Editia de Dimineata

9 Iulie- Una din cele mai importante zile din istoria muzicii românești. Tu știai pe cine sărbătorim azi

Sursa: itsybitsy.ro

Data de 9 iulie, reprezintă un moment plin de bucurii pentru muzica românească, întrucât, azi sărbătorim 4 mai artiști, care au dat farmec muzicii de altădată și nu numai, este vorba despre Margareta Pâslaru, Angela Similea, Mirabela Dauer și Daniel Iorachioaie.

Denumită „un mit al muzicii ușoare“  de compozitorul George Grigoriu, artista a debutat în muzica ușoară la Casa de Cultură Grivița Roșie în 1958, acompaniată de Paul Ghentzer. Prima apariție în public, la vârsta de 4 ani și jumătate, a avut loc pe scena Operei în rolul copilului din „Madame Butterfly” de Puccini și a fost descoperită de Ileana Pop, în 1959, ca artist amator.

Sursa: unica.ro

Talentul său a fost descoperit în perioada liceului, de către profesorul de muzică Marin Teofil, care mai târziu a îndrumat-o spre compozitorul George Grigoriu, conducătorul ansamblului UTC de pe-atunci.

Ceea ce mai este interesant pe lângă multiplele curiozități din cariera sa, este faptul că profesoara ei de canto Florica Orăscu i-a recomandat să se apuce de fumat, deoarece avea o voce pre cristalină, lucru pe care l-a îndeplinit numaidecât, astfel, a căpătat gravitate în voce și i-a făcut-o de neconfundat.

Debutul muzical este în strânsă legătură cu obținerea premiului II de la Festivalul Internațional „Cerbul de Aur” din 1970, când a obținut „Cerbul de Argint”. La televiziune debutează în cadrul emisiunii-concurs „Emoții în premieră” cu melodiile „Așa ești tu” și „Guantanamera”.

Sursa: unica.ro

A lansat până în prezent 28 de albume. Printre șlagărele ei se numără: „Ce dor mi-a fost de ochii tăi”, „Dormeau pe-o frunză două stele” și „Te aștept să vii (Fotoliul din odaie)”, după ce a debutat în anul 1963 alături de formația rock „Roșu și Negru.”

Sursa: publika.md

Cariera sa muzicală începe să se clădească încă de la vârsta de 5 ani, când începe lecțiile de chitară, după care urmează cursurile „Școlii Populare de Artă” din Pașcani. Iar în 1980 are prima apariție cu formația „Gramofon”.

Sursa: ele.ro

Exit mobile version