Editia de Dimineata

A stat 44 de ani la închisoare pentru o crimă pe care nu a comis-o. Ce despăgubiri poate primi?

Caz – de fapt cazuri – complicate în Carolina de Nord după ce un bărbat a stat 44 de ani la închisoare pentru o crimă pe care nu a comis-o. Va primi despăgubiri, dar “ghinionul” său continuă. Statul Carolina de Nord plafonează suma compensatorie. Ceea ce însemnă că va primi tot atât cât alt bărbat care a stat 20 de ani în închisoare, închis pe nedrept. Da, și acest caz există.

Poveste clasică. Bărbat negru, viol, femeie albă, condamnare. 44 de ani la închisoare!

Ronnie Long este de culoare și a fost acuzat că a violat o femeie albă în 1976. Un juriu format doar din persoane albe l-a găsit vinovat de viol și intrare prin efracție și Ronnie a fost condamnat la închisoare pe viață, relatează CNN.

Bărbatul și-a susținut nevinovăția și a luptat o viață pentru a demonstra acest lucru, iar asta s-a întâmplat în decembrie 2020, când instanțele au decis că Long a fost condamnat în mod greșit.

El va primi o despăgubire de maxim 750.000 de dolari. Deși i s-ar cuveni mai mult.

Pentru că bărbatul este nevinovat, legea spune că trebuie să fie despăgubit. Însă actul normativ în vigoare în statul său prevede că poate primi câte 50.000 de dolari pentru un an de detenție.

În cazul lui Long, înseamnă că ar fi trebuit să primească 2,2 milioane de dolari.

Problema este însă că suma pentru despăgubire este limitată la maxim 750.000 de dolari.

Ceea ce înseamnă că Long va fi “plătit” doar pentru 14 ani de închisoare.

Și asta nu e tot.

20 de ani de închisoare, nevinovat

Un alt bărbat din Carolina de Nord a stat peste 20 de ani la închisoare pentru o crimă pentru care a fost găsit nevinovat, iar vineri el a fost grațiat de către guvernator și poate solicita despăgubiri, potrivit CNN.

Darryl Anthony Howard a stat peste 20 de ani în penitenciar, fiind condamnat pentru o crimă și o incendiare în 1995. El a fost eliberat în 2016, când condamnarea i-a fost anulată de către instanță, după ce testele ADN au arătat că este nevinovat.

Acum el poate solicita despăgubiri.

Însă suma este limitată la aceiași 750.000 de dolari.

Deși a făcut jumătate din închisoarea făcută de primul bărbat, suma compnesatorie este identică. Și ca în cazul lui Long, Darryl Anthony Howard va fi “plătit” doar pentru 14 ani de închisoare.

Legile americane

Se poate spune că primul bărbat a fost dezavantajat, în comparație cu al doilea. Sau că și al doilea a fost dezavantajat din cauza plafonării sumei.

Cu toate acestea Long și Anthony se poate spune că fac parte dintre cei “avantajați” de sistem, oricât de cinic ar părea.

Statul Carolina de Nord oferă una dintre cele mai semnificative sume pentru condamnații pe nedrept care au făcut închisoare. Sunt state unde sumele sunt mai mici.

Louisiana oferă, de exemplu, 250.000 de dolari.

Și sunt state – nu mai puțin de 17 dintre statele americane – care nu au nici un fel de sumă compensatorie.

Sursa foto: unsplash.com

Citește și:

Vrea cineva bilete pentru excursii în spațiu?

 

Exit mobile version