8 august 2020, 6:04

9 imagini uluitoare cu biserici abandonate și poveștile lor

De-a lungul veacurilor, oamenii au înălțat un număr impresionant de biserici de toate felurile, pe toate continentele, multe dintre acestea fiind lăsate la un moment dat în paragină în locuri ce par azi că ascund tot felul de mistere. În cele din urmă, natura învinge întotdeauna acolo unde e lăsată de om.

Privind siluetele unor vechi biserici abandonate, date uitării, distruse din tot felul de motive – deseori în urma bombardamentelor din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial –, există ceva ce provoacă un fior și totodată o atracție irezistibilă.

Biserici abandonate – Mavrovo – Macedonia
Biserica sf. Nicolae, Lacul Mavrovo, Macedonia | sursa: urbanghostsmedia.com

Biserica sf. Nicolae, Lacul Mavrovo, Macedonia

Situat la mai puțin de 100 de kilometri de Skopje, capitala Macedoniei, lacul Mavrovo este parte din Parcul Național Mavrovo, presărat cu canioane adânci, vârfuri de munte înzăpezite, lacuri albastre, păduri în care trăiesc numeroase sălbăticiuni. Lacul e renumit pentru diferite activități specifice – înot, pescuit, plimbări cu bărci  – dar un alt punct de atracție pentru turiști este biserica sf. Nicolae pe jumătate scufundată în lac. În anumite perioade, biserica poate fi găsită și înfundată în noroi, nu neapărat în ape, ceea ce oferă o imagine destul de aparte.

Biserici abandonate – Curon – Italia
Vechea clopotniță, Lacul Resia, Curon Venosta, Italia | sursa: cincodias.elpais.com

Vechea clopotniță, Lacul Resia, Curon Venosta, Italia

Este un adevărat simbol al lacului și al orășelului Curon. Construită în jurul anului 1300, clopotnița bisericii din vechiul sat Curon este acum considerată o moștenire medievală și protejată ca atare. În timpul iernii, cine vrea să meargă până la clopotniță ajunge într-o plimbare lejeră pe lacul înghețat. Se spune că, în unele luni de iarnă, se poate auzi clopotul bătând, deși acesta a fost dat jos din clopotniță din 1950.

Biserici abandonate – Monchique – Portugalia
Mănăstirea Nossa Senhora do Desterro, Monchique, Portugalia | sursa: ruinarte.blogspot.com

Mănăstirea Nossa Senhora do Desterro, Monchique, Portugalia

La 15 minute distanță de centrul orășelului portughez Monchique, sunt ruinele mănăstirii Nossa Senhora do Desterro construite în secolul al XVII-lea. Din vechea mănăstire franciscană au rămas azi siluetele zidurilor. A fost distrusă de un cutremur din 1755 și de atunci lăsată în voia Domnului.

Biserici abandonate – Caen – Franta
Biserica Saint Étienne le Vieux, Caen, Franța | sursa: pinterest.co.uk

Biserica Saint Étienne le Vieux, Caen, Franța

William Cuceritorul, născut în jurul anului 1028, care a trăit și domnit în Caen, a construit în acest oraș mai multe biserici. Biserica Saint Étienne le Vieux datează din secolul al XV-lea, fiind construită pe fundația unei bazilici înălțate de William. În timpul Războiului de 100 de ani (1417), a fost distrusă și ulterior refăcută. Bombardamentele asupra acestui oraș din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial au distrus multe din monumente, inclusiv această biserică; nu a mai fost niciodată reclădită.

Biserici abandonate – St Dunstan’s Hill
Biserica St Dunstan-in-the-East, St Dunstan’s Hill, Londra, UK | credit photo: Lizzy Stewart

Biserica St Dunstan-in-the-East, St Dunstan’s Hill, Londra, UK

Biserica St Dunstan-in-the-East a fost o biserică parohială ce aparținea de Biserica Anglicană. Grav afectată de bombardamentele din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, nu a mai fost refăcută, însă ruinele ei sunt acum o grădină publică unică.

 

Biserici abandonate – Conventry
Catedrala St Michael, Coventry, UK| sursa: routeperfect.com

Catedrala St Michael, Coventry, UK

Într-o noapte din noiembrie 1940, sute de bombardiere germane și-au îndreptat „atenția” spre Midlands în Marea Britanie. Ironic, operațiunea s-a numit Sonata lunii. Una din victime a fost și această catedrală gotică din secolul al XIV-lea. A supraviețuit turnul bisericii.

Biserici abandonate – Clophill – UK
Biserica St Mary, Clophill, UK | sursa: wikipedia

Biserica St Mary, Clophill, UK

Construită probabil în jurul anului 1350, Biserica St Mary din Clophill a căzut în paragină prin anii 1950. La începutul secolului al XIX-lea, biserica a fost refăcută; prin 1820, comunitatea a crescut și biserica s-a dovedit neîncăpătoare. S-a construit o nouă biserică, iar cea veche a fost folosită un timp capelă mortuară, până când a fost abandonată definitiv.

Biserici abandonate – Lukova – Cehia
Biserica celor Nouă Fantome, Lukova, Republica Cehă | credit foto: Céline HU

Biserica celor Nouă Fantome, Lukova, Republica Cehă

Povestea acestei biserici bântuite are un final cu totul diferit față de multe alte biserici abandonate. Istoria Kostel Svateho Jiri (Biserica sf. Gheorghe) începe în 1352, anul în care a fost terminată și consacrată. Au urmat apoi secole de incendii ce au devastat-o, la care s-au adăugat tot felul de alte evenimente teribile. Când în 1968, în timpul unei ceremonii funerare, acoperișul s-a prăbușit dintr-o dată, a fost momentul în care toată lumea acelei așezări a fost convinsă că locul era bântuit. Așa că, nimeni nu a mai îndrăznit să calce în biserică și au preferat să se țină slujbele sub cerul liber.

Biserici abandonate – Lukova – Cehia
Biserica celor Nouă Fantome, Lukova, Republica Cehă | credit foto: Europics / Moala Richard (Sulko)

Părăsită, biserica a fost jefuită, iar oamenii din Lukova au încercat să adune bani să o salveze. Totul s-a schimbat când un student la sculptură a decis să sculpteze fantome în mărime naturală și să le așeze în stranele părăsite de mult timp. În acest fel, 30 de fantome au prins viață în acea biserică.

Povestea bisericii „fantomelor” a făcut înconjurul lumii, turiștii au început să sosească la Lukova, banii să vină și ei și așa a putut să fie restaurată. Mai mult, oamenii din Lukova au uitat de superstiții și merg din nou la slujbe în vechea biserică și stau printre „fantomele” care le-au salvat micuța comoară de a rămâne pe veci abandonată.

sursa foto: urbanghostsmedia.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.