Editia de Dimineata

9 tipuri de inteligență care pot fi dezvoltate pentru o viață împlinită

sursa: .kudika.ro

Teoria inteligenței multiple dezvoltată de Dr. Howard Gardner, profesor la Universitatea Harvard, în anul 1983 sugerează că noţiunea tradiţională de inteligenţă bazată pe IQ (coeficientul de inteligentă) are limitele ei şi propune, opt tipuri diferite de inteligenţă care să acopere o paletă mult mai largă a intelectului, la care adaugă încă un element nou, și anume: inteligența spirituală sau existențială. Așadar, iată care sunt cele nouă tipuri de inteligență și cum pot fi  dezvoltate:

Inteligența verbală

 

sursa: b2bmagazine.com.au

Această formă de inteligență lingvistică se manifestă prin abilitățile de citire, scriere, capacități de vorbire cursivă, talent narativ și învățarea unei limbi noi cu ușurință. Inteligența verbală poate fi dezvoltată prin îmbunătățirea vocabularului, multă lectură, studiul unei limbi străine, dizertaţii susţinute în faţa unui auditoriu și chiar prin jocuri de cuvinte.

Inteligența logică

sursa: adevarul.ro

Inteligența logică/matematică este atuul celor care au capacitatea de a calcula, cuantifica, rezolva probleme matematice, de a emite ipoteze, de a se simţi în voie în domeniul abstracţiunilor, al simbolurilor matematice. Creșterea capacităților matematice poate fi obținută prin lucrul la calculator, dezlegarea unor enigme, descifrarea anumitor coduri, realizarea unor lucrări ştiinţifice, rezolvarea problemelor matematice, jocuri de logică cu cifre, învățarea unui limbaj de programare sau chiar tricotat.

Inteligența muzicală

sursa: itsybitsy.ro

Talentul muzical reprezintă capacitatea de a discerne ritmuri, timbre sonore, de a percepe sunetele, de a reda emoţiile prin muzică, de a scrie partituri, fiind des întâlnite la persoanele sensibile la sunete, ritmuri, note muzicale și structură muzicală, fie că e vorba de strofe și refrenuri sau de simfonii. Pentru a stimula acest tip de inteligență, se ascultă muzică de cea mai bună calitate, cu mare atenție la ritm, se fac lecţii de canto sau de interpretare la un instrument și pentru ceva mai amuzant se poate exersa și calitățile vocale la o seară de karaoke. De ajutor pot fi și momentele de liniște, când nu faci nici un zgomot dar asculți cu atenție toate sunetele ambiante.

Inteligența spațială

sursa: wordpress.com

Această formă de inteligență reprezintă capacitatea de a gândi în trei dimensiuni, un simț al direcției bine dezvoltat, coordonare foarte bună a mișcărilor şi de transpunerea acţiunilor în imagini vizuale. Pentru a dezvolta aceste calități, sunt indicate puzzle-urile, labirinturile și modelarea plastilinei. În plus, poți aplica și în viața de zi cu zi prin: aranjarea cumpărăturilor în sacoșă şi indicarea traseului atunci când ești plecat la drum lung.

Inteligența corporală/kinestezică

sursa: universitychiropracticaustin.com

Atât atleții, actorii, chirurgii, cât și piloții au capacități de a folosi propriul corp pentru a comunica, a manipula obiecte delicate şi a executa mişcări de mare precizie. Dansul, mersul pe bicicleta, teatrul, pantomima dar și sporturile sau yoga, te pot ajuta să dezvolți capacitățile legate de inteligența kinestezică.

Inteligența interpersonală

fecomerciomg.org.br

Atunci când ai capacitatea de a interacţiona, de a percepe starea, intenţiile, motivaţiile şi emoţiile celorlalți, de a fi sensibil la mesajele transmise prin gesturi şi de a te adapta în funcţie de context înseamnă că ai o inteligență interpersonală bine dezvoltată. În cazul în care nu ai aceste abilități și totuși dorești să le deprinzi poți cultiva prietenii ori să te implici în cât mai multe discuţii, să conduci proiecte, să înţelegi preocupările oamenilor, să faci asocieri şi să dai sfaturi.

Inteligența intrapersonală

sursa: bigwellness.com.au

Inteligența intrapersonală poate fi numită și inteligenţa conştiinţei de sine, având capacitatea de a te cunoaşte în profunzime şi de a-ţi înţelege emoţiile. Această formă de inteligență este des utilizată de către scriitori, filosofi, psihologi și teologi. Însă oricine își poate dezvolta aceste abilități prin stabilirea cu exacitate a intereselor şi obiectivelor, aplicarea unor teste de personalitate, scrierea unui jurnal ori meditarea asupra propriilor sentimente și gânduri.

Inteligența naturistă

sursa: eco-romania.ro

Această formă de inteligență este dezvoltată atât la vânători, biologi, cât și la fotografi. Aceştia îşi petrec viaţa observând şi imortalizând animale, plante, peisaje și natură, si reprezintă capacități precum: atenție la lumea vie, la speciile de animale şi vegetale, puterea de a le observa și de a înţelege ecosistemele. Pentru a putea aprofunda această latură a inteligenței poți reduce ritmul vieţii de zi cu zi în beneficiul reveriei, al promenadelor solitare în mijlocul naturii, antrenând spiritul de observaţie.

Inteligența spirituală/existențială

sursa: wordpress.com

Inteligența spirituală este cea mai controversată formă de inteligență. Spre deosebire de celelalte opt, nu este asociată cu o anumită specializare a creierului. Studiile medicale spun că rugăciunea și meditația îmbunățățesc comunicarea între părțile componente ale creierului, diminuează fluxul sanguin către lobii parietali, ducând la percepții subiective asupra timpului și spațiului. Dezvoltarea acesteia constă în familiarizarea cu cele mai răspândite sisteme filosofice și religioase și împărtășirea experiențelor spirituale personale cu alți oameni interesați de astfel de subiecte.

Exit mobile version