Site icon Editia de Dimineata

8500 de euro pe lună, aproape zero muncă: un jurnalist își dă în judecată angajatorul

Am putea titra ”Halucinant” sau ”Inexplicabil”, dar este o știre despre principii și mentalitate. Chiar dacă aduni 100.000 de euro într-un an și nu trebuie să faci mai nimic, rămâi cu sentimentul că ți se plătește de fapt reducerea la tăcere.

Tocmai acest lucru acuză un jurnalist de la postul public din Germania. Redactorul Jürgen Döschner de la cel mai mare post public regional din Germania, WDR, a dat în judecată postul pentru care lucrează de 38 de ani.

Bărbatul a acuzat joi în fața instanței că i se interzice dreptul la muncă. El solicită daune morale de 75.000 de euro.

Kolner Stadt Anzeiger a anunțat că deși expertul pe probleme de climă și energie încasează anual 100.000 de euro, el lucrează doar câteva ore pe lună, fiindcă toate subiectele propuse de el sunt respinse.

Avocatul jurnalistului consideră că este inexplicabil modul în care clientul său este blocat din septembrie 2019 să își desfășoare activitatea.

Postul WDR a reacțonat printr-un comunicat de presă în care explică la modul general că decizia de selectare a subiectelor care vor apărea pe post este strict a redactorilor-șefi, iar conducerea postului nu exercită niciun fel de imixtiune în libertatea editorial a acestora.

Cei WDR nu au dorit să comenteze cazul particular al jurnalistului Döschner, care în primii 35 de ani de activitate a fost o figură marcantă a postului, dar din 2019 a fost împins în anonimat.

Uniunea Jurnaliștilor din Germania a sărit în apărarea lui Döschner și acuză un abuz de putere din partea conducerii postului WDR.

Este mai degrabă o mostră de reducere la tăcere a unui jurnalist renumit și arată totuși limitele libertății de exprimare la postul public. Problema aici este conținutul livrat de jurnalist și neagreat de politica postului”.

În trecut, Döschner a avut nenumărate materiale critice la adresa concernului farmaceutic Bayer, la adresa concernului energetic RWE, dar și la adresa elitei politice din landul Rhenania de Nord-Westfalia, cel mai populat din Germania.

La începutul anilor 2000, Döschner a fost șeful stației de la Moscova al postului public național ARD. El a avut materiale aproape zilnic în 2014, când Rusia a ocupat Crimeea, dar de la izbucnirea războiului în Ucraina în februarie, opinia sa nu a mai contat.

Tragicomic este că părerea lui Döschner este solicitată de alte posturi publice regionale pentru SWR, HR sau NDR, contribuții pentru care este remunerat separat. Asta în condițiile în care aceste posturi ar putea prelua gratuit dacă Döschner ar apărea la postul la care este angajat: WDR.

Exit mobile version