Site icon Editia de Dimineata

A patra scurgere de gaze, observată la Nord Stream. Temeri că avem de-a face cu o bombă climatică

Paza de coastă suedeză a anunțat joi dimineață că o a patra scurgere de gaz metan a fost descoperită la conductele Nord Stream. Primele trei au fost detectate luni, observatorii internaționali bănuind că este vorba despre un sabotaj.

O a patra a fost depistată în zona economică suedeză la gazoductul Nord Stream dintre Rusia și Germania, în Marea Baltică. ”Sunt două scurgeri pe teritoriul suedez și două pe teritoriul danez”, a declarat un oficial al gărzii de coastă suedeze pentru agenția AFP, citată de Focus.

Cele două scurgeri din zona economică suedeză sunt foarte aproape una de cealaltă, precizează sursa citată.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Marina rusă, în zonă

CNN, care citează servicii secrete europene, relatează că elemente ale marinei ruse au fost văzute în zonă, după ce au fost înregistrate scurgerile. Nu se știe încă dacă prezența navelor a avut vreo legătură cu presupusele explozii.

Scurgerea în atmosferă a sute de mii de tone de gaz metan, un gaz cu efect de seră cu potențial de încălzire climatică mai mare decât al CO2, stârnește temerile experților legate de un ”dezastru pentru mediu”.

Inițial, paza de coastă suedeză nu a furnizat informații clare despre amplasamentul noilor scurgeri detectate și motivul pentru care nu au fost descoperite decât acum.

„Două dintre aceste patru sunt în zona economică exclusivă a Suediei”, a declarat purtătorul de cuvânt al pazei de coastă a Suediei, Jenny Larsson. Celelalte două perforații se află în zona economică exclusivă daneză.

Mai mult de jumătate din gazul din Nord Stream 1 și 2 a scăpat deja în atmosferă, au anunțat miercuri autoritățile daneze.

Uniunea Europeană suspectează că în spatele scurgerilor de gaz de pe conductele submarine rusești către Europa se află acte de sabotaj și a promis un răspuns „ferm” la orice perturbare intenționată a infrastructurii sale energetice.

Presa suedeză spune că noile scurgeri sunt de la Nord Stream 2

Presa suedeză scrie că noile scurgeri se află la conducta Nord Stream 2. Informația nu a fost confirmată oficial. Cealaltă scurgere viza Nord Stream 1.

Agențiile germane de securitate se tem că Nord Stream va deveni inutilizabil pentru totdeauna, au declarat surse guvernamentale pentru Tagesspiegel. Acestea au spus că mari cantități de apă sărată vor pătrunde în conducte și vor provoca coroziune dacă spărturile din cele două gazoducte nu vor fi reparate rapid.

Serviciul de securitate rus FSB a deschis o anchetă privind un „act de terorism internațional” după presupusul sabotaj al gazoductului Nord Stream în Marea Baltică. Moscova l-a somat pe Joe Biden să spună dacă Statele Unite se află sau nu în spatele scurgerilor.

„Este ridicol” din partea Rusiei să insinueze că Statele Unite ar putea fi responsabile, a spus miercuri purtătoarea de cuvânt a Consiliului de securitate națională al Casei Albei, Adrienne Watson.

Foto: Adelphi. Nord Stream 2

Vinovatul

Un cercetător suedez a indicat „vinovatul evident” pentru exploziile de la gazoductele Nord Stream: Unitatea Militară 40056.

„Vinovatul evident pentru exploziile Nord Stream pare să fie GUGI (Glavnoe Upravlenie Glubokikh Issledovanii) din Sankt Petersburg, care are minisubmarine (cunoscute din incursiunile submarinelor sovietice în [apele teritoriale] ale Suediei”.

GUGI, Directoratul Principal pentru Cercetări Marine la Adâncime sau Unitatea Militară 40056, a fost înființat de autoritățile sovietice în 1976, fiind responsabil de „proiecte de inginerie subacvatică”.

În mod interesant, acest departament nu este subordonat Marinei sau altor ramuri ale forțelor armate rusești, ci direct ministerului rus al Apărării, scrie hotnews.ro.

Foto: Nord Stream 2

Dezastru

Fotografiile și înregistrările video care circulă pe rețelele de socializare arată bolboroseală la suprafața Mării Baltice în locurile unde se produc scurgerile, cu diametre de la 200 de metri la un kilometru, scrie Le Monde.
Există temeri privind un dezastru climatic și de mediu, a declarat Stefano Grassi, șef de cabinet al comisarului european pentru Energie. ”Există un anumit număr de incertitudini, dar, dacă aceste conducte cedează, impactul asupra climei va fi dezastruos și ar putea fi chiar fără precedent”, a apreciat și David McCabe, cercetător membru al think tank-ului Clean Air Task Force.

Scurgerile cauzate de exploziile de la gazoductele Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică eliberează metan, un puternic gaz cu efect de seră.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite va organiza, vineri, o reuniune specială pe tema incidentelor care au vizat gazoductele Nord Stream 1 şi 2, care fac legătura între Rusia şi Germania prin Marea Baltică.

Rusia dă vina pe americani

Rusia continuă să arunce vina în direcția Statelor Unite legat de un posibil atac la gazoductele Nord Stream, iar joi dimineață Ministerul rus de Externe a emis o scurtă declarație în care susține că „incidentul de la Nord Stream a avut loc într-o zonă controlată de serviciile de informații americane”.

Peste noapte, ambasada Rusiei în SUA a postat pe Telegram un mesaj în care atrage din nou atenția asupra „promisiunilor făcute de președintele Biden de a a pune capăt” proiectului Nord Stream 2”.

Cât de rezistente sunt conductele

Țevile gazoductului Nord Stream, sparte de explozii detectate luni sub Marea Baltică, sunt deosebit de rezistente, un expert spunând că ar fi nevoie de echivalentul a cel puțin 100 de kilograme de dinamită pentru a le sparge.

„Țeava de oțel are un perete de 4,1 centimetri și este acoperită cu încă 6-11 cm de beton armat cu oțel. Fiecare secțiune a țevii cântărește 11 tone, și ajunge la 24-25 de tone după ce se aplică betonul”, explică Javier Blas, editorialist Bloomberg pe domeniul energie.

Nord Stream 1 constă în două linii de conducte, fiecare linie fiind alcătuită din îmbinarea a aproximativ 100.000 de țevi de oțel acoperite cu beton, notează Reuters. Conductele au un diametru intern constant de 1,153 metri, potrivit Nord Stream. Secțiunile sunt amplasate la o adâncime de aproximativ 80-110 metri.

Foto: Adelphi. Nord Stream 2

Un seismolog suedez a declarat marți că este sigur că activitatea seismică detectată la locul scurgerilor de gaze din gazoductul Nord Stream din Marea Baltică a fost cauzată de explozii și nu de cutremure sau alunecări de teren.

Bjorn Lund, seismolog la Rețeaua seismică națională suedeză de la Universitatea Uppsala, a declarat că datele seismice colectate de el și de colegii nordici au arătat că exploziile au avut loc în apă și nu în roca de sub fundul mării.

Potrivit lui Lund a fost nevoie de exploziv echivalent cu „cel puțin 100 kg de TNT, dar probabil mai mult”, pentru a deteriora conductele.

Foto: Adelphi. Nord Stream 2

Conductele Nord Stream 1 și 2 ce trec pe sub Marea Baltică ar fi putut fi lovite în cinci moduri, spune reputatul expert naval HI Sutton, care subliniază că, deși incertitudinile sunt inerente în cazul unui război hibrid, suspectul de serviciu este Rusia.

HI Sutton a postat pe Twitter și o hartă cu unde se află primele trei scurgeri de gaz și posibila poziție a celei de-a patra.

Expertul naval amintește că navele Marinei Ruse au desfășurat mai multe exerciții în Marea Baltică și subliniază că a fost consemnată o activitate submarină sporită cu o săptămână înainte de exploziile la conducte.

Potrivit lui HI Sutton, există cinci moduri prin care puteau fi provocate distrugerile de la Nord Stream 1 și 2:

Autori: Marina Constantinoiu, Istvan Deak

Sursa foto: Adelphi/Study Tour

Exit mobile version