Site icon Editia de Dimineata

80 de ani de la Pogromul de la București. Evenimente la Teatrul Evreiesc și la Radio France Internationale

Teatrul Evreiesc de Stat comemorează 80 de ani de la Pogromul de la Bucureşti din 21-23 ianuarie 1941 şi Holocaustul printr-o serie de evenimente online, care vor fi transmise pe paginile de Facebook şi YouTube ale teatrului de joi până la 27 ianuarie. Totodată, și RFI difuzează o serie de programe consacrate tragicului eveniment.

Desfăşurat pe fondul Rebeliunii Legionare – conflictul deschis dintre generalul Ion Antonescu şi Mişcarea Legionară -, acest episod reprezintă unul dintre momentele de apogeu ale practicilor antisemite din România. Evenimentul a fost alcătuit dintr-o serie de acte violente şi crime împotriva evreilor din Capitală. Acţiunile au debutat în seara zilei de 20 ianuarie 1941, iar în următoarele două zile, cartierele Dudeşti şi Văcăreşti din Capitală au fost devastate şi supuse jafurilor. Bilanţul final cuprinde peste 120 de morţi, majoritatea macabrelor asasinate fiind comise în pădurea Jilava – unde au fost înregistraţi 90 de morţi -, precum şi la Abator, pe şoselele Fundeni şi Pantelimon”, se arată într-un comunicat al TES.

Evenimente

Programul evenimentelor de joi debutează, la ora 10,00, cu „Testamentul meu” – moment din spectacolul „Luminile ghetoului”, susţinut de actorul Mihai Ciucă. El este urmat, de la ora 19,00, de momente din spectacolul „Bucureşti 41 tur-retur”. Iar de la ora 21,00 de un moment susţinut de actriţa Maia Morgenstern.

Seria de evenimente online se va încheia, pe 27 ianuarie, cu „Ştiler, Ştiler” – moment din spectacolul „Luminile ghetoului”, susţinut de actriţa Viorica (Bantaş) Predica, de la ora 10,00. Urmat, de la ora 15,00, de un nou moment din spectacolul „Luminile ghetoului”, „Şpil je mir a lidele in idiş”. Iar de la ora 19,00, de un moment din spectacolul „Janka” de Oscar K. Speace”.

Radio France Internațional dedică și el evenimentului mai multe articole și emisiuni. În aceste zile pe www.rfi.ro se va putea citi un reportaj cu mărturii despre Pogromul din ianuarie. Un Interviul integral cu Rabinul Șef Moses Rosen (1912 – 1994) și un Interviu integral cu istoricul Marius Cazan vor putea fi ele citite pe site. În plus varianta audio a interviului cu Marius cazan va putea fi ascultată pe 22 ianuarie, la RFI, la ora 8:30.

Înțeleg: am obosit cu toții să tot vorbim despre atrocități, despre crime, despre dezastre. Am obosit emoțional,…

Publicată de Maia Morgenstern pe Marţi, 19 ianuarie 2021

Pogromul de la București

Pe 21 ianuarie 1941 a izbucnit conflictul între Mișcarea Legionară și generalul Ion Antonescu, asociați la guvernare în România din 6 septembrie 1940.

Măsurile antisemite și abuzuri din precedentele patru luni s-au amplificat luând forma unui pogrom de proporții în București, unde rebelii legionari, pe lângă tentativa de preluare a puterii din mâinile lui Antonescu au declanșat o răfuială sângeroasă cu populația evreiască.

Ca urmare a Pogromului din ianuarie s-au numărat 120 de cadavre de evrei și încă 5 evrei au fost dați dispăruți (se presupune că și ei au murit).

Cu toate acestea, se apreciează că numărul victimelor oscilează între 120 – 140.

În acele zile au fost devastate grav 1274 prăvălii, ateliere și apartamente evreiești în București.După ce a înfrânt rebeliunea, armata a adunat 200 de camioane cu toate obiectele jefuite de legionari de la evrei, în afară de bani și bijuterii.

Exit mobile version