Site icon Editia de Dimineata

A murit Sanda Toma

Sanda Toma s-a stins din viață la vârsta de 88 de ani, anunță Teatrul Național I.L. Cargiale.

”Anunțăm cu mare tristețe, plecarea minunatei actrițe Sanda Toma. A făcut parte din ”generația de aur”, cea mai valoroasă promoție pe care a avut-o facultatea de teatru și, implicit, teatrul românesc. Odihnească-se în pace!” Este mesajul transmis lumii teatrale de managerul Teatrului Național din București, Mircea Rusu.

Actrița Sanda Toma s-a stins din viață, noaptea trecută. O adevărată stea a scenei de Comedie, și-a încântat publicul în ultimele  decenii și pe scenele Teatrului Național din București, cu roluri de neuitat. Din partituri mici, Sanda Toma crea personaje de un comic viguros, fermecătoare, imposibil de uitat. Rămâne în memoria colegilor din Teatrul Național din București cu personaje precum Kate Keller din  „Toţi fiii mei” de Arthur Miller, regia Ion Caramitru, 2009-2019 (ultimul rol !), D-na Boudard din „Egoistul” de Jean Anouilh, regia Radu Beligan, 2004,  Nevasta – „Comedie roşie” de Constantin Turturică, regia Alexandru Tocilescu, 2006 sau  Maud Melrose – „Aşteptând la Arlechin” de Noel Coward, regia Ion Cojar, 2002.

Primele sale apariții pe scena TNB au fost însă imediat după absolvirea Institutului, cu roluri ca  Decebal din „Titanic vals” de Tudor Muşatescu, regia Sică Alexandrescu, 1960, Nastia în „A treia patetică” de Nikolai Pogodin, regia Moni Ghelerter, 1959,  Mirandolina, Dejanira în „Hangiţa” de Carlo Goldoni, regia Sică Alexandrescu, 1958 și Mucky în „Siciliana” de Aurel Baranga, regia Sică Alexandrescu.

Sanda Toma a urmat cursurile Institutului de Teatru I.L. Caragiale, clasa profesor Aura Buzescu, asistent Sorana Coroamă Stanca, apoi, în ultimii ani de studii i-a avut profesori pe Nicolae Băltăţeanu şi Beate Fredanov.

A debutat în 1956 pe scena Teatrului Național din Craiova, unde, în doi ani de activitate, a jucat în 8 spectacole, apoi vreme de peste trei decenii  a încântat publicul de pe scena Teatrului de Comedie în nenumărate spectacole, aici desfășurându-și  cea mai importantă parte a  carierei sale.

Din 1994 a putut fi admirată la Teatrul Național I.L. Caragiale din București.

De-a lungul carierei, a jucat în piese de mare succes care au atins și sute de reprezentații. A avut parte de colaborări cu regizori importanți încă de la primele apariții scenice, nume precum Sică Alexandrescu, Moni Ghelerter, Marietta Sadova, Radu Penciulescu, Val Mugur, Lucian Giurchescu, Valeriu Moisescu, Ion Cojar, David Esrig, Horea Popescu, Gheorghe Harag, Sanda Manu, Dinu Cernescu.

A mai căzut o stea! Colectivul TNB transmite condoleanțe tuturor celor apropiați!

Trupul neînsuflețit va fi depus vineri, 2 decembrie, la  Capela Cimitirului Sf. Vineri, iar înmormântarea va avea loc marți, 6 decembrie, la ora 12:00, la Cimitirul Sf. Vineri.

 

Exit mobile version