Site icon Editia de Dimineata

”A fi sau a nu fi pianist român”- 75 de ani de când s-a născut un geniu al muzicii, Dan Grigore

Sursa: romania-muzical.ro

La data data de la 6 august, 1943 se năștea la București cel ce avea să devină o legendă a muzicii, pianistul Dan Grigore, fiind considerat unul din cei mai buni din lume.

Povestea sa începea de la vârsta de trei ani, moştenind talentul de la mama sa. A studiat pianul şi teoria muzicală mai întâi cu Eugenia Ionescu, apoi cu Florica Muzicescu, iar armonia şi compoziţia cu academicianul Mihail Jora.

Sursa: 24pharte.ro

Debutul a constat într-un concert susţinut la 14 ani, la Sala Dalles. A beneficiat, în perioada 1961-1965, de o bursă acordată de Principesa Maria Cantacuzino-Enescu. A studiat la Conservatorul Rimski-Korsakov din Sankt Petersburg, la clasa profesoarei Tatiana Kravcenko (1962-1964), şi a urmat cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti (1965-1967). La recomandarea părintelui său spiritual Mihail Jora, a obţinut Bursa Herder la Academia de Muzică din Viena, clasa profesorului Richard Hauser (1969-1970).
În 1967 şi-a început activitatea didactică, primind o clasă de pian la Conservatorul de Muzică din Bucureşti, la care a predat până în 1979, când a fost obligat de autorităţile vremii să renunţe. În 1991, la cererea studenţilor Universităţii de Muzică din Bucureşti, şi-a reluat activitatea pedagogică, devenind profesor la Catedra de pian. În perioada 2000-2001 a fost şeful Catedrei la Universitatea de Muzică din Bucureşti. A fost directorul Filarmonicii „George Enescu” în perioada ianuarie – mai 1990.
Are o bogată activitate concertistică în ţară şi străinătate, susţinând concerte la Tokio, Kyoto, Osaka, Anvers, Berlin, München, Budapesta, Birmingham, Cardiff, Paris, Ierusalim, Tel-Aviv, Madrid, Barcelona, Copenhaga, precum şi în alte mari centre muzicale. În iunie 1996 a susţinut trei concerte împreună cu Orchestra Filarmonică din Munchen, la sediul acesteia, sub bagheta lui Sergiu Celibidache.

Sursa: .cr.ro

De asemenea în iulie 2000 a fost numit de Guvernul României, membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului, iar în decembrie 2006 a primit un nou mandat de 6 ani. Şi-a dat însă demisia, înainte de expirarea mandatului, în martie 2012.
Iar în septembrie 2007, în cadrul Festivalului George Enescu, Sala Palatului a găzduit concertul jubiliar Dan Grigore, spectacol desfăşurat cu ocazia celor 50 de ani de activitate ai pianistului. În aprilie 2010, Dan Grigore a susţinut la Sala Atelier a Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB), conferinţa intitulată „A fi sau a nu fi pianist român”.
În iunie 2011, a avut loc, la Bucureşti, un recital excepţional al celebrului pianist. Programul, oferit în premieră publicului din România, a conţinut douăzeci dintre cele mai cunoscute piese pentru pian, compuse de artişti precum Chopin, Scarlatti, Beethoven, Mozart, Enescu, Schubert, Bach, Brahms, Skriabin, Debussy sau MacDowell. În aceeaşi lună, a fost lansat cel mai nou disc al maestrului Dan Grigore – „Bis, encore, bis!”, potrivit agerpres.ro.
La data de 6 aprilie 2013, maestrul Dan Grigore a susţinut concertul-spectacol ‘Maeştrii – Despre Muzică şi alte nimicuri’, cu participarea extraordinară a sopranei Angela Gheorghiu, alături de Victor Rebengiuc, Ion Caramitru, Marina Constantinescu, Medeea Marinescu, Andrei Vieru şi Mihai Brâncoveanu.

Sursa: qmagazine.ro

La 22 şi 23 martie 2018, în sala mare a Ateneului Român, au avut loc reprezentaţii susţinute de Dan Grigore în compania Orchestrei Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul Misha Katz cu prilejul împlinirii a 60 de ani de activitate ai celebrului pianist.
Este laureat al concursurilor internaţionale „George Enescu”, ediţiile 1961 şi 1967, şi laureat al Concursului internaţional de pian de la Montreal din 1968. A primit Premiul Asociaţiei Criticilor Muzicali şi Premiul Discului pentru CD-ul Recital Chopin live. În februarie 1999, guvernul francez i-a acordat titlul de „Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor”, iar în anul 2000 a fost distins de Guvernul României cu Ordinul „Serviciu Credincios” în grad de Mare Cruce. În 2005, a primit „Crucea Moldavă”, cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. În 2007, maestrul Dan Grigore a fost decorat de preşedintele României cu distincţia „Steaua României” în grad de Mare Cruce. Este Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi. Din 1992 este membru al Societăţii Europene de Cultură, cu sediul la Veneţia. În aprilie 1998, Casa de Discuri Electrecord i-a lansat pe piaţă două albume discografice, sub formă de casetă audio şi CD, intitulate „Arta lui Dan Grigore”. În octombrie 2012 a primit premiul de excelenţă pentru întreaga activitate, în cadrul Galei Premiilor Uniunii Muzicienilor Interpreţi din România.

 

 

 

 

Exit mobile version