian Mato Grosso do Sul, dar ocupă porțiuni și în Bolivia și Paraguay. Cum e de așteptat, aici trăiesc în jur de 10 milioane de caimani. Tot aici se găsesc numeroși jaguari și cea mai mare specie de papagali din lume. Observarea acestor animale atrage anual în zonă peste 1 million de turiști.

Ostional, Costa Rica| Sursa foto: tamarindo.com

Rezervația Ostional

Plaja Ostional din Costa Rica devine an de an, în sezonul ploios, cu o săptămână înainte de luna plină, un loc miraculos. Sute, chiar sute de mii de țestoase ajung aici pentru a-și depune ouăle în nisipul negru. Pentru a le proteja, zona a devenit parc național. Cine vrea să vadă acest spectacol al naturii și al vieții, va trebui să se informeze din timp pentru a ajunge acolo la momentul potrivit.

Valle de la Luna, Atacama, Chile| Sursa foto: explore-atacama.com

Valle de la Luna

Cum spune și numele, cine ajunge în această zonă din deșertul Atacama, Chile, va putea avea ușor senzația că a aterizat pe lună. Locul e format dintr-o mulțime variată de pietre și nisip modelate de vânt și ape. Cu forme și culori diferite, acestea creează senzația de altă lume, impresie dată și de porțiunile de lacuri de sare ce acoperă din loc în loc zona cu fâșii albe.  Valle de la Luna face parte din Reserva Nacional los Flamencos și a fost declarată rezervație naturală în 1982 pentru peisajul aparte selenar.

Tsingy de Bemaraha, Madagascar| Sursa foto: raredelights.com

Tsingy de Bemaraha

Este un parc național aflat în regiunea Melaky din Madagascar. Tsingy e cuvânt ce poate fi tradus prin expresia „acolo unde nu se poate merge desculț”. Zona e acoperită cu uimitoare stânci calcaroase, formate pe vertical sau orizontal, în urma eroziunii, oferind un rar și ciudat peisaj natural. Pe lângă aceste stânci de calcar, aici se află păduri de mangrove și o fascinantă combinație de animale și păsări.

Parcul Național Lençóis Maranhenses, Brazilia| Sursa foto: placestovisitbrazil.com

Parcul Național Lençóis Maranhenses

Deși este destul de puțin cunoscut lumii și nici nu se dorește să devină o atracție turistică prea populară, fiind o zonă protejată, acest parc este cu adevărat spectacular. Parcul Național Lençóis Maranhenses se află în nord-estul Braziliei și se întinde pe o suprafață de 1550 kilometri pătrați. La prima vedere, pare un deșert obișnuit, dar nu este. Aici, în mijlocul dunelor albe de nisip, se întâmplă un fenomen unic și minunat în fiecare sezon ploios. Apa se adună în dunele de nisip și formează lagune albastre, verzi, negre înconjurate de  deșert.  Prin octombrie, apele se retrag lăsând doar deșertul, pentru ca în anul următor să se reia spectacolul naturii.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.