Site icon Editia de Dimineata

A căzut cortina! 35 de ani fără Amza Pellea

libertatea.ro

Pe data de șapte aprilie în anul 1931 s-a născut Amza Pellea, cel ce avea să devină celebrul Nea Mărin. Un rol prin care i-au fost scose în evidență calitățile și disponibilitățile pentru comedie. Acesta a terminat facultatea la Craiova unde a și debutat pe șcena teatrului Național craiovean alături de mulți alți actori din „promoția de aur” precum Victor Rebenciuc, Silvia Popovici, Gheorghe Cozorici, Sanda Toma, Dumitru Rucăreanu ș.a.m.d.

Deși n-aș fi vrut, destinul oltenesc m-a dus la Craiova. Am debutat cu O chestiune personală; în spectacol, foștii mei colegi îmi erau copii. Pe această scenă am jucat mult, și Horațiu din Hamlet, și Otto Katz din Soldatul Svejk, și un rol mai puțin obișnuit pentru pregătirea mea: Farfuridi. Cu craiovenii am obținut premiul I în piesa Ultima decadă de Vasile Nițulescu și Florin Vasiliu – la un concurs național. Evident, la Craiova am jucat și primul meu oltean în comedia Colivia cu sticleți de Lascăr Sebastian și Silviu Georgescu. Jucam un poștaș cu o moacă și o dicție teribilă„, declara Amza, într-un interviu din anul 1972.

Amza Pellea a avut mai multe roluri pentru filme istorice în care a strălucit, cele mai cunoscute fiind Dacii Columna, Haiducii, Nemuritorii și totuși cel mai important rămâne Mihai Viteazul regizat de Sergiu Nicolăescu. Cel din urmă este în fapt o peliculă ce se află și în prezent pe locul trei în topul celor mai urmărite filme românești din toate timpurile.

Sursă foto: libertatea.ro

În anul 1977 a câștigat premiul de cel mai bun actor pentru interpretare masculină, acest eveniment având loc la Festivalul Internațional de Film de la Moscova. Acestă onoare a venit ca urmare a rolului din filmul Osânda, unde i-a avut alături pe Gheorghe Dinică și Ernest Maftei, într-o ecranizare de-a lui Sergiu Nicolăescu.

Cred că și eu am devenit cunoscut ca actor datorită filmului. În Setea am avut un rolișor mic. Se pare că am fost remarcat de specialiști în Tudor, unde jucam pe unul din căpitani. Am mai apărut în diverse filme de la Neamul Șoimăreștilor la Haiducii; au urmat Dacii, film în care mi s-au relevat probleme mai complexe. Abordam un personaj despre care spectatorii aveau o imagine preconcepută. Aceeași problemă, amplificată, m-a îngrozit atunci când s-a apropiat turnarea filmului Mihai Viteazul. Nu puteam nici să abordez doar datele legendei eroului, nici să mă suprapun personajului. Căutam punțile de trecere. Muncă meticuloasă, complexă. Trebuia calculat totul, de la expresia feței la ritmul pașilor„, menționează Amza Pellea în același interviu.

Pe data de 12 decembrie în anul 1983 Amza Pellea s-a stins din viață la București, mult prea devreme la vârsta de doar 52 de ani, în condiții care nu sunt cunoscute nici până astăzi. Trupul iubitului actor se odihnește la cimitirul Bellu din capitală.

În anul 2011, mai exact la împlinirea a 80 de ani de la decesul marelui Amza, acesta a primit în memoriam o stea pe Walk of Fame ( o porțiune dedicată marilor valori ale filmului și scenei românești ). Tot în memoria acestuia un alt maestru, dar de această dată al muzicii, Tudor Gheorghe a compus o baladă impresionantă „Nea Mărine”.

În urmă cu câteva ore și fiica lui Amza Pellea, Oana a amintit de tatăl său printr-o postare pe pagina personală de Facebook.

Sursă foto: Facebook.com

 

Exit mobile version