11 ianuarie 2023, 10:12

A zis sau nu a zis. O explicație a relativității ce l-a făcut pe Albert Einstein să râdă cu poftă

„În lumea asta, totul e relativ și n-ar trebui să crezi chiar tot ce citești pe internet. Am observat că mulți îmi atribuie tot felul de vorbe pe care știu sigur că nu le-am zis. Nu neg, unele sunt chiar interesante și mi-ar fi plăcut să fi fost ale mele. Dar, la naiba, am fost eu un geniu, cum credeți voi, totuși, vă spun sigur că aceste citate nu sunt ale mele.” – Albert Einstein

Sau ceva de genul acesta ar putea zice Einstein.

Găsesc util și interesant pentru cititor să includ citate în articolele mele sau să public în rețeaua mea socială o fotografie însoțită de o vorbă potrivită. Citatele ne pot inspira, face curioși și deștepta în noi pofta de a afla mai mult, a citi mai mult. Adaug citate din cărțile pe care le citesc – atunci când găsesc o idee faină, o frază bine șlefuită, un gând ce pune pe gânduri, răscolește, dă emoții, le notez într-un document. Deseori le dau mai departe cu speranța că poate cineva, undeva în lumea aceasta, se va bucura de acele rânduri.

Cum știm, internetul e plin de citate. În toate limbile pământului, doar e al tuturor. Einstein este unul dintre cei mai populari în privința asta. Mult prea popular, se pare, motiv pentru care i s-au atribuit vorbe pe care nu le-a spus. Nu e singurul, de altfel. Inspirată de un articol ce încearcă să facă lumină prin unele citate care îi sunt atribuite în mod eronat lui Einstein, l-am adaptat iar, la final, am adăugat câteva fragmente din conversațiile lui Albert Einstein cu antropologul Ashley Montagu, așa cum le-a consemnat acesta din urmă.

Bettmann/Bettmann Archive | Sursa: npr.org

Bettmann/Bettmann Archive | Sursa: npr.org

Nu tot ceea ce poate fi numărat contează şi nu tot ceea ce contează poate fi numărat.

Dacă nu știați, există un website unde sunt publicate „investigațiile” ce urmăresc să descopere adevăratul autor al fiecărui citat analizat – se numește Quote Investigator. Acest citat a fost analizat de cei de la QI și concluzia lor este că îi aparține sociologului William Bruce Cameron.

Orice nerod inteligent poate face lucrurile mai mărețe, complexe și mai intense. Este însă nevoie de scânteia geniului și de mult curaj pentru a merge în direcția opusă.

Mulți ar putea crede că e Einstein aici, dar nu este. Aceste rânduri sunt dintr-o carte publicată în 1973, cu titlul Small is Beautiful: A Study of Economics As If People Mattered, iar autorul este economistul E. F. Schumacher.

Twitter/@NobelPrize) | Sursa: The Statesman

Twitter/@NobelPrize) | Sursa: The Statesman

Dreptul internațional există doar în manualele de drept internațional.

Autorul acestui citat este antropologul Ashley Montagu. A spus aceste vorbe în timpul unui interviu cu Albert Einstein ce apare în Conversații cu Albert Einstein.

Definiția nebuniei este să faci același lucru mereu și mereu și să te aștepți la rezultate diferite.

Am căutat acest citat (în limba română) și este, fără îndoială, mereu și mereu folosit cu insistență și mereu și tot mereu apare numele Einstein. Evident, cei mai mulți cred că îl citează pe Einstein însă el nu a spus niciodată asta. În plus, fără îndoială că psihologii nu ar defini așa nebunia.

În The Ultimate Quotable Einstein, carte publicată în 2013, apare la secțiunea citate atribuite greșit lui Einstein. Autorul acestui citat se spune că e Rita Mae Brown, care l-a folosit în cartea Sudden Death din 1983.

Quote Investigator a găsit însă acest citat într-un articol de ziar, din octombrie 1981, unde se relata despre întâlnirea unei organizații, Al-Anon, cu familii ale persoanelor alcoolice.

Albert Einstein la Institute for Advanced Study Princeton, 1948 | Credit foto: Yousuf Karsh, Sursa: karsh.org

Albert Einstein la Institute for Advanced Study Princeton, 1948 | Credit foto: Yousuf Karsh, Sursa: karsh.org

Oricine este un geniu, dar dacă judeci un pește după abilitatea lui de a se cățăra într-un copac, va trăi toată viața convins că e un prost.

E vorba despre geniu, prin urmare este cât se poate de firesc să fie o vorbă rostită cândva de Einstein. Însă nu există dovada că savantul ar fi spus asta, cel puțin nu apare în interviurile și în cărțile cu citate ce îi aparțin.

Potrivit Quote Investigator, astfel de parabole, cu animale puse să facă lucruri imposibile, au fost folosite de multă vreme, în special ca o învățătură.

Albert Einstein, Laeken, Belgia, 1933 | Sursa: ETH Library

Albert Einstein, Laeken, Belgia, 1933 | Sursa: ETH Library

În Conversații cu Albert Einstein, Montagu spunea că una dintre trăsăturile notabile ale omului de știință era ușurința cu care râdea. Tocmai de aceea, știind că avea un simț al umorului fin, Ashley Montagu i-a povestit lui Albert Einstein câteva istorioare ce circulau la vremea respectivă despre el și teoria relativității. Această povestioară l-a amuzat teribil.

„Doi bărbați din Bronx stăteau de vorbă. Ce este relativitatea?, întreabă primul. Să presupunem că o doamnă în vârstă stă pe genunchii tăi un minut, acel minut pare cât o oră. Dar dacă o tânără frumoasă stă pe genunchii tăi o oră, o oră pare cât un minut, explică celălalt. Și asta e relativitatea?, a întrebat primul. Da, asta e relativitatea, îi răspunde celălalt bărbat. Și din asta își câștigă el existența? Einstein a râs cu poftă și a replicat că este una dintre cele mai bune explicații pe care le-a auzit.”

Câte ore dormea Einstein? Dintr-o simplă curiozitate personală, Montagu l-a întrebat și asta. Șapte, i-a răspuns fizicianul. „I-am spus că Napoleon spunea că avea nevoie doar de trei ore de somn. Ah, dar era așa un mare lăudăros, a comentat Einstein.”

Albert Einstein | Credit: AP Photo, Sursa: CBS News

Albert Einstein | Credit: AP Photo, Sursa: CBS News

Multă vreme Einstein era nedespărțit de pipa lui și sunt numeroase fotografii în care apare cu luleaua. Montagu nota:

„Curând am descoperit că Einstein era dependent de pipa lui. După ce doctorii i-au spus să se lase de pipat, lua uneori o pipă goală și gesticula cu ea ca și cum ar fi fost o extensie a mâinii lui sau un arătător. Mai târziu mi-a spus că îi lipsește pipa, adăugând râzând că, atunci când se întâmpla să meargă pe stradă în spatele unui om care fuma o pipă, se ducea după urmele mirosului de tabac.”

Sursa foto cover: Medium


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol