Site icon Editia de Dimineata

A fost lansată prima traducere în limba română a biografiei lui Mustafa Kemal Atatürk

A fost lansată prima traducere în limba română a biografiei lui Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul Turciei moderne.

Autor este jurnalistul și istoricul britanic Patrick Kinross, iar volumul a fost publicat în colecția de biografii a editurii Omnium, sub coordonarea istoricului și publicistului Stejărel Olaru.

În cadrul unei dezbateri organizate cu prilejul lansării, fostul ministru de externe Adrian Cioroianu a vorbit despre importanța acestei cărți pentru România.

Adrian Cioroianu: Absolut paradoxal, la noi nu existau astfel de volume cuprinzătoare și complexe dedicate unui personaj-cheie dintr-un stat cu care noi, altfel, avem un parteneriat privilegiat și chiar dacă n-am avea, oricum, istoria Turciei n-are cum să ne fie indiferentă. Nu ne-a fost niciodată de-a lungul istoriei noastre, de prin secolul 15 încoace. Bănuiesc că nu ne va fi nici în continuare indiferentă. Sigur că asta depinde și de noi, depinde și de Turcia și depinde și de maniera în care Turcia va păstra această legătură cu personajul mitic numit Kemal Atatürk.

Lansarea biografiei lui Atatürk are loc în contextul în care, la sfârșitul lunii trecute, s-au împlinit 100 de ani de la înființarea Republicii Turcia.

Exit mobile version