Site icon Editia de Dimineata

A murit gazetarul Horia Alexandrescu

A murit un jurnalist care, la rândul său, a fost formator de jurnaliști ani la rândul. Horia Alexandrescu ne-a părăsit la vârsta de 74 de ani, iar vestea tristă a fost confirmată de fiica lui, Anca Alexandrescu, la rândul ei jurnalistă.”Tata a plecat…”, a scris Anca Alexandrescu, fără să ofere şi alte amănunte. Horia Alexandrescu suferea de o boală incurabilă, scrie Digi Sport.

Aproape jumătate din activitatea sa gazetărească, pe lângă faptul de a se implica jurnalistic în treburile Cetăţii, a “şcolit” şi-a promovat zeci sau sute de tineri condeieri, care şi astăzi îi mulţumesc şi-i poartă un nedisimulat respect.

Cunoscutul jurnalist și-a început cariera la ziarul Sportul, mai apoi a scris la Scânteia Tineretului. După 1989, numele său se regăsește în pagina de sport a Tineretului Liber. Și, pentru că sportul era parte integrantă din viața sa, s-a simțit atunci dator să facă un ziar dedicat: „Sport Star”. Din păcate, într-o perioadă în care politicul monopolizase cu totul viața românilor, ziarul sportiv nu s-a bucurat de succesul sperat.

Poate că acesta e momentul care-l hotărăște pe Horia Alexandrescu să treacă la „next level”. Și o face cu succes. Împreună cu Adrian Sârbu, înființează, în 1990, cotidianul Curierul Național. Jurnalistul sportiv Horia Alexandrescu devine editorialistul și analistul politic Horia Alexandrescu.

După numai doi ani, își vinde toate acțiunile pe care le avea la Curierul Naţional, iar în 1993 părăseşte ziarul înfiinţat în 1990 şi pune bazele unui nou cotidian, Cronica Română, la care este şi director general. Părăseşte acest ziar în anul 2001 şi înființează cotidianul Independent.

S-a născut la 9 aprilie 1947, în București, și, oficial, era ziarist, director și fondator al unor gazete în peisajul media de după anul 1989, autor al unui număr de 6 volume de publicistică, moderator al mai multor emisiuni de televiziune, președinte al Fundației Române pentru Jurnalism.

Constituție atletică, bine clădit ca bărbat, adolescentul Horia dă examen de admitere la Institutul de Educație Fizică și Sport și intră fără mari probleme. După absolvirea facultății, ca să exemplifice dictonul latin „Mens sana in corpore sano”, face și Facultatea de Ziaristică din cadrul Academiei „Ștefan Gheorghiu”, convins că are talent și vocație pentru meseria de ziarist. Și nu s-a înșelat!

Cum absolvise IEFS, a crezut că locul cel mai nimerit este la un ziar sportiv. Astfel, debutează în presă, în anul 1971, la ziarul Sportul, rămânând șase ani redactor la acestă publicație.

A fost începutul unei cariere de jumătate de secol pentru care mulți dintre jurnaliștii din actualele redacții din România au să-i mulțumească lui Horia Alexandrescu.

Din octombrie 2006, a revenit la conducerea „Cronicii Române”, până în mai 2007, după care a relansat săptămânalul „Independent”, ocupând funcţia de director. La 14 aprilie 2010, Horia Alexandrescu a lansat revista „Glob Express”, un supliment lunar al săptămânalului „Independent”.

Din 2007, timp de trei ani, a moderat emisiunea „Cafeneaua politică” la postul de televiziune OTV. Ziaristul a mai realizat şi moderat această emisiune la TVR 1, pentru care a primit premiul „Pamfil Şeicaru” (2004). A moderat şi emisiunea „Poiana lui Iocan” difuzată la postul Etno TV. Este autorul volumelor: „Aur olimpic românesc” (1980), „Olimpiada 80 – Jurnal de reporter” (1982), „Olimpiada californiană” (1985), „Steaua, campioana Europei” (1986), „Gruia, mister handbal” (2009), „Athos: călător la Sfântul Munte” (2007), „Vlase – magnific 7” (2009).

A fost preşedintele Asociaţiei Române a Profesioniştilor Mass Media (ARPM), pe care a fondat-o împreună cu alţi jurnalişti.

Dumnezeu să-l odihnească!

Sursa foto: Facebook Horia Alexandrescu/ Un instantaneu din Atena, una dintre fotografiile preferate de prietenii săi
Exit mobile version